OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

De verouderende hoofdhuid

Het verouderen van de hoofdhuid

Niet alleen de huid van ons gezicht, ons decolleté en onze handen veroudert, maar ook die van onze hoofdhuid. Terwijl deze tegelijkertijd wordt beschermd door een laagje haar. Belangrijk om rekening mee te houden, hoewel dit niet direct zichtbaar is en ook niet hetzelfde concours volgt als veroudering van je gezichtshuid. De verouderende hoofdhuid heeft namelijk zijn weerslag op het haar: dunner wordend haar, zwakker haar. Hierbij is het van belang de doorbloeding van de hoofdhuid in de gaten te houden. Zo blijft haargroei en haargezondheid op peil. In dit artikel leggen we tot in detail uit hoe de hoofdhuid veroudert onder mannen en onder vrouwen.  

Veroudering huid gezicht versus de hoofdhuid

Net zoals zijn eigenaar (ja, jij en ik) veroudert de hoofdhuid, maar wel stilletjes en zo goed als onzichtbaar aangezien bedekking met haar het zicht hierop ontneemt. Ons haar is natuurlijk een geliefde compagnon tijdens onze levensjaren – indien het zijn kracht, lengte en volume behoudt. Het verouderen van de menselijke hoofdhuid toont volstrekt verschillende verschijningsvormen dan de verschijningsvormen die doorgaans tot uiting komen middels gezichtskenmerken. Denk aan: rimpels, ptosis (verzakking van de huid), verlies van elasticiteit (losheid). Deze zichtbare tekenen van huidveroudering komen op de hoofdhuid geheel niet voor. Terwijl andere tekenen zoals pigmentvlekken simpelweg onzichtbaar blijven. Dit zo goed als onuitwisbare natuurlijke proces is het onderwerp van maar weinig wetenschappelijke onderzoeken. Op het indrukwekkende werk uitgevoerd door L'Oréal R&I (researchafdeling) in samenwerking met professor Piérard (van de Universiteit van Luik, België) na.

In conclusie: de hoofdhuid en huidveroudering

In een notendop ondergaat het verouderen van de hoofdhuid langzame, onzichtbare en subtiele processen die je zelf amper opmerkt. Haar dat grijs wordt, haarverlies ofwel haaruitval, dunner wordend haar: ongetwijfeld meer significante indicatoren van een verouderende hoofdhuid voor de meeste mensen. Hoewel een gevoelige hoofdhuid (met jeuk) progressief vermindert met een hogere leeftijd. Hoe dan ook, het verouderen van de hoofdhuid volgt eenzelfde globale tendens als veroudering van het lichaam. Tegelijkertijd verschilt dit van het ene individu tot het andere, ook afhankelijk van de leeftijd. Bijvoorbeeld: voor oudere mensen wordt het almaar moeilijker om bepaalde handelingen te ondernemen waarmee de hoofdhuid goed wordt verzorgd zoals shampooen (of het verzorgen van het haar) aangezien alleen al het wassen van de handen lastiger is geworden of mogelijkerwijs zelfs tot een pijnlijke handeling is verworden. Het ontwikkelen van producten voor de veroudering van de hoofdhuid, naast de rationele biologische doelwitten, dienen rekening te houden met de gemeenschappelijke en fundamentele fysieke behoeften van oudere consumenten.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_56_THE_AGEING_SCALP.jpg