OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

Hoe is haaruitval na zwangerschap te behandelen?

Het kan zowel de meest bevredigende en emotionele als uitdagende ervaring zijn die een vrouw in haar leven meemaakt: een nieuwe moeder zijn. Met een prachtige baby op de wereld, de jouwe, en tegelijkertijd kan het ook behoorlijk wat aanpassingsvermogen en stress met zich meebrengen. Haaruitval na de zwangerschap komt ook meer dan eens voor. Vooral haaruitval na de bevalling. Haaruitval voorkomen is mogelijk, maar hiervoor dien je wel eerst te begrijpen welke hormonale fases je lichaam zoal doormaakt. Terwijl je wellicht had verwacht dat je lichaam een hele reeks veranderingen te verduren krijgt, had je misschien niet zien aankomen dat je haar na de bevalling met bossen zou uitvallen. In zeldzame gevallen is er ook sprake van alopecia na de zwangerschap, maar meestal is postpartum haaruitval tijdelijk. Hoe lang haaruitval na de bevalling duurt? Meestal een aantal maanden. In dit artikel – en op de rest van Vichy’s haarplatform – leggen we je alles uit.

Wat zijn redenen voor haarverlies na de bevalling?

Tijdens de zwangerschap produceert een vrouwenlichaam grote hoeveelheden oestrogeen, die een seintje afgeven aan haarfollikels die deze aanmoedigen de anagene (ofwel groei) fase van de haargroeicyclus in te gaan. Hierdoor raken haren als het ware ‘gevangen’ in deze groeifase. Na de geboorte wordt er een ‘hormonale uitbalancering’ op gang gebracht waardoor oestrogeenwaardes afnemen. Er wordt een plotse overschakeling naar de telogene (ofwel rustende) fase uitgelokt gedurende 2 tot 3 maanden na het bevallen. Dit zogenaamde telogeen effluvium is een van de meest voorkomende oorzaken van haarverlies onder vrouwen. Hoewel deze postpartum haaruitval meerdere maanden kan aanhouden, is dit fenomeen volstrekt normaal en bovendien – gelukkig maar –volledig omkeerbaar.

Haaruitval na de zwangerschap

Wees gerust, bij het leeuwendeel van de zwangere gevallen is postpartum haarverlies tijdelijk. Je geliefde haar begint weer op normale wijze te groeien na circa 6 tot 8 maanden. Terwijl postpartum haarverlies doorgaans geen medische behandeling behoeft, kan een dieet rijk aan ijzer en vitaminen helpen dit type haarverlies in de kiem te smoren. Zo’n dieet ondersteunt hierbij ook door gezonde haargroei te stimuleren. Win, win. Onder meer de American Pregnancy Association raadt het volgende aan:

-  Vitamine B complex en/of biotine (vitamine B7)
-  IJzer
-  Vitamine C
-  Vitamine E
-  Zink Hiernaast kunnen andere vitaminen, vis of lijnzaadolie bevorderlijk zijn, omdat ze de optimale waardes van vetzuren zoals Omega 3 en Omega 6 helpen herstellen en hierdoor mogelijkerwijs gezond haar promoten.

Voorkom stress om haaruitval te verminderen

Het gaat bij dit tijdelijke haarverlies dus met name om hormoonwisselingen: naast veranderingen in oestrogeenwaardes tijdens de periode na de bevalling kunnen stress en een slaaptekort – helaas een harde realiteit voor veel nieuwe moeders – de oorzaak zijn van haarverlies bij vrouwen. Probeer wanneer je tijd hebt eens wat rustgevende technieken, waaronder ademhalingsoefeningen, uit die kunnen helpen. Nog een tip: regelmatig bewegen, van een rustig yogalesje tot een fikse wandeling, zijn raadzaam. Tot slot willen we hier ook een mogelijke postnatale depressie niet over het hoofd zien. Bespreek het met je arts of zorgverlener als je je angstig of overweldigd voelt in de eerste weken en maanden nadat je een kind op de wereld hebt gezet. Dit is niet meer dan normaal, maar wel iets waarmee je een vinger aan de pols wil houden voordat je jezelf erin verliest.

Minder belastende haarstyling en haarverzorgingsroutines

Hoe lang je haar ook mag zijn, hard borstelen en stijlen wil je koste wat kost vermijden. Anders riskeer je dat je haar juist in deze periode met bossen uitvalt. Wees voorzichtig met strakke haarstijlen die aan haar en hoofdhuid trekken, zoals paardenstaarten, vlechten of chignons. Agressieve behandelingen, zoals harde haarkleuringen of permanenten, verwarmde haarrollers of stijltangen zijn nu ook niet bepaald je beste wapen tegen haarverlies. Een gezonde hoofdhuid is heel belangrijk voor gezonde haargroei. Daarom adviseert je dermatoloog wellicht sprays voor de hoofdhuid of speciale haarmaskers die natuurlijke oliën, waaronder amandelolie, bevatten om haar te versterken en haargroei te stimuleren. Anti-haarverlies shampoos rijk aan B-vitaminen zouden hiernaast eveneens kunnen helpen.


Haaruitval door medische problemen

Terwijl postpartum haarverlies voor een vrouw een natuurlijk onderdeel is van de herstelfase na de geboorte kan het zeker geen kwaad om een afspraak in te plannen met de dermatoloog of huisarts. Al is het alleen maar omdat je haarverlies voor jouw gevoel wel erg lang aanhoudt. Zoals al aangestipt, houdt postpartum haarverlies doorgaans niet aan tenzij er sprake is van medische problemen zoals een ijzertekort of schildklierstoornis. In dit geval kunnen naast supplementen met ijzer en voor een goede werking van de schildklier ook oestradiolsupplementen en/of hormonale anticonceptiva worden voorgeschreven. Let wel, een aantal van deze medicijnen zijn niet geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven. Tijdens het borstvoeden kun je beter andere vitaminesupplementen nemen, zoals geadviseerd door je zorgverlener.

Bijschrift foto: Postpartum haarverlies kan zomaar meerdere maanden duren, maar het fenomeen is heel normaal en omkeerbaar.

Haarverlies na de bevalling is een volkomen normaal symptoom van hormonale veranderingen na de geboorte

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_14_How_to_treat_post_partum_alopecia.jpg