OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous


WAT IS DE MICROBIOOM VAN DE HOOFDHUID?

Het microbioom, dat klinkt ingewikkeld. Terwijl het op dit moment tegelijkertijd een van de meest populaire termen in beauty en gezondheid is. Wetenschappers hebben ontdekt dat het microbioom cruciaal is voor een bos haar die vol, gezond en glanzend is. Het een kan niet zonder het ander. In feite refereert dat microbioom aan het vruchtbare ‘woud’ van bacteriën (micro-organismen) die op en in onze lichamen leeft. Wordt dat bos goed bijgehouden dan heeft dit effect op onze gezondheid, en dat zie je er ook aan de buitenkant vanaf. Wie mooi en gezond haar wil, kan niet zonder een uitgebalanceerd microbioom. Volgens de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken kun je met een gezond microbioom zelfs haarroos tegengaan, omdat specifiek de bacterie Malassezia restricta roos veroorzaakt. Hoe geweldig als we met de nieuwste kennis van binnen- en buitenaf roos kunnen verhelpen. Het microbioom bevindt zich niet alleen op de hoofdhuid of andere delen van de huid. Wie streeft naar ‘gut health’ (nog zo’n trendterm in wellness) wil ook daar, in het darmstelsel, een verzameling bacteriën bijeen hebben die ervoor zorgen dat onder meer je stoelgang optimaal werkt. Kortom, het microbioom betekent veel voor je algehele gezondheid en daarmee ook je uiterlijk. In dit artikel gaan we in op de micro-organismen die hun weerslag hebben op je haar. Last van haarroos, haaruitval of gespleten punten? Op dit haarplatform over onder meer haarverlies remedies en behandelingen anno nu vind je antwoord op al je vragen rondom haarproblemen zoals haarverlies en haarroos.

Wat is het hoofdhuid microbioom precies?

Het microbioom van de huid is het onzichtbare ecosysteem van levende micro-organismen, een belangrijk onderdeel van het oppervlak van je schedel. Dit bevat met name bacteriën (voornamelijk Staphylococcus epidermidis en Propionibacterium acnes ofwel Cutibacterium acnes, te vinden in haarzakjes en poriën) en gisten (met een sterke voorkeur voor Malassezia restricta). Die zijn niet gering. Er bestaan zomaar een miljoen van dit soort micro-organismen per vierkante centimeter! Net zoals in elk ecosysteem op onze groene planeet leven deze organismen in evenwicht met elkaar en met de huid van onze hoofdhuid. Ze voorzien de hoofdhuid van essentiële voedingsstoffen, voornamelijk door middel van zweet en talg. Het microbioom bevindt zich overal op de huid, en bestaat dus uit zijn eigen inheemse verzameling insecten. Misschien word je een beetje kriebelig bij de gedachte, maar de minuscule beestjes (en noem het maar gerust werkbijtjes) doen er alles aan om het functioneren van je huid op rolletjes te laten verlopen. Wat betreft de huid op gezicht en lichaam: de rol van het microbioom is om de schedel te beschermen tegen pathogene micro-organismen. Ter verheldering: een pathogeen is een ziekteverwekker van biologische oorsprong. Jij, je moeder of goede vriend, iedereen heeft zijn eigen individuele hoofdhuid microbioom. Dat hoofdhuid microbioom kan bovendien ook nog variëren, afhankelijk van in welk seizoen je je bevindt. Zelfs gedurende de dag kan die verzameling micro-organismen veranderen, zoals wanneer je je haar een wasbeurt geeft of deze behandelt met een hittetool zoals de föhn.

Hoe verschilt de hoofdhuid microbioom van die op andere delen van je huid?

In vergelijking met de hoofdhuid is de bacteriële- en gistpopulatie die op het oppervlak van je huid leeft zeer verschillend. Sterker nog, ze variëren enorm van zone tot zone op het vlakje huid dat ze innemen. Dit ecosysteem is bijzonder intelligent, en het kan zich onder meer volledig aanpassen aan de omgeving waarin het zich bevindt. Denk bijvoorbeeld aan de bacteriële soorten die zich onder onze oksels bevinden – een gebied dat veel zweet produceert – die totaal verschillen van die op je voorarmen. Terugkomend op het hoofdhuid microbioom: in feite komt deze nog het meest in de buurt van die op je voorhoofd aangezien de zweet- en talgklieren in deze gebieden op elkaar lijken. Hoewel de aanwezigheid van haar op de schedel dit huidgebied uiteraard uniek maakt. Waar het over de gehele linie op neerkomt: ligt je huid microbioom overhoop dan kan dit leiden tot ongewenste uitslag of uitbraken van acne. Gebeurt hetzelfde met de microbioom op de hoofdhuid dan kan dit toekomstige haargroei remmen en hiernaast zelfs haarlokken almaar droger, brozer en kwetsbaarder maken. Iets om in de gaten te houden.

Wat zijn de laatste wetenschappelijke ontdekkingen omtrent het microbioom van de hoofdhuid?

Na het haarfijn identificeren van de voornaamste bacterie- en gistkoloniën op de hoofdhuid (1) heeft research van L’Oréal er kenners toe in staat gesteld andere mogelijke functies van dit microbioom ook te onderkennen. Goed nieuws! Hierdoor kan er namelijk nog beter worden ingespeeld op een gezonde bacteriële huishouding, en daarmee ultiem vol en volop glanzend haar. Zo is onlangs ontdekt dat de bacterie Cutibacterium acnes zowaar een bron aan vitaminen en essentiële aminozuren kan bevatten voor de schedel. Op dezelfde manier dat bepaalde bacteriën invloed hebben op het darmstelsel (2). Nog een noemenswaardige doorbraak: we zijn geslaagd in het rangschikken van het complete genoom (het geheel van erfelijke informatie in een cel) van Malassezia restricta (3). Dit vereenvoudigt het bestuderen van dit type gist, dat erom bekend staat de ontwikkeling van haarroos in de hand te werken. Met al deze toenemende kennis kunnen er steeds betere haarproducten- en diensten ontwikkeld worden waar je haar echt van op vooruitgaat.

Bronnen:
(1)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3590157/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6180232/pdf/fcimb-08-00346.pdf
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6368656/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6368656/


Microbiome is het onzichtbare ecosysteem van levende micro-organismen dat een integraal onderdeel is van uw hoofdhuid.