OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Alles wat je moet weten over UV-stralen

Ook al staat de zon een heel eind van de aarde af in het midden van ons zonnestelsel, met zijn enorme zonkracht merken wij dagelijks zijn aanwezigheid. Het paradoxale aan de zon is dat we niet zonder kunnen, maar de zonnestralen die wij zo graag door het wolkendek zien breken nemen ook een aantal risico’s met zich mee. Vichy vertelt jou alles wat jij moet weten over blootstelling aan de zon, uv straling en de effecten daarvan op ons lichaam. Ook al staat de zon een heel eind van de aarde af in het midden van ons zonnestelsel, met zijn enorme zonkracht merken wij dagelijks zijn aanwezigheid.

Alles wat je moet weten over UV-stralen

De kracht van de zon en uv straling

Dagelijks worden wij blootgesteld aan de ultraviolette straling van de zon die het aardoppervlak bereikt. Naast het waarneembare zonlicht, zijn er nog een aantal andere soorten straling die de zon uitzendt. Naast de lichtstralen is er ook infrarood straling, dit is een vorm van straling die wij niet kunnen waarnemen, maar wel kunnen voelen. Als je op een warme dag buiten loopt en de hitte van de zon op je huid aanvoelt, dan komt dat door de infrarood stralen. Deze straling geeft dus warmte. Ultraviolet licht (UV) zijn een ander soort stralen die de zon uitstraalt. Deze stralen zijn ook niet waarneembaar en zijn onder te verdelen in drie soorten ultraviolet licht.

Welke soorten ultraviolet licht zijn er?

Het ultraviolet licht dat de zon uitstraalt bevat enorm veel energie en is onder te verdelen in drie soorten ultraviolette straling. De dampkring om de aarde heen houdt het merendeel van de UV-straling tegen. UVC-straling is de krachtigste vorm van ultraviolette straling, maar deze bereikt de aarde niet. UVA-stralen zijn het hele jaar door aanwezig, zelfs op een grijsbewolkte dag. UVA-stralen kunnen door wolken heen dringen, maar bijvoorbeeld ook door glas of kleding en zelfs door de opperhuid heen. Het is dus belangrijk om je huid het hele jaar door te beschermen tegen UV-stralen. UVB-stralen worden wel tegengehouden door wolken en glas, daarom komen deze het meeste voor op een zonnige dag.

Wat zijn de effecten van blootstelling aan UV-straling?

Met behulp van ultraviolette stralen is ons lichaam in staat om vitamine D aan te maken. Deze vitamines zijn belangrijk voor je botten. Als je weinig in contact komt met ultraviolet licht, dan heb je een kans dat je een tekort aan vitamine B krijgt. Met name in de winter komt dit vaak voor, meestal ervaar je dat het bekende winterdipje. Je bent moe, futloos en misschien ook wel een beetje prikkelbaar. Om dit tegen te gaan is het geen slecht idee om tijdens de winter een vakantie te boeken naar een zonnige bestemming. UV-stralen kunnen daarnaast ook werken als een soort ontstekingsremmer op de huid. In de zomer, als de zon veel schijnt, nemen onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters af. Maar UV-stralen worden ook toegepast om aandoeningen zoals eczeem en psoriasis te behandelen.

De schadelijke effecten van UV-stralen

Ultraviolet licht mag dan in sommige opzichten goed voor je zijn gezond zijn, ze kunnen ook veel schade aanrichten. Onze ogen en huid worden voornamelijk blootgesteld aan UV-stralen. De huid wordt opgedeeld in de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid. UVA-stralen dringen door tot de onderhuid en kunnenhuidkanker veroorzaken bij langdurige blootstelling. UVB-stralen dringen niet zo ver door als UVA-stralen, maar deze stralen zorgen ervoor dat onze huid bruin wordt of verbrandt. Als jij je huid beschermen wilt, is het dus belangrijk om een zonnecrème te gebruiken die je zowel beschermt tegen UVA-straling als UVB-straling.

Zonkracht: waar moet je rekening mee houden?

Met zonkracht wordt de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht aangeduid. Hoe groter de zonkracht is, hoe sneller de huid kan verbranden. Hoe groot de zonkracht is hangt af van verschillende factoren, Zoals:· Tijd: Als de zon op zijn hoogst staat tussen 12 en 3 uur, dan is de zonkracht ook het  hoogst. Op een zonnige dag kan je rond deze tijd het beste de zon vermijden. · Afstand tot de evenaar: Hoe dichter jij je bij de evenaar bevindt, hoe sterker de zonkracht is. Houdt hier rekening mee als jij op reis gaat en zorg ervoor dat je zonnecrème een goede factor heeft.

