OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Expert advies: 5 belangrijke tips voor zonbescherming

We worden allemaal happy wanneer de eerste zonnestralen weer tevoorschijn komen en kunnen niet wachten om er buiten van te gaan genieten. Toch is het belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken. We stelden onze huid- en haarexpert Karin Voorkamp daarom 5 belangrijke vragen over zonbescherming en zonnebrandcrèmes. Veel mensen zijn al bekend met het belang van zonbescherming en zonnebrandcrèmes, maar toch is er soms onduidelijkheid over wat het nou precies doet, welke factor de juiste is voor jouw huid en wat de houdbaarheid is. Karin, wat is jouw advies voor goede zonbescherming en zonnebrandcrèmes?

1. Het belang van zonnebrandcrème

De zon is heerlijk! Wanneer hij schijnt verbetert het ons humeur en onze gezondheid door de opname van vitamine D, we worden gemakkelijker wakker in de ochtend en hoe lekker is het niet om ’s avonds nog even buiten te kunnen zitten. Echter, de zon kan ook schadelijk zijn. Enerzijds zijn zonnestralen verantwoordelijk voor zo’n 80% van vroegtijdige huidveroudering (rimpels, kraaienpootjes, pigmentvlekken, huidverslapping) maar daarnaast kunnen ze ook ergere dingen veroorzaken, zoals huidkanker. Huidkanker is een groeiend probleem:  op basis van demografische ontwikkelingen zal het absolute aantal nieuwe gevallen van huidkanker in de periode 2011-2030 naar verwachting toenemen met 60% voor mannen en 31% voor vrouwen (prognose RIVM). Jezelf en een ander insmeren wanneer je in de zon gaat zitten is dus een echte must. Een zonnebrandcrème bevat meestal 2 typen filters: minerale filters die als een laagje op de huid liggen en zonlicht weerkaatsen, en chemische filters die in de huid trekken en zonlicht absorberen. Beide typen filters zorgen ervoor dat zonnestralen geen schade meer kunnen toebrengen aan de huid. Het beschermt ons dus tegen schadelijke invloeden. Maar is het ook goed voor je huid?

2. Hydratatie voor je huid

Veiligheid is de nummer 1 prioriteit bij onze zonnebrandproducten, niet alleen door de beste filters te gebruiken, maar ook door te zorgen dat het product tolerant is voor de huid. Hier hangt mee samen dat we altijd de beste ingrediënten kiezen in onze zonnebrandproducten. Hydraterende en kalmerende bestanddelen, en daarnaast ook antioxidanten om onze huid nog eens extra te beschermen. De laatste jaren vinden we zelfs steeds meer actieve ingrediënten terug in zonnebrandcrèmes, bijvoorbeeld PHE-resorcinol tegen pigmentvlekken of salicylzuur tegen onzuiverheden. Ideaal dus als je bijvoorbeeld last hebt van een zonneallergie! Zijn er verder belangrijke punten waar je op moet letten bij het kiezen van een zonnebrandcrème?

3. Zonbescherming en zonnebrandcrème: waar moet je op letten

Het is belangrijk om bij het kopen van een zonnebrandcrème goed te weten waar je precies naar op zoek bent. Wat verwacht je van een zonbescherming? Ben je op zoek naar een product voor lichaam of gezicht? Welke factor heb je nodig? Is het iets voor  jezelf of juist alleen voor een kind? Een product met of zonder parfum? Een dry touch textuur of juist iets rijkers? Iets om zweet en water te weerstaan? Het is hierbij ook belangrijk om advies te vragen bij jouw apotheek. Daar kunnen ze het juiste advies geven over welk product past bij jouw type huid en gebruik. Er is veel keuze qua soorten zonnebrand, hoe kies je de juiste factor?

4. Een geschikte factor voor jouw huid en hoe lang kan je ermee in de zon

De beschermingsfactor (SPF – sun protection factor) drukt de werkzaamheid van zonnebrandcrème uit tegen UV-B stralen. Het gaat om het UV-absorberend vermogen van de crème. Anders gezegd: de SPF geeft aan hoe veel langer iemand in de zon kan zitten zonder te verbranden bij gebruik van een zonnebrandcrème in vergelijking tot wanneer men geen zonnebrandcrème gebruikt. Een voorbeeld: Bij een SPF van 4 kan iemand die na 10 minuten in de zon nog net geen last heeft van verbranding 40 minuten in de zon zonder te verbranden. Indien diezelfde persoon factor 15 zou gebruiken is dat 150 minuten. Welke beschermingsfactor het meest geschikt is hangt onder meer af van het huidtype van de patiënt, wij adviseren:

  • Huidtype 1:
    Verbrandt zeer snel en wordt niet bruin.
    Advies: SPF 50+
  • Huidtype 2:
    Verbrandt snel en wordt langzaam bruin.
    Advies: SPF 30 of hoger
  • Huidtype 3:
    Verbrandt niet snel en wordt makkelijk bruin.
    Advies: SPF 20 of hoger
  • Huidtype 4:
    Verbrandt bijna nooit en bruint zeer snel.
    Advies: SPF 20 of hoger
In de regel is het altijd: hoe hoger hoe beter, dus bij twijfel kun je het beste altijd een hoge bescherming gebruiken.

Tot slot: Hoe lang is zonnebrand eigenlijk houdbaar?

5. De houdbaarheid van zonnebrandcrème

Op de verpakking van jouw zonnebrand of zonnecrème staat aangegeven hoelang het product nog optimaal te gebruiken is, nadat je het voor het eerst geopend hebt. Dat kan je zien aan een icoontje van een geopend potje met een M erachter. Dit icoontje staat voor: “periode na opening”. Als er 12M op de verpakking van je zonnecrème staat, dan is je product na opening dus nog twaalf maanden houdbaar, onder normale bewaaromstandigheden Wil je er zekerder van zijn dat jij je huid optimaal beschermt, dan kan je het beste je fles zonnebrand vervangen als het langer open is dan de weergegeven houdbaarheidsdatum na openen of als deze is blootgesteld aan extreme omstandigheden. Blijf je de fles toch gebruiken na deze houdbaarheidsdatum, houdt dan altijd een nieuwe fles achter de hand, zodat je verzekerd bent van een goede bescherming tegen de zon

De oplossing van Vichy

go to top