OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Mee-eters veilig verwijderen: ja of nee en hoe verzorgen?

Acne tegengaan

Iedereen heeft ze weleens: mee-eters (ook wel comedonen of blackheads genoemd). Ze kunnen voorkomen op je neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor. Hoe dat komt? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Je huid is namelijk niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd, de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Op deze vette huid kunnen puistjes en mee-eters ontstaan. In dit artikel gaan we in op hoe mee-eters zo goed mogelijk te voorkomen en veilig te verwijderen.

Waardoor ontstaan mee-eters of comedonen?

‘Wil je mee-eters per se verwijderen dan kun je het beste naar een professional stappen en je huid goed verzorgen’

Mee-eters kunnen de kop opsteken wanneer talg in de talgklier zich ophoopt, waardoor talg vervolgens oxideert. Talg verkleurt bij blootstelling aan de lucht (aan het huidoppervlak) en vormen vervolgens zwarte puntjes. Vandaar de Engelse benaming blackheads. De oplossing ligt in zachtjes verwijderen en voorkomen.


Moet je mee-eters verwijderen?

Waag je er liever niet zelf aan, want hierdoor loop je kans op littekens. Of dit nu restlittekentjes zijn, een klein pigmentvlekje die op den duur verdwijnt, of blijvende littekenschade. Iedere schoonheidsspecialist, dermatoloog en facialist zal het afraden. Hiernaast wil je niet te veel aan mee-eters ofwel comedonen zitten, want bacteriën op je vingers en beschadigingen aan de huid kunnen ervoor zorgen dat vuil zich ophoopt. Resultaat: nog meer onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters. Pluk aan comedonen en dit kan juist een broedplaats worden voor acne. Puistjes voorkomen en acné goed behandelen luistert nauw.

Mee-eters verwijderen: wat wel en niet doen?

‘Zeker als je mee-eters uitknijpt op je neus, een plek waar je niet goed bij kan, zet je snel onbedoeld te veel kracht en veroorzaak je schade’

Vind je het knap lastig van een mee-eters af te blijven en ben je vastberaden hem zelf uit te knijpen? Mee-eters voorkomen is beter dan genezen. Het liefst maak je een afspraak met een dermatoloog of huidarts om je mee-eters vakkundig te laten verwijderen zonder kans op besmetting of littekens. De volgende bekende handelingen wil je vooral wel én niet doen om je mee-eters te doen verdwijnen.

Risico van mee-eters uitknijpen

'gebruik je een speciaal product zoals Vichy’s Hyaluspot’

Verleidelijk, maar knijp puistjes en mee-eters dus niet zelf uit! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: door mee-eters uit te knijpen kan je de huid behoorlijk beschadigen. Zeker als het gaat om mee-eters op je neus! Vaak zitten de mee-eters op plekken waar je niet zo goed bij kunt. Hierdoor kan je onbedoeld te veel kracht zetten als je ze gaat uitknijpen, waardoor littekens ontstaan. Daar wordt je huid niet mooier van. Plus, bacteriën op je handen of vuil onder je nagels verergeren de zaak voor je het weet. Omliggende poriën verstoppen vervolgens ook, waardoor je weer meer puistjes en mee-eters krijgt.

Liever niet: mee-eters uitdrogen met tandpasta

Mee-eters verwijderen met tandpasta wordt weleens aangeraden, omdat je op deze manier de mee-eter kunt uitdrogen. Dit werkt alleen niet altijd goed. De tandpasta kan je huid namelijk ook gaan irriteren. Of het echt helpt tegen de zwarte puntjes zal per persoon verschillend zijn. Maar voor sommigen kan dit leiden tot een rode of vlekkerige huid. Liever gebruik je een speciaal product voor onzuiverheden uitdrogen, kalmeren en verminderen zoals Vichy’s Hyaluspot.

Niet doen: mee-eters verwijderen met citroensap

Het wordt soms gezien als een natuurlijke manier om van je mee-eters af te komen, maar de pH-waardes in citroensap zijn niet in balans met je huid. Bovendien kan het citroensap in combinatie met zonlicht een chemische reactie uitlokken en fytofotodermatitis veroorzaken. Dit is een acute, meestal blaarvormende ontsteking van de huid.

Niet doen: mee-eters uitdrukken met een comedonenlepel

‘Sla mee-eter strips liever over als je een gevoelige huid hebt, met neiging tot rosacea en couperose’

Comedoon is een ander woord voor mee-eter. De comedonenlepel is als het ware een mee-eterverwijderaar. Het wordt veel gebruikt door dermatologen en schoonheidsspecialisten. Zij zijn in deze methode getraind en weten feilloos hoeveel kracht te zetten bij het uitknijpen. Terwijl als jij zelf met een comedonenlepel aan de slag gaat je grote kans hebt om per ongeluk te veel druk op de mee-eter te zetten. Hierdoor kun je onbedoeld de huid beschadigen. Niet wenselijk.

Met mate: mee-eters op je neus weghalen met neusstrips

Ze mogen er dan voor bedoeld zijn, maar het is maar de vraag of mee-eter strips het gewenste effect hebben. Wees extra op je hoede als je een gevoelige huid hebt die bijvoorbeeld neigt naar rosacea en couperose. Door de vastgeplakte strip weg te trekken kunnen je haarvaatjes namelijk springen én kunnen poriën onherstelbaar uitgerekt worden. Grove poriën verstoppen weer sneller. Dat is vast niet je bedoeling. Op korte termijn lijkt het misschien te helpen, maar de kans is groot dat je snel weer nieuwe mee-eters op je neus krijgt.

Wel doen: huid gevoelig voor mee-eters goed verzorgen

Uitknijpen van mee-eters is zelden de beste optie en voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Verzorg je naar acne-neigende en/of vette huid (waardoor poriën sneller verstopt kunnen raken) daarom zo goed mogelijk om mee-eters volledig te vermijden. Reinig je huid één of tweemaal daags doeltreffend met een lijn zoals Normaderm speciaal voor de vette huid met af en toe acne-uitbraken waaronder ook mee-eters. Zie je een onzuiverheid verschijnen of voel je hem aankomen? Stip dit plekje dan aan met Vichy’s Hyaluspot, een geavanceerde formule met hyaluronzuur die een onzichtbaar laagje op het oppervlak van mee-eters en puistjes legt om deze te beschermen tegen externe factoren. Waaronder bacteriën die worden aangetroffen op een vette, acne-gevoelige huid. Terwijl je met de S.O.S. stick met zwavel de grootte van de onzuiverheid en mogelijke roodheid ook aanzienlijk vermindert. Hierdoor verdwijnen verstoppingen vanzelf zonder dat je hoeft te knijpen.

De oplossing van Vichy

go to top