  • Hoogte van de zon: Als de zon op zijn hoogst staat tussen 12 en 3 uur, dan is de zonkracht ook het  hoogst. Op een zonnige dag kan je rond deze tijd het beste de zon vermijden.
  • Afstand tot de evenaar: Hoe dichter jij je bij de evenaar bevindt, hoe sterker de zonkracht is. Houdt hier rekening mee als jij op reis gaat en zorg ervoor dat je zonnecrème een goede factor heeft.
  • Vervuiling: Vervuilde lucht en smog kunnen een deel van de straling tegenhouden, waardoor de zonkracht minder groot wordt.
  • Hoogte: In de bergen is de lucht schoner en de atmosfeer dunner. Hier hebben de ultraviolette stralen vrij spel. Bovendien kunnen besneeuwde bergtoppen de uv-stralen reflecteren. Hoe hoger je komt, hoe sterker de zonkracht dus is.
  • Bewolking: Hoe dikker bewolkt het is, hoe minder uv-stralen. Een deel van de uv-stralen breekt trouwens zelfs door de dikste laag.
  • Dikte van de ozonlaag: Veel uv-b straling wordt tegengehouden door de ozonlaag. Waar de ozonlaag dunner is, komt ook meer straling door.
  • Weerkaatsing: Langs het water, op de boot of op het strand kan de omgeving het uv-licht weerkaatsen. Daardoor word je blootgesteld aan een grote hoeveelheid uv-straling.

Hoe moet jij jezelf beschermen tegen UV-straling

Er zijn een aantal dingen die jij kunt doen om jezelf te beschermen tegen uv-stralen. Als de zonkracht sterk is, kan je de zon het beste vermijden. Als dat niet mogelijk is smeer je dan goed in met een zonnecrème met een hoge factor die je beschermt tegen UVB en UVA-stralen. Afhankelijk van jouw huidtype heb je een lage of hoge factor nodig om te voorkomen dat je huid verbrandt.

Wat is iemands zonnekapitaal?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, beschikken we niet zoals een bank, over een kapitaalbuffer voor in de zon, maar is juist het tegenovergestelde het geval! In de loop van ons leven hoopt de UV- schade op, en op een dag zullen de effecten op de huid zichtbaar worden. Eerst bijv. in de vorm van pigmentvlekken, vroegtijdige rimpels, lijntjes etc. Wanneer die verschijnen, betekent dit dat er dieper in de huid reële schade is. Hoe wij onze huid moeten beschermen is afhankelijk van ons huidtype. Zo is de licht getinte, getinte en donkere huid beter beschermd door de aanwezigheid van grotere hoeveelheden donker melanine, maar dat betekent niet dat deze huidtypes niet beschermd hoeven te worden tegen de zon.

Als je verbrandt is dat het gevolg van een overdosis UVB-straling op de huid. De huid wordt warm en gaat vervellen, maar dieper in de huid is de shock nog ernstiger. Het natuurlijke vermogen van de cellen om te herstellen is niet meer voldoende.

Is het mogelijk om zonder gevaar bruin te worden?

Alleen als je de basisregels naleeft en de gevaarlijkste uren van de dag vermijdt en de adviezen van de experts opvolgt. Ook moet je jezelf beschermen met een hoge beschermingsfactor van minimaal SPF 40. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, verhindert een hoge factor niet dat de melanine, waardoor de huid bruin wordt, naar het oppervlak van de opperhuid stijgt. Nog een ander voordeel van hoge beschermingsfactoren: ze zorgen dat de teint geleidelijk aan bruiner wordt (zonder te verbranden) en langer bruin blijft, en dus niet meteen weer verdwijnt zodra je weer thuis bent. Wat is de beste manier om een zonneproduct te kiezen? Door jouw eigen zontypediagnose te stellen.

Helpt de zonnebank om straks sneller bruin te worden?

Absoluut niet! Die werkt juist averechts. Een zonnebank verspreidt over de huid in zeer korte tijd een zeer sterke dosis UVA-stralen. Hierdoor oxideert de melanine en lijk je bruin te zijn geworden na 15 minuten onder de lampen, maar dit is niet blijvend en beschermt de huid niet. Sinds juli 2009 heeft het IARC (International Agency for Research on Cancer) trouwens de blootstelling aan UV-straling die door bruiningslampen wordt afgegeven, geclassificeerd als kankerverwekkend.

Zijn er voedingsmiddelen die helpen sneller bruin te worden?

Jazeker, er bestaan voedingssupplementen waarmee je jouw huid kunt voorbereiden op de zon - voor en tijdens de blootstelling. Bovendien hoef je volgens de dermatoloog Benjamin Bauquin alleen maar twee weken voordat je in de zon gaat dagelijks antioxidanten, carotenoïden genaamd, in te nemen. Die staan erom bekend dat ze de melanineproductie stimuleren en daarmee ook het bruin worden. Je vindt die in allerlei soorten groente en fruit zoals in wortels, mango's, abrikozen, rode paprika's, aardbeien, kersen, pompoenen, tomaten, waterkers etc. NB: Hoe meer kleur het fruit heeft en hoe rijper het is, hoe meer carotenoïden het bevat! Tot slot nog een laatste tip van de pro: voor een optimale opname van het bètacaroteen voeg je er wat vets aan toe, zoals één of twee noten of een paar druppels olijfolie.

De eenvoudige en snelle cocktail om uw huid voor te bereiden op het bruin worden, volgens Cocktail Me

Doe voor een glas van 25cl de volgende ingrediënten in de sapcentrifuge: 3 (jonge) worteltjes, ½ mango (goed rijp) en 5 aardbeien. Decoreer dit met een blaadje munt. Het beste is natuurlijk om elke ochtend zo’n smoothy te drinken. Mocht je geen mango kunnen vinden, vervang die dan rustig door een ander stuk gekleurd fruit of groente naar keuze, zoals tomaat.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

go to top