OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

De werkzaamheid van de hoofdhuid

Voor het optimaal verzorgen van de hoofdhuid is het handig te begrijpen hoe je hoofdhuid eigenlijk werkt. Zo heeft de hoofdhuid, net zoals de huid op de rest van je lichaam, een hoornlaag ofwel een stratum corneum. De hoornlaag annex stratum corneum is de buitenste laag van de huid, de bovenste laag van de opperhuid. Deze laag bestaat uit meerdere lagen 'dode', verhoornde, platte keratinocyten. Waarom dit belangrijk is? De stratum corneum beschermt het organisme (ja, de diepere lagen van je hoofdhuid en schedel) tegen uitdroging, en het vormt dus een effectieve barrière tegen veel stoffen die anders kunnen doordringen en schade kunnen aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan UV-straling, dat zelfs ondanks dit beschermlaagje (plus de hydrolipidenfilm, een combinatie van secreties van de zweet- en talgklieren) de hoofdhuid deels aantast. Ja, in mindere mate dan je gezicht die niet beschermd wordt door een bos haar. De haarzakjes, en het haar dat hieruit groeit, dienen als natuurlijke zonbescherming maar toch is dit niet afdoende. In dit artikel leggen we uit wat de verschillende beschermende functies zijn van de hoofdhuid en hoe je deze extra kunt beschermen.  

Zo wordt de hoofdhuid beschermd

De beschermende functie van je hoofdhuid wordt grotendeels verzekerd door middel van meerdere barrièresystemen. Ten eerste dus haar, dat een fijn, maasvormig filter vormt. Ten tweede is daar de hydrolipidefilm, wiens exacte werkzaamheid nog vrij onbekend is onder wetenschappers maar waar wel veel onderzoek naar wordt gedaan. Tot slot is er nog de corneuslaag die de epidermis bedekt als ware het een strak pantser ofwel wapenschildje.

Waarom moet de hoofdhuid beschermd worden?

De hoofdhuid staat bloot aan heel specifieke soort agressies. In vergelijking tot andere delen van de huid is het gevoelig voor meerdere mechanische, thermale en chemische agressies. Denk aan de wrijving die er tussen handdoek en haar kan ontstaan (de harde keratine van je haar wrijvend tegen de zachte keratine op je hoofdhuid), borstelen, kammen, heet haar (door föhnen), haarclipjes, producten die niet al te zacht met je haar omgaan en ga zo maar door.

Waartegen moet de hoofdhuid beschermd worden?

Zoals hierboven al toegelicht: het is belangrijk om de hoofdhuid te beschermen, en dan met name tegen de volgende mogelijke agressies van buitenaf:

  • Mechanische en chemische effecten;
  • Micro-organismen die mogelijkerwijs ziekmakend zijn;
  • Zonnestraling;
  • Thermische variaties en risico's op uitdroging.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_48_THE_FUNCTIONS_OF_THE_SCALP.jpg