OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Corrigerende foundation voor acne: hoe te gebruiken?

‘Sommige cosmetica kunnen acne triggeren, waardoor zelfs mensen die nooit acne hebben gehad zogenaamde acne cosmetica kunnen ontwikkelen’

Acne en foundation, wel of niet doen? Het is enerzijds logisch dat je hevige acne af en toe wil camoufleren, anderzijds ben je wellicht huiverig je huid daarmee verder te verstoppen. Ook begrijpelijk, want acne is een huidaandoening – met als symptomen puistjes, mee-eters, veel glans – dat wordt veroorzaakt doordat de huid te veel talg aanmaakt en verstopt raakt met talg, stof, vervuiling, dode huidcellen en mogelijk ook make-up. Juist bij acne kan het heel vervelend zijn om ‘s ochtends je rode, schilferige, glimmende huid te bedekken met dikke lagen make-up. Het voelt alsof het broeit daaronder. Toch komt het neer op een paar simpele make-up trucs waardoor je onrustige huid met acne toch perfect en fijn met make-up geperfectioneerd kan worden. In dit artikel leggen we dit stap voor stap uit.

Foundation tegen acne gebruiken: goed of slecht?

Smeren met de verkeerde of te veel foundation zal een acne-gevoelige huid geen goed doen. Zoals hiervoor al toegelicht, wordt acne en dus puistjes namelijk veroorzaakt doordat de haarfollikels ofwel talgklieren verstopt raken met olie (lees: talg) en dode huidcellen. Dit kan de oorzaak zijn van pukkeltjes en mee-eters die doorgaans met name op het gezicht, het voorhoofd, de borst, bovenkant van de rug en schouders verschijnen. Acne komt veelvuldig voor onder tieners, maar ook hormonale volwassenacne is de normaalste zaak van de wereld. Natuurlijk wil je bij zo’n huidconditie dat je huid kan ademen, maar tegelijkertijd kun je echt wel met foundation en make-up in de weer als je een rode, ontstoken huid optisch wat gladder wil maken. Het verschil zit hem in hoe en wat je gebruikt aan corrigerende foundation voor acne problemen.

Nadelen make-up gebruik bij acne

‘Voor een acne-gevoelige huid wil je een corrigerende foundation pakken die niet-comedogeen en hypoallergeen is én imperfecties gelijktijdig tegengaat’

Je kunt dus make-up dragen met acne, maar kies met zorg. Sommige cosmetica kunnen acne triggeren. Als dit gebeurt dan kun je een type acne ontwikkelen (treffend) genaamd acne cosmetica. Zelfs vrouwen die anders nooit last hebben van acne kunnen acne cosmetica krijgen door de verkeerde make-up te gebruiken! Het is dus niet zo dat je met een ‘normaal huidtype’ nooit puistjes kunt krijgen van het verkeerde make-up product. Je wil bovendien altijd voor een foundation kiezen speciaal voor jouw huidtype. Hiernaast kun je ook puistjes, mee-eters, grove poriën en een glanzend gezicht krijgen als je make-up niet op de juiste manier aanbrengt. Hier gaan we later dieper op in.

Acne uitbraken voorkomen

Voordat je een pukkeltje bedekt met foundation: zorg je wel goed voor je onzuivere huid? Als je uitbraken van acne wil voorkomen dan wil je vooral bij de basis beginnen. Dit betekent: tweemaal daags reinigen met de juiste cleanser van bijvoorbeeld Vichy’s Normaderm. Verder kun je nog meer aan je lifestyle veranderen om acne te bestrijden: van stress voorkomen tot voldoende water drinken en je huid beschermen tegen vervuiling. Deze anti-acne tips helpen.

Welke foundation gebruiken bij acne?

‘Wanneer heb jij je make-up kwasten voor het laatst goed schoongemaakt? Dit is cruciaal bij een onzuivere huid’

Niet-comedogene én hypoallergene foundation! Er zijn talloze foundations op de markt, maar ze zijn zeker niet allemaal gemaakt voor een acne-gevoelige huid. Ja, ze kunnen misschien effectief je roodheid en puistjes bedekken voor een dagje, maar op den duur kan het de huid ook irriteren. Wat je hier nodig hebt: niet-comedogene make-up. Comedogeen is afgeleid van comedonen, wat ook wel poriën betekent. Dit is dus het soort make-up, waaronder foundations en concealers, die poriën niet blokkeert en genadeloos verstopt. Ideaal voor een onzuivere huid. Kies voor een foundation op water in plaats van oliebasis, want meer olie heeft je huid in dit geval niet nodig. Terwijl je tegelijkertijd wél wil hydrateren met de juiste moistuizer voor een acne-gevoelige huid. Vichy biedt Dermablend, een speciale foundation-lijn die niet alleen niet-comedogeen maar ook hypoallergeen is. Dit laatste betekent: getest op allergieën en naast voor een onzuivere huid dus ook geschikt voor een gevoelige huid. Met Dermablend creëer je een frisse, stralende teint en bedek je acne, acne-littekens en een grove huidtextuur optimaal met corrigerende foundation. De Dermablend 3D-correctie is een innovatie van Vichy, die onzuiverheden tot maar liefst 16 uur lang bedekt. Verder vermindert het zelfs puistjes aanzienlijk, net zoals goede skincare tegen puistjes bij acne. Speciaal ontwikkeld voor de vette, acne-gevoelige huid. Van imperfecties naar een stralende (maar niet glimmende!), gladde huid. Niet zeker wat voor huidtype je precies hebt? Doe eens Vichy’s huidtest.

