OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous


VAN EEN GEZONDE HOOFDHUIS NAAR EEN ROOSCONDITIE

Als je roos hebt dan is ook je eens zo gezonde hoofdhuid aangedaan. Dit is de basis, van waaruit gezond haar kan groeien en je wel of geen schilfers krijgt. Of dit nu droge of vette schilfers zijn in het geval van haarroos. Het aanwijzen van de precieze oorzaak van een jeukende, schilferige hoofdhuid kan lastig zijn, maar er zijn wel bekende boosdoeners: een geïrriteerde en vettige hoofdhuid – ook wel bekend als seborroïsch dermatitis, een hevigere vorm van haarroos – en niet voldoende het haar wassen, waardoor dode huidcellen opstapelen en vervolgens vlokjes, schilfers en jeuk kunnen veroorzaken. Zoomen we iets dieper in dan zijn het drie micro-organismen, die samen talg vormen, waar het misgaat als het aankomt op roos. In dit artikel zet en onze dermatologen dit haarfijn uiteen.  

Micro-organismen uit evenwicht

Als de volgende drie factoren uit balans raken dan verschijnt haarroos. Het probleem met roos, bekeken vanuit de ontwikkeling van drie voorname micro-organismen die op de hoofdhuid leven. Samen vormt dit ‘talg’.

Wat is talg?

Talg, ook wel sebum genoemd, is een olieachtige, wasachtige substantie die wordt geproduceerd door de talgklieren van ons lichaam. Het bedekt, hydrateert, voedt en beschermt je huid.

Een combinatie van squaleen, triglyceriden en wasesters

Talg is een mix van squaleen, triglyceriden en wasesters. Drie factoren. De voedingsstof talg wordt gegeten door gist en bacteriën. De meeste Malassezia-gisten hebben namelijk lipiden nodig om zichzelf te ontwikkelen, en daarom voeden ze zich met de triglyceriden die op de hoofdhuid aanwezig zijn. Eenmaal opgenomen, scheiden ze enzymen af die striglyceriden omzetten in vetzuren. Dit fenomeen wordt squaleenperoxydatie genoemd en veroorzaakt een ontsteking. Die ontsteking kan leiden tot de zo gevreesde haarroos.

Haarroos en de huidbarrière

De barrièrefunctie van de huid is belangrijk voor een gezonde hoofdhuid, die niet afschilfert. Deze barrière bestaat uit corneocyten, aan elkaar gelinkt door de intercellulaire matrix bestaande uit lipiden. Verandert de barrièrefunctie dan raakt het ‘intercellulair cement’ in de war en wordt het onthechtingsproces van corneocyten verstoord. De gewijzigde barrière wordt vervolgens vatbaarder voor microbiële bestanddelen, externe stoffen en andere irriterende componenten. Het veroorzaakt een ontsteking wat de huidbarrière nog verder verstoort. Dit kan een vicieuze cirkel op gang brengen waarbij de hoofdhuid keer op keer ontstoken raakt. Wil je die ontsteking, en dus haarroos, in de kern behandelen dan is het belangrijk dat het ontstekingsproces wordt onderbroken.  

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_23_FROM_A_HEALTHY_SCALP_TO_A_DANDRUFF_CONDITION.jpg