OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

10 tips voor een goede start na de vakantie

Tijdens de vakantie dacht u al "Hoe houd ik langer dat ontspannen vakantiegevoel vast?" Met een betere planning thuis en op het werk. Alles onder controle dankzij timemanagement. Met deze 10 geboden lukt het u en blijft u baas over uw eigen tijd!

10 tips voor een goede start na de vakantie

Nr. 1 Gij zult sorteren, weggeven en weggooien

Een opgeruimde kast is een opgeruimd hoofd! Trek lering uit je vakantiekoffer. Wat heb je werkelijk gedragen, gelezen en gebruikt in de vakantie? Hoeveel plezier heb je gehad van elk kledingstuk, accessoire of voorwerp? Wat zou je kunnen missen? Let op, voor een goed resultaat, moet je eerlijk tegen jezelf zijn en per categorie te werk gaan (kleding, boeken, keukengerei etc.). Zet angsten, schuldgevoelens en verwarring aan de kant. Geef weg aan je naasten maar zonder spullen op te dringen, zodat zij niet in een situatie terechtkomen die je juist probeert te veranderen. Door weg te gooien wat belastend is, neem je beslissingen en vorm je een oordeel. Dit vermogen om initiatief te nemen is goed voor je zelfvertrouwen en helpt je te breken met het verleden en je te richten op de toekomst.

Ga bijvoorbeeld als volgt te werk:
Plaats 3 vuilniszakken voor je: één om weg te geven, één om weg te gooien en één om op te bergen. Haal ALLE kleding uit de kasten. Stel jezelf bij elk kledingstuk de vraag welke positieve emotie je ervan krijgt. Bewaar alleen dat waar je plezier aan beleeft en werk de hele stapel door.

Nr. 2 Gij zult voor alles een plek vinden

Als je eenmaal alles hebt gesorteerd (bravo!) is het resultaat vaak verrassend: Je blijkt bijvoorbeeld 5 pincetten te hebben. Maar kon er nooit een vinden! Datzelfde geldt voor de dunschiller, de schaar, de boodschappentas etc. Bewaar van elk voorwerp één artikel. Berg de spullen op per onderwerp in een transparante plastic doos of gewoon in een schoenendoos, daar waar de inhoud gebruikt wordt: schoonheidsproducten, medicijnen, keukenbenodigdheden, werkspullen, klusspullen etc.

Probeer dit eens: deel je kledingkast opnieuw in en sorteer op soort (jasjes, vestjes, jurken, rokken, broeken, blouses). Vouw kleding netjes en overzichtelijk op in lades en kasten zodat je veral makkelijk bij kunt.

Nr. 3 Gij zult op houdbaarheid letten

Wat is de overeenkomst tussen een bakje yoghurt, een BB cream en het saldo op een bankafschrift? Het heeft allemaal een beperkte levensduur. Controleer make-up, verzorgingsproducten, medicijnen, voedingsmiddelen, huishoudelijke producten en administratie op houdbaarheid en gooi regelmatig weg wat niet meer bruikbaar is.

Veelvoorkomende fout:
Je bewaart proefverpakkingen van schoonheidsproducten, dat is handig als je op reis gaat. Maar je vergeet ze wel steeds mee te nemen. Wist je dat ook proefverpakkingen snel over datum kunnen raken? Op een allergische reactie tijdens een romantisch weekendje zit niemand te wachten!

Nr. 4 Gij zult uw tas dagelijks legen

Mobieltje, laptop, tas, pen, aan bepaalde voorwerpen zijn we bijzonder gehecht. Wees je bewust van hun gebruikswaarde en emotionele waarde en berg alles bewust op. Zo weet je waar ze zijn en dat geeft meer rust. Hoeveel tassen heb je? Twee, tien, twintig? Het veranderen van tas is vaak een uitdaging. Om je dagelijks leven en je rug te ontlasten, kun je je spulletjes over verschillende zakjes verdelen (werk, make-up, kortingskaarten etc.) en neem je alleen dat mee wat je die dag nodig heeft.

Handige tip:
Heb je een gezin, zet dan bij de deur voor ieder zijn eigen doos neer. Daarin kan iedereen elke dag zijn/haar (fiets)sleutels, papieren, schoolschriftje, parkeerkaart etc doen, en de volgende dag ook weer terugvinden. Dat scheelt een hoop zoekstress.

Nr. 5 Gij zult uw tijd goed indelen!

Timemanagement is een veelomvattend onderwerp! Houd gedurende 1 of 2 dagen bij hoeveel tijd je kwijt bent aan verschillende zaken: het lezen van je e-mails, je tijd op sociale media, het regelen van de financiën, telefoontjes, eten maken etc. Schrijf die informatie op in een agenda en bepaal hoeveel tijd je werkelijk wilt besteden aan deze zaken. Je kunt je tijd opnieuw indelen door gebruik te maken van een wekker totdat je gewoontes zijn veranderd.

