OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Huidverzorging tijdens zwangerschap tegen een droge en slappe huid

Vaak wordt er gezegd dat zwangere vrouwen een glans op hun huid krijgen, ze stralen meer. Tijdens de zwangerschap kan een combinatie van factoren een zwangerschapsgloed ofwel ‘pregnancy glow’ creëren. Een groter bloedvolume brengt meer bloed naar de bloedvaten, waardoor de huid er roziger uitziet. Veranderingen in hormoonspiegels kunnen er ook voor zorgen dat de klieren in het gezicht meer talg afscheiden, waardoor de huid er iets glanzender uitziet. Dat is mooi meegenomen, maar tegelijkertijd kun je tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld last krijgen van melasma, een zwangerschapsmasker, puistjes door een verhoogde talgproductie en een huid die gevoeliger is. Tijdens de zwangerschap mag je natuurlijk niet alles eten en smeren, maar je kunt tijdens en na de zwangerschap wel iets doen om bijvoorbeeld hyperpigmentatie tegen te gaan.

Zwanger en een slechte huid: wat is de oorzaak?

Tijdens de zwangerschap kun je te maken krijgen met een aantal huidproblemen waaronder puistjes en melasma (pigmentvlekken):

- Acne-gevoelige huid
De toename van progesteronspiegels tijdens de zwangerschap veroorzaakt een hogere talgproductie, waardoor puistjes tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan. Als je hier last van krijgt, kies dan zorgvuldig producten uit die acne-symptomen zoals puistjes en mee-eters tegengaan. Vermijd producten met retinol en retinoïden, want dit wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen. Retinol en retinoïden zijn vitamine A-derivaten, en orale vitamine A in hoge doseringen kan geboorteafwijkingen veroorzaken. Nu is het niet waarschijnlijk dat een actueel retinol of retinoïde schadelijk is voor een zich ontwikkelende baby, maar er is simpelweg nog niet voldoende data over het gebruik van deze ingrediënten tijdens de zwangerschap. Gebruik in plaats daarvan benzoylperoxide, waarnaar je kunt vragen bij je huisarts. Benzoylperoxide, dat puistjes gericht tegengaat, is namelijk getest en veilig bevonden voor tijdens de zwangerschap. Salicylzuur is nog een ingrediënt dat veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap en dat heel goed werkt tegen puistjes. Wissel je standaard reinigingsproduct af met Normaderms Zuiverende Gel. Of probeer natuurlijke remedies zoals tea tree- en lavendelolie. Andere door dermatologen toegediende acne-behandelingen, zoals intens gepulseerd licht (IPL) en microdermabrasie zijn ook goedgekeurd. Zorg er wel voor dat het een kristalvrij microdermabrasiesysteem is, want de veelgebruikte aluminiumkristallen zijn niet onderzocht tijdens de zwangerschap.

- Melasma in het gezicht ofwel donkere vlekken
Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen ontwikkelt melasma in het gezicht. Dit zie je terug in de huid als grote, donkere vlekken op het gezicht. Deze hyperpigmentatie, ook wel 'zwangerschapsmasker' genoemd, wordt doorgaans symmetrisch aangetroffen op de wangen, neus en voorhoofd. Verhoogde hormoonspiegels zijn een oorzaak. Oestrogeen, progesteron en melanocyt-stimulerend hormoon, dat de huidskleur reguleert, zijn het hoogst tijdens het derde trimester. Helaas hebben zwangere vrouwen weinig opties om melasma in het gezicht te voorkomen. Het beste wat je kunt doen: de zon vermijden om te voorkomen dat het erger wordt en een breedspectrum zonnebrandcrème (die UVA- en UVB-stralen zoveel mogelijk blokkeert) smeren. Na de bevalling en na borstvoeding, kun je egaliserende producten met vitamine C, kojiczuur of retinol gebruiken. Probeer bijvoorbeeld Vichy’s LiftActiv Glyco-C Ampullen tegen pigmentvlekken.

