OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

Heeft wit haar meer kans om eruit te vallen?

Vallen witte en grijze haren vaker uit?

Je bent ze vast weleens tegengekomen: witte haren, grijze haren. Ineens als zilverachtige strookjes zichtbaar in donker haar terwijl het eerder wegvalt in lichter haar. Hoe dan ook, de verschijning van witte haren betekent dat er iets gaande is met je haar. Na elke haarcyclus, die een aantal jaren duurt, heeft je gekleurde haar minder voorraad pigment- en groeicellen om uit te putten waardoor het niet alleen brozer, maar ook grijzer wordt. Grijze haren verven naar je originele kleur gebeurt daarom veel. In zeldzame gevallen kan grijs haar ook weer donker worden. Gelukkig hoef je grijze haren niet zozeer te voorkomen. Het is de laatste jaren juist populair geworden om je haar dat prachtige zilvergrijs te laten zijn. Een grijze haar uittrekken om het zo tegen te gaan? Dat gaat je helaas niet veel opleveren op lange termijn. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaak van grijze haren en of wit haar en haaruitval met elkaar te maken hebben.

Waarom hebben we witte haren?

Tijdens de anagene (lees: groei) fase van de haarcyclus produceert de haarfollikel (onderdeel van de wortel in de schedel) een gepigmenteerde ofwel gekleurde schacht. De haarlok bevat meerdere van dit soort haarschachten. Zie het als een buitenste, beschermende koker. Die haarschacht kan blond, zwart, rood of bruin zijn – natuurlijk afhankelijk van de genen van ieder individu. Groei en pigmentatie duren zo drie tot vier jaar. Na deze periode valt het haar uit tijdens de telogene-fase voordat een verse, nieuwe haarcyclus weer helemaal opnieuw begint. Voor het starten van een nieuwe groeifase moet de haarfollikel, waardoor het haar daadwerkelijk uit je hoofd komt, zichzelf ‘heropladen’ in contact met een zogenaamd ‘reservoir’ van stamcellen (benodigd voor haargroei) alsook met melanocyten (waardoor haar maar ook de huid zijn kleur krijgt). Als deze haarfollikel voldoende is opgeladen met eerdergenoemde groei- en pigmentatiecellen wordt er nieuw haar, opgeladen met volop melanine, geproduceerd. Cyclus na cyclus groeit de haar dus terug in zijn originele kleur. Nu worden wij als mens natuurlijk ouder en dit haarcyclusproces holt helaas achteruit met onze leeftijd. In het bijzonder grijze – en vervolgens witte – haren verschijnen als de voorraad van melanocyten in het reservoir geleidelijk verminderen en uiteindelijk helemaal leeglopen. Met elke nieuwe haargroeicyclus laadt de haarfollikel zichzelf daarom op met een almaar afnemende hoeveelheid melanocyten. Haar raakt op den duur zijn pigmentatie kwijt totdat het helemaal wit wordt. Een natuurlijke aanleg maar ook stress op de melanocyten zelf zijn de factoren die leiden tot een vermindering van de voorraad van deze cellen en dus de verschijning van wit haar.

Wat zijn de kenmerken van witte haren?

Wit haar heeft dezelfde fysieke karakteristieken als gepigmenteerd haar aangezien het afkomstig is van dezelfde haarfollikel. Het enige verschil is dat wit haar maar een beetje of zelfs geen pigment bevat dat in de haarschacht wordt voortgebracht. Een bekende misvatting is dat een witte haar dikker terug groeit dan gekleurd haar. Helaas, dat is een fabel. Alle laboratoriumexperimenten tot nu toe hebben bevestigd dat wit haar op dezelfde snelheid groeit als je natuurlijke zwarte, rode, bruine of blonde haar en dezelfde diameter heeft. Nog zo’n broodje aap-verhaal: als je een witte haar uittrekt dan groeien er meerderen terug op dezelfde plek. Dit is simpelweg niet waar.

Is er een verband tussen wit haar en haaruitval?

Er is geen verband bekend tussen wit haar en haaruitval. Haar kan wit worden, maar het is niet zo dat deze depigmentatie leidt tot vroegtijdig haarverlies. Het is dus een gegeven dat de populatie van melanocyten (verantwoordelijk voor pigmentatie) in het reservoir afneemt, waardoor het haarzakje kan worden opgeladen voordat een nieuwe haargroeifase plaatsvindt. Dit terwijl de populatie ofwel hoeveelheid van stamcellen (verantwoordelijk voor haargroei) stabiel blijven. Het haar blijft dus met dezelfde snelheid en met dezelfde dikte groeien, zelfs als het wit is. De enige link die er kan zijn tussen wit haar en haaruitval is natuurlijk leeftijd, die niet alleen witter haar maar ook meer haarverlies met zich meebrengt. Deze twee verschijnselen staan echter volledig los van elkaar.

Er is geen verband tussen wit haar en haaruitval