NIEUW Door het bezoeken van deze site aanvaardt u het gebruik van cookies die het mogelijk maken advertenties op maat aan te bieden, bezoek statistieken bij te houden en het delen van informatie op sociale media te vergemakkelijken. Voor meer informatie en voor de mogelijkheid om het gebruik van cookies uit te schakelen, klik hier

Sluiten

  • research
  • Points de vente
  • newsletter
  • my skin

DIAGNOSES

Met Florence Benech
Apotheker
Directrice Vichy Laboratoires -
Cosmétique Active

Zonbescherming

Ontdek het advies van onze specialist.

Advies van de Dermatoloog

Hoe kun je bruin worden zonder te verbranden?

Wist u dat?

Bruin worden een beschermende reactie van de huid is? Melanocyten zijn cellen die het huidpigment, de melanine, produceren. Dit pigment absorbeert de energie, verspreidt haar in de vorm van warmte en vangt de vrije radicalen op die door deze reactie ontstaan. Zo is de natuurlijke pigmentatie een bescherming tegen UV-stralen. Maar die is niet bij elk huidtype hetzelfde. Sommige mensen verbranden snel en worden bijna niet bruin terwijl bij anderen het omgekeerde het geval is. Dermatologen spreken van fototypes op een schaal van 1 (zeer blanke huid) tot 6 (zwarte huid). Hoe lager het fototype hoe meer bescherming de huid nodig heeft.

Wat te doen?

Om veilig bruin te worden, dient u uw huid de tijd te geven om pigment te ontwikkelen. Stel uw huid geleidelijk aan meer bloot aan de zon en vermijd de meest zonnige tijd, tussen 12 en 16 uur. Zorg voor een externe bescherming, met name met een hoge beschermingsfactor 30 of 50, al naar gelang uw fototype. Houd altijd in gedachten dat zonnebescherming niet als doel heeft om langer te kunnen zonnebaden, maar om de risico's van blootstelling aan de zon redelijk te beperken. De effectieve werking van de zonnecrèmes vervaagt na 2 uur, en na het zwemmen, dus breng de zonnecrème steeds opnieuw aan over het hele lichaam.

Deel dit advies:

Verstuur deze pagina per e-mail

Advies van de Voedingsdeskundige

Kan voeding helpen om bruin te worden?

Wist u dat?

De Langerhanscellen, die ware schildwachten zijn en deel uitmaken van het afweersysteem van de huid, onder invloed van de UV-stralen beschadigd kunnen raken? Uit onderzoek blijkt dat door blootstelling aan de zon het aantal van deze cellen afneemt. Daarmee wordt de eerste biologische beschermingslinie verzwakt. De huid wordt kwetsbaarder in de zon. Daarnaast zorgen de UV-stralen dat er meer vrije radicalen ontstaan, die een van de belangrijkste oorzaken zijn van huidveroudering.

Wat te doen?

Het eten van voeding die rijk is aan vitamines E, C en A, bètacaroteen en andere carotenoïden en flavonoïden, helpt u om bruin te worden maar ook een goede huidkwaliteit te behouden. Deze voedingsmiddelen helpen het lichaam om vrije radicalen te bestrijden en het daarmee te wapenen tegen de schadelijke effecten van de zon en zitten vooral in groente en fruit. Tarwekiemolie is bijzonder rijk aan vitamine E en chocolade is een heerlijke bron van flavonoïden. Wortel is uw onbetwiste bondgenoot als u bruin wilt worden. Hij is rijk aan caroteen en carotenoïden en kan helpen uw afweersysteem te versterken en een goudbruine kleur te geven aan uw gebruinde huid. U kunt uw dieet aanvullen met voedingssupplementen maar onthoud wel dat die geen vervanging zijn voor het aanbrengen van een zonnebescherming.

Deel dit advies:

Verstuur deze pagina per e-mail

Advies van de Apotheker

Hoe kies ik de juiste bescherming voor mijn huidtype?

Wist u dat?

We allemaal een ander zonnekapitaal hebben, dat we verbruiken tijdens blootstelling aan de zon? Onze huid is namelijk in staat om de schade te herstellen die is veroorzaakt door UVA- en UVB-stralen, maar kan dat niet oneindig blijven doen. U dient uw huid dus te helpen om dit kapitaal te beschermen met een zonnebescherming die is aangepast aan uw huidtype. Hoe lichter uw huid, hoe meer u haar dient te beschermen met een hoge beschermingsfactor die vaak opnieuw aangebracht dient te worden. Kies dus voor een aangename textuur.

Wat te doen?

Om goed beschermd te zijn, kiest u een zonnebescherming met een hoge beschermingsfactor. Het is zeer belangrijk dat u de bescherming meerdere keren aanbrengt in de loop van de dag, minimaal elke 2 uur. Kies dus een zonnebescherming die u prettig vindt. Wanneer u een nogal vette huid heeft, kiest u een vloeibare en matterende textuur. Bij een droge huid kiest u bij voorkeur voor crèmes of romige melk. Voor kinderen zijn de vloeibare texturen in een spray vaak makkelijker aan te brengen en leuker. Soms zijn ze gekleurd zodat u goed kunt zien of u alles goed ingesmeerd hebt.

Deel dit advies:

Verstuur deze pagina per e-mail

VRAAG ADVIESAAN UW APOTHEKER

Als beste partner van uw huid kan uw Vichy-apotheker u adviseren over de behandeling en de producten die geschikt zijn voor de verzorging van uw gezicht en lichaam.

VIND DE DICHTSTBIJZIJNDE VICHY-APOTHEEK BIJ U IN DE BUURT:

Ok