Tijdwinst:
Elke keer dat je je inbox opent puilt hij uit van de e-mails en tijdrovende spamberichten. Plan 10 minuten om ze te bekijken. Gebruik de Spam-functie van je inbox en schrijf je systematisch uit voor ongewenste berichten. Zo beperkt je in de toekomst de hoeveelheid ontvangen berichten. Wanneer het probleem aanhoudt, kun je een persoonlijk of zakelijk e-mailadres aanmaken voor alle belangrijke berichten en een ander e-mailadres voor de minder belangrijke zaken zoals nieuwsbrieven etc.

Nr. 6 Gij zult lijstjes maken

Lijstjes zijn handig omdat ze kort, overzichtelijk en praktisch zijn. Een lijstje kan ook een geweldig hulpmiddel zijn voor zelfanalyse, of een therapie zijn voor jezelf om allesoverheersende gedachten te ordenen en te verlichten. Een lijst is makkelijk bij te werken en kan een speelse manier zijn om tijd te winnen en om je gewoontes, je lange en korte termijnprojecten, je smaken en je wensen zwart op wit te zetten. Het voelt goed om punten op een lijst door te kunnen strepen of af te vinken als ze voltooid zijn en ze kunnen makkelijk aangepast worden. Bepaal zelf welke lijst het beste bij je past (op papier of op de computer), en welke indeling het beste voor je werkt (op thema, alfabet of chronologische volgorde bijvoorbeeld).

Verschillende lijstjes: Lijstjes zijn geschikt voor van alles en nog wat! Huis, werk, gezondheid, schoonheid, hobby's etc. Van dagelijkse 'To Do'-lijstjes tot de lekkerste recepten, van paklijst voor de vakantie tot verlanglijst of favoriete boekenlijst, en zijn talloze voorbeelden te bedenken.

Nr. 7 Gij zult gewoontes ontwikkelen

Misschien ben je wel allergisch voor het woord « gewoontes » maar toch zou het ons niet verbazen als je er niet zelf een paar hebt. Gewoontes kunnen goed zijn voor je tijdsplanning, je gezondheid, je schoonheid en je welzijn. 's morgens een half uurtje eerder opstaan dan de rest, om even alleen met jezelf bezig te kunnen zijn, is een goede gewoonte. Eén keer per week je boodschappen doen bij dezelfde winkel, is ook een goede tijdbesparende gewoonte.

Schoonheidstip:
lak je je nagels elke week? Doe dat dan tijdens een TV- of radioprogramma dat je leuk vindt en ga er eens lekker voor zitten. De droogtijd is dan zo voorbij!

Nr. 8 Gij zult u goed voelen

Wanneer de motivatie ontbreekt om beter georganiseerd te zijn, bedenk dan eens wat je in die extra tijd zou kunnen doen. Leer om uitnodigingen af te slaan waar je geen zin in hebt en gun jezelf tenminste 1 keer per week een moment voor jezelf. Sluit je lekker af van de buitenwereld, maak een afspraak met de schoonheidsspecialiste of maak het thuis gezellig. Ga eens op avontuur door te wandelen zonder specifiek doel. Laat je gedachten de vrije loop, zonder druk, zonder verplicht resultaat, een wekelijks uurtje vakantie, een kleine luxe die je veel goed zal doen!

Spreek met iemand af: als je eigen momentje voor jezelf er steeds maar niet van komt, stel dan aan een vriend(in) met dezelfde interesses voor om samen deze momentjes te beleven. Zo kunnen jullie elkaar motiveren.

Nr. 9 Gij zult delegeren

Kijk eens om je heen, die collega's bij het kopieerapparaat, je echtgenoot achter zijn computer, je kibbelende kinderen. Je zou van die energie gebruik kunnen maken door het te kanaliseren...

Team spirit:
Geef thuis je kinderen verantwoordelijkheidsgevoel door ze een boodschap te laten doen, of ze een zakcentje te geven voor een klusje (waardoor je bijvoorbeeld weer meer tijd heeft om iets leuks samen te doen). Stel je partner voor om de huishoudelijke taken te verdelen of bijvoorbeeld een hulp in de huishouding te nemen. Denk ook eens aan dienstenruil: computerhulp in ruil voor bijvoorbeeld een rok innemen, dat is een win-win situatie voor iedereen!

Nr. 10 Gij zult iets leuks opzetten

Dat je helemaal tot het tiende en laatste gebod heeft doorgelezen, toont wel aan dat je gemotiveerd bent! Nu alleen nog de uitvoering! Als laatste duwtje in de rug om na de zomer een goede start te maken, nog een laatste punt: dat je nu eindelijk dat project gaat plannen dat je al jaren van plan bent.
Een paar ideeën: die grote reis, die studie, die promotie, naar een kuuroord gaan, etc. Stel jezelf een doel dat haalbaar is en waar je het hele jaar blij van blijft!

Zorg ook goed voor je huid! Lees hier tips voor een goede schoonheidsroutine.
Meer advies en tips? Kijk hier voor meer artikelen over huid-veroudering.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

go to top