- Een donkere streep over de buik
Ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen krijgt een donkere, verticale lijn, linea nigra genaamd, die van de navel naar de schaamstreek loopt. Een zwangerschapsstreep. Dit is het gevolg van een verhoogde melanineproductie tijdens de zwangerschap. Hogere niveaus van oestrogeen in het lichaam versnellen pigment-producerende cellen, waardoor ze meer melanine gaan aanmaken. In feite kunnen zelfs je tepels donkerder worden. Maak je geen zorgen: beiden vervagen na de zwangerschap. Aangezien UV-stralen de linea nigra donkerder kunnen maken, is het belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken mocht je van plan zijn in je bikini op het strand te gaan liggen.

- Zwangerschapsstriemen
Zwangerschapsstriemen ofwel striae zijn een veelvoorkomend verschijnsel, circa 75% van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Het komt vaker voor bij jongere vrouwen en bij rap gewichtsverlies- of toename. Vaak beginnen ze rood en ontstoken waarna ze veranderen naar witte, dunne lijntjes die lijken op uitgerekte littekentjes. Smeerbare vitamine E of glycolzuur kan helpen ze wat te vervagen. Check altijd eerst bij je arts welk product veilig is om te gebruiken. Na de geboorte kun je een huidexpert vragen naar crèmes zoals retinoïde ofwel vitamine A of lasertherapie, waardoor de verschijning van zwangerschapsstriemen kan verbeteren.

Verschillende soorten fases van de huid

Tijdens de zwangerschap doorloop je drie verschillende trimesters, en doorstaat je huid dus ook verschillende fases. Veel vrouwen ervaren veel bekende veranderingen in de huid, inclusief huiduitslag, roodheid, acne en pigmentverkleuringen, al in het eerste trimester. Terwijl anderen de huidveranderingen pas in het tweede of derde trimester opmerken. Maar ze komen zo vaak voor, dat het ongebruikelijk zou zijn als je er tijdens je zwangerschap geen last van zou hebben.

Tips voor betere huidverzorging tijdens de zwangerschap

Houd goed in de gaten hoe je huid reageert en verandert tijdens de zwangerschap, en pas hier je huidverzorging op aan. Heb je last van een vette huid kies dan voor niet-comedogene make-up en huidverzorging, zoals Vichy’s Normaderm. Laat intensieve actieve ingrediënten, zoals retinol, tijdens de zwangerschap achterwege. Vergeet bovendien niet je huid goed te beschermen tegen de zon. Tegen huidkanker maar ook om te voorkomen dat je ongewenste pigmentvlekken krijgt.

Hoe kun je een slappe en droge huid voorkomen?

Terwijl de huid op het gezicht tijdens de zwangerschap wat vetter kan worden, wordt de huid van het lichaam meestal droger. Geef daarom extra aandacht aan de huid op je lichaam. Hydrateer met de juiste lichaamsproducten, drink voldoende water, baad en douche niet te heet (hierdoor verlies je namelijk vocht) en exfolieer de huid ook met een milde exfoliant die geschikt is voor de huid van zwangere vrouwen.

Wat te doen bij overtollig huid rond de buik na de zwangerschap?

Een losse huid na de zwangerschap is heel normaal. Tijdens de zwangerschap rekt de huid uit om een groeiende buik op te vangen. Als gevolg hiervan merken veel vrouwen dat de huid rond hun buik wat losser zit na de bevalling. Hoe snel de huid na de bevalling weer terugveert, kan van veel factoren afhangen: het gewicht, de leeftijd en de genetica van de vrouw. Wat kan helpen:

- Sporten (voor zover fysiek mogelijk, bespreek dit met je arts)
- Gezonde voeding
- Huid-verstevigende crèmes (die de huid ondersteunen) 
- Niet-cosmetische procedures na de bevalling zoals die met radiofrequentie 
- Chirurgische procedures (bespreek dit met je huisarts en een gecertificeerde specialist)

Hoe Vichy kan helpen bij een stralende huid

Een stralende huid heeft voldoende vocht nodig zoals hyaluronzuur. Neem daarom Vichy’s H.A. Epidermic Filler Serum op in je routine zodat de huid glad, vol en stralend oogt. Terwijl Vichy’s Liftactiv B3 Serum gericht helpt tegen pigmentvlekken en fijne lijntjes.

go to top