Hoe foundation aanbrengen bij een gevoelige huid?

Het gaat bij acne camoufleren dus niet alleen om het kiezen van het juiste make-up product, maar ook om je make-up op de juiste manier aan te brengen. Bepaalde make-up foutjes (waar je misschien niet zo een-twee-drie aan denkt) wil je koste wat kost vermijden. Denk aan het volgende:

Voorbereiden van je huid voor make-up bij acne

Zelfs als je net uit de veren bent, vermoeid en met haast: zorg ervoor dat je je onzuivere huid altijd schoonmaakt in de ochtend! Prep, prep, prep. Je wil met een blank canvas aan de slag voordat je make-up aanbrengt. Zo verwijder je vuil, olie, talg dat zich ’s nachts heeft opgebouwd op je gezicht. Om te voorkomen dat je huid puistjes krijgt van make-up wil je de huid bij uitstek voorbereiden met een cleanser op basis van salicylzuur om overmatige talg, vuil en dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen. Pak hier een paar extra minuutjes voor.

Schoonmaken van je make-up borsteltjes bij acne

‘Duimendikke lagen foundation zijn echt niet nodig om acne zorgvuldig te bedekken, werk liever in lichte laagjes waarbij je her en der opbouwt’

Denk hier eens eerlijk over na: wanneer was de laatste keer dat je je make-up kwastjes goed hebt schoongemaakt? Geen idee? Dan is het hoog tijd om je make-up tools en applicators een stevige wasbeurt te geven. Hierin kunnen namelijk allerlei soorten bacteriën, olie en vuil verzameld zitten. Dat is niet best voor je onzuivere huid. Het liefst maak je een make-up kwastje schoon na elk gebruik, maar dat is niet altijd haalbaar. Doe het dan in ieder geval eens per week, of eigenlijk net zo vaak als je je eigen haar ook zou wassen. Gebruik een goede shampoo en conditioner om bacteriën uit de buurt te houden. Heerlijk om zo’n brandschoon, zacht kwastje op je gezicht te voelen. Sponsjes? Was deze met zeep en heet water, terwijl je deze uitwringt tot al het water eruit is. Sommige make-up artists gebruiken hun vingertoppen om foundation aan te brengen, maar in het geval van acne kun je wel beter kwastjes en sponsjes gebruiken.

Voorzichtig aanbrengen van make-up bij acne

Vaak wordt er gedacht dat je bij acne duimdikke lagen nodig hebt om roodheid en puistjes goed te bedekken. Zware make-up over je hele gezicht. Dit is weliswaar niet het geval. Te veel laagjes accentueren juist de textuur van je huid en trekken de aandacht naar je acne. Kies liever voor een enigszins transparante, maar tegelijkertijd corrigerende foundation voor acne (niet hetzelfde als traditionele foundation), waarmee je de delen van je huid die mooi zuiver en glad zijn vooral laat zien! Bedek onzuiverheden vervolgens met concealer. Verder wil je een hoeveelheid make-up aanbrengen op je huid die past bij hoe dik het huidweefsel op een bepaalde plek is. Dit betekent: de lichtste en dunste applicatie van make-up op delen waar de huid het dunst is, zoals op je voorhoofd, rondom de ogen en op het bruggetje van je neus. Je kunt iets meer aanbrengen op je wangen, neusvleugels, bovenlip, kin en kaaklijn. Heb je daar geen acne imperfecties? Houd het dan, wederom, licht. Werk over je hele gezicht in laagjes en bouw op waar nodig (bijvoorbeeld als je ergens meer roodheid en imperfecties hebt), waarna je goed blend ofwel de make-up in de huid laat versmelten met een kwast. Als je te veel make-up gebruikt dan kan dit er onnatuurlijk en zelfs droog en schilferig uit gaan zien, waarbij de make-up in je poriën en lijntjes gaat zitten waar het zichtbaar is. Na de foundation kun je met een concealer pukkeltjes en littekentjes aanstippen. De finishing touch: een fijne poeder die matteert.

Omarmen van kleur correcting concealers bij acne

Zie je nog steeds verkleuringen van acne-littekentjes nadat je een laagje foundation of getinte moisturizer hebt aangebracht? Pak er dan een color corrector bij, die je voorzichtig in de huid klopt. Perzik, mandarijn en diepere oranje tinten zijn het best om acne-littekentjes te neutraliseren. Deze color correctors hebben namelijk koelere ondertonen.

Toevoegen van wat helderheid bij acne-gevoelige huid

Nadat je een primer (ofwel lichte moisturizer, vóór je foundation), foundation, eventueel een beetje blush en poeder (ook niet-comedogeen) hebt aangebracht, kan je onzuivere huid er een beetje dof uitzien. Vergeet niet om er een gloedje in terug te brengen door met een subtiele highlighter te werken. Op je jukbeenderen, het boogje van je lip en wenkbrauwbot.

Acne-gevoelige huid eens in de zoveel tijd laten ademen

’s Avonds op de bank of op vrije, luie weekenduren hoef je natuurlijk niet altijd foundation te dragen. Las vooral ook momentjes in waarop je helemaal niks op je huid hebt. Idealiter eens per week. Een adempauze voor je onrustige huid. 

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top