OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Gebroken haar: waarom breekt haar af?

Haar dat bij de wortel wel groeit (met bijvoorbeeld een duidelijke uitgroei na een paar maanden) maar dat maar niet langer wordt bij de puntjes, ofwel gebroken haar. Dit kan betekenen dat je haar bij de punten afbreekt of splijt waardoor het nooit op de gewenste langere lengte kan komen. Het kan frustrerend zijn als je haar steeds afbreekt. Gelukkig is de onderliggende oorzaak doorgaans snel te traceren en kun je wijzigingen doorvoeren in je levensstijl voor een verbeterde staat van je haar. Heb je nog steeds last van haar dat maar blijft afbreken? Dan is het misschien tijd om een arts te raadplegen om onderliggende medische problemen (zoals hypothyreoïdie) uit te sluiten. Hierbij tips tegen haarbreuk.

Wat is gebroken haar?

Haarbreuk en haaruitval lijken misschien een en hetzelfde, maar ze zijn eigenlijk anders. Haaruitval is een natuurlijk onderdeel van je haarcyclus. Het is de bedoeling dat je dagelijks haar verliest, tussen de 50 en 100 haren per dag om precies te zijn. Dat is volgens experts de norm. Als je merkt dat je haar snel dunner wordt of je constant meer dan 100 haren per dag verliest dan is er reden tot bezorgdheid. Maak een afspraak met je dermatoloog. Gebroken haar, aan de andere kant, treedt op wanneer de daadwerkelijke streng van het haar breekt. Meestal zie je geen hele haren op de grond, maar kleine stukjes haar. De zogenaamde haarschubben-laag is opgebouwd uit een aantal gestapelde lagen, zoals dakpannetjes op het dak van een huis. Wanneer deze afzonderlijke haarvezels zich splitsen van de rest dan breekt het. Het kan splijten vanaf de puntjes als je uiteinden gespleten zijn en dan moet er worden bijgeknipt om te voorkomen dat het haar verder naar boven splijt. Of het kan halverwege de haarstreng of zelfs dicht bij de wortel breken. Je kunt gespleten haarpunten vaak gemakkelijk herkennen, omdat de individuele haren zichtbaar zijn gespleten en een T-vormig splitsing vormen. Gebroken haar ziet er waarschijnlijk ook droog en dof uit, en het voelt ruwer aan.

Waarom breekt haar af: de oorzaak

De voornaamste oorzaak dat je haar beschadigd en afbreekt komt door zeer droog haar. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder droog weer, lage luchtvochtigheid en te veel hitte. Zorg ervoor dat je warm en niet heet water gebruikt wanneer je haar wast, want dit leidt tot verdere uitdroging. Als je puntjes droog zijn dan zou je kunnen overwegen om shampoo alleen op je hoofdhuid te concentreren. Terwijl je conditioner over de hele lengte gebruikt, en onmisbaar is bij droge punten die snel afbreken. Andere mogelijke oorzaken voor het afbreken van je haar zijn stress, een slecht eetpatroon (te weinig zink, ijzer, foliumzuur) en schade door hitte en stijlen.

Kies voor de juiste haarkleur techniek

Vooral als je fijn en golvend haar hebt en het veel afbreekt, is het slim om naar je haarkleuring te kijken. Tenminste, als je inderdaad je haar verft. Highlights in folie kunnen bij fijn haar net te veel schade aanrichten. Stap liever over op balayage, een folievrije highlighting-techniek waarbij er tijdens het kleuren minder hitte aan te pas komt en je daardoor minder schade berokkent aan je broze lokken.

Wees voorzichtig met hitte

Het liefst leg je de stijltang helemaal weg en laat je het haar aan de lucht drogen. Eventueel kun je het haar nog wel drogen met een föhn, maar zet de temperatuurstand dan niet te hoog. Bij gebruik van stijltang of liever föhn: breng een hitte-beschermend product aan. Zie het als een soort ovenwand voor je haar – zowel je haar als je handen mogen niet aan 200 ℃ worden blootgesteld zonder schild.

Behandel je haar en hoofdhuid net zoals je gezicht

Zeker naarmate we ouder worden, breiden velen van ons onze huidverzorgingsroutine uit. Maar meestal (en helaas) geldt niet altijd hetzelfde voor ons haar en onze hoofdhuid. Terwijl deze net zoveel liefdevolle onderhoud vereisen als we het in goede staat willen houden. Goed gehydrateerde, veerkrachtige lokken zijn veel minder geneigd om te breken, dus zorg dat je vocht toevoegt aan je haar wanneer je maar kan. Breng een conditioner en eventueel leave-in conditioner aan na elke shampoobeurt. Gebruik minstens twee keer per maand diepe, voedende maskers of oliebehandelingen. Met aanvullend bijvoorbeeld een mix van voedende oliën zoals jojoba-olie, amandelolie en castorolie (dat laatste type olie laatste helpt ook bij haargroei). Probeer ook stylingproducten te gebruiken met hydraterende ingrediënten, en kies liever voor formules zoals crèmes of sprays in plaats van gels of mousses. Die laatste twee producten bevatten namelijk vaker haar-uitdrogende alcohol

Doe het rustig aan met elastiekjes en stylingproducten

Strakke kapsels zoals paardenstaarten, vlechten of knotjes oefenen allemaal druk uit op het haar. Ofwel op de plek waar het haar door een elastiek wordt vastgemaakt, ofwel langs je haarlijn waar het haar strak wordt getrokken. Het kan verleidelijk zijn je haar in een strakke knot omhoog te draaien (vooral als je het een paar dagen niet hebt gewassen), maar probeer in ieder geval te variëren in de hoogte en plaatsing van het knotje om de stress op een bepaalde plek te minimaliseren. Vermijd hiernaast plastic haarelastiekjes die aan je hoofdhuid en haar trekken, kies liever voor zachtere elastiekjes. Wees je ook bewust van de kwetsbaarheid van je haar. Ontwar je lokken het niet als het nat is, of alleen met een kam met grove tanden en nooit met een borstel. Wees voorzichtig met het afdrogen van nat haar. De wrijfbeweging met je handdoek beschadigt het haar wanneer het op zijn meest kwetsbaar is (in natte staat). Heel belangrijk: dep je haar droog in plaats van te wrijven. Nog een aanrader: gebruik een microvezelhanddoek die veel zachter is voor je haar, ook als het nat is.

Gebroken haar herstellen

Haarbeschadiging is voor het grootste deel permanent omdat haar eigenlijk een verzameling dode cellen is, waardoor ze niet meer te herstellen zijn. De enige echte remedie is tijd, een schaar en maatregelen nemen om nieuwe schade te voorkomen. Tegelijkertijd kun je die gebroken puntjes wel zoveel mogelijk maskeren met de juiste verzorging. Zodat gebroken haar er in ieder geval niet gebroken uitziet. Vichy Dercos Nutrients haarmasker is bijvoorbeeld een haarmasker dat intensief voedt en waardoor volgens onderzoek* gespleten haarpunten met 40% minder zichtbaar zijn.

*

go to top