NIEUW Door het bezoeken van deze site aanvaardt u het gebruik van cookies die het mogelijk maken advertenties op maat aan te bieden, bezoek statistieken bij te houden en het delen van informatie op sociale media te vergemakkelijken. Voor meer informatie en voor de mogelijkheid om het gebruik van cookies uit te schakelen, klik hier

Sluiten

  • research
  • Points de vente
  • newsletter
  • my skin

Hoe kan ik haaruitval door stress tegengaan?

Tips en informatie van Vichy over hoe je haaruitval door stress kunt voorkomen bij een chronische en zware vorm van stress.

Stress lijkt onvermijdelijk in het dagelijkse leven: van drukte op de werkvloer tot irritaties in het openbaar vervoer. ironisch genoeg maken we ons ook zorgen over die dagelijkse stress en wat voor invloed het heeft op je gezondheid. Dus wat voor invloed heeft stress op je haar?
Wanneer je je goed voelt, is dit terug te zien aan je lichaam en je haren: het haar glanst, straalt en bovendien is je hoofdhuid soepel en gezond.

Als je echter last hebt van chronische of korte perioden van zware stress, wordt je haar levenloos en dof en kan het uitvallen zolang de stress aanhoudt. Haaruitval door stress is een niet-onbekende, vervelende bijkomstigheid wanneer je het toch al moeilijker hebt dan normaal. Toch kun je dit probleem wel degelijk proberen te voorkomen! Tips van Vichy om haaruitval door stress zoveel mogelijk tegen gaan.

Hoe ontstaat haaruitval door stress?

Het is lastig om stress in een zin te omschrijven, maar iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je staat onder spanning en dat kan heel veel oorzaken hebben. Langdurige en heftige stress kan een oorzaak zijn van haarverzwakking en uiteindelijk haarverlies. Dit wordt veroorzaakt doordat stress de hormoonbalans verstoort. Deze verstoring zorgt ervoor dat het collagene weefsel waarmee de haarwortel is omhuld, verhardt. Door deze verharding kunnen er onvoldoende voedingstoffen aangevoerd worden via de microcirculatie naar de haarwortel en verzwakken je haren zodanig dat ze breekbaar worden en uiteindelijk kunnen uitvallen.

De haarfollikel reageert op stress, dit kan betekenen dat de haargroei wordt geremd of in extreme gevallen zelfs stopt. De medische term voor acuut haaruitval na een stressvolle periode is telogeen effluvium. Telogeen effluvium kan ontstaan na gebeurtenissen zoals een zwangerschap een medische behandeling of hoge koorts.

Meestal hersteld de haargroei binnen enkele maanden nadat de stressvolle periode is afgelopen, maar in sommige gevallen kan het nog heel lang aanhouden voordat  je haar weer in volle glorie straalt.

Tips om haaruitval door stress te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker voor haaruitval door stress. Probeer dus altijd je rust te pakken, ook in hectische periodes. Vichy geeft jou een aantal tips om haarverlies te beperken door stress te verminderen.

1. Slaap voldoende
Als wij een korte nacht achter de rug hebben, herkennen we het allemaal, zien we er niet op ons best uit. Onze huid is valer en onder onze ogen zien we donkere kringen. En dit geldt niet alleen voor ons gezicht, ook voor de haargroei kan slaaptekort of ernstige vermoeidheid een van de oorzaken achter het haarverlies.

2. Ontspan!
Neem wat tijd voor jezelf door even te sporten of te bewegen, doe bijvoorbeeld yoga oefeningen of maak een flinke wandeling door het bos. Alle opgehoopte stress van de dag glijd zo van je af, zodat jij weer tot rust komt en je haar weer de kans krijgt om te groeien. Al is dit in een periode van zware stress makkelijker gezegd dan gedaan.

3. Eet gezond
Zorg ervoor dat jij elke dag gezond eet en dat je lichaam voldoende ijzer, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Met name vitamine D, is erg goed voor de haargroei. Als de zon op je huid straalt, maakt je huid vitamine D aan. Maak hier gebruik van als de zon schijnt en neem de tijd om te genieten van het mooie weer.

4. Laat je hoofdhuid masseren
Als je last hebt van haaruitval hoef je niet meteen drastische behandelingen te nemen. Door je hoofdhuid te laten masseren ontspan jij zelf en bevorder jij de microcirculatie van de hoofdhuid. En dat komt de haargroei weer ten goede.

5. Laat het los
Als stress de oorzaak is van jouw haaruitval, probeer het dan los te laten. Stress is in jouw geval de oorzaak van jouw haarverlies, het heeft dus geen zin om je alleen maar druk te maken, het wordt er dan niet beter op. Bovendien, zodra jij geen stress meer hebt, wordt je haargroei weer normaler en kan jij zonder behandelingen weer een flinke bos haar krijgen. Dus daar hoef jij je niet druk om te maken.

Wat kunt u doen tegen haaruitval door stress?

Om haargroei door stress tegen te gaan kunt u ook shampoo gebruiken die het haarverlies helpt beperken, maar wat is nu geschikte shampoo tegen haaruitval? Vichy biedt de Dercos-lijn: doelgerichte verzorgingsproducten zoals aanvullende shampoo bij haaruitval, specifiek gericht op verschillende haarproblemen bij zowel mannen als vrouwen.

Vichy Dercos Aminexil Pro

Vichy Dercos Aminexil Pro bevat actieve werkstoffen die het verharden van het collageen weefsel helpe n tegengaan en de microcirculatie Bevorderen. Aminexil is ons kuur tegen haaruitval voor vrouwen bevat 18 ampullen, maar is er ook voor mannen. Je kan deze kuur intensief gebruiken door 1 ampul per dag aan te brengen en voor een herhaal kuur kunt u dit drie keer per week toepassen. Masseer Vichy Dercos Aminexil goed in op de hoofdhuid en laat het goed inwerken, zonder uit te spoelen.

Gebruik daarnaast , bijvoorbeeld Dercos Energie Shampoo en gebruik onze tips om haarverlies door stress te beperken.

Bekijk hier het volledige aanbod haarverzorging van Vichy.

Lees meer over de haargroei stimuleren.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De redactie

De oplossing van Vichy

Meest gelezen

Voor het haar

Haaruitval en de invloed van het seizoen: oorzaken en oplossingen

Niet iedereen is blij met de komst van de lente, want waar sommigen het voorjaar associëren met de terugkeer van de bloemen en de vogels, associëren sommige de lente met kaalheid. Lente staat net als herfst namelijk synoniem voor haaruitval. Als u zich aangesproken voelt en als u naar oplossingen zoekt, dan zal het volgende u zeker interesseren.

lees het artikel

Voor het haar

Hoe kan ik haaruitval door stress tegengaan?

Tips en informatie van Vichy over hoe je haaruitval door stress kunt voorkomen bij een chronische en zware vorm van stress. Stress lijkt onvermijdelijk in het dagelijkse leven: van drukte op de werkvloer tot irritaties in het openbaar vervoer. ironisch genoeg maken we ons ook zorgen over die dagelijkse stress en wat voor invloed het heeft op je gezondheid. Dus wat voor invloed heeft stress op je haar?

lees het artikel

go to top