OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat zijn die bruine vlekken op mijn huid?

Bruine vlekken op de huid kunnen sproetjes zijn, maar ook pigmentvlekken die vaak toenemen in hoeveelheid en grootte naarmate we ouder worden. De verzamelde zonschade die we over de jaren hebben opgedaan (door onbeschermd in de zon te zitten) komt er namelijk op den duur uit met kleine of grote verkleuringen op de huid. Meestal zien we die eerst in het gezicht, omdat het gezicht dagelijks wel wat zonlicht krijgt. Daarna kun je bijvoorbeeld ook vlekken op de handen en op het decolleté gaan zien. Daarom is het zo belangrijk om elk deel van je lichaam dat is blootgesteld aan UV-straling te beschermen met minimaal SPF 30. Er zijn ook nog andere vormen van hyperpigmentatie. Ontdek hier met welke bruine vlekken op de huid jij te maken hebt en wat hiertegen kan helpen om pigmentvlekken te verminderen.

Ouderdomsvlekken

Dit worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd. In medische termen ‘zonne-lentigo’, pigmentaties veroorzaakt door een combinatie van genetische en blootstelling aan de zon. Ze verschijnen vaak op de rug van de handen en het gezicht, maar nooit op zon-beschermde gebieden zoals de billen.

Het zou goed kunnen dat ze nu beginnen te verschijnen als je een kind van de jaren tachtig bent en bent grootgebracht met beperkte zonbescherming. Gelukkig kunnen deze bruine vlekken op de huid niet uitgroeien tot kanker. Je hebt alleen misschien een meer dekkende foundation nodig als je ze wil bedekken, want vlekken kunnen je huid er ouder doen uitzien. UV-Age Daily beschermt breedspectrum met SPF50 en actieve ingrediënten tegen pigmentvlekken.

Melasma

Melasma – ook wel bekend als chloasma - zijn grotere pigmentvlekken die pas later in het leven verschijnen. Meestal na de 30. Ze kunnen verschijnen in gestippelde formaties of maskerachtige plekken op de wangen, de zijkant van het gezicht (slapen), voorhoofd of boven de bovenlip.

Voor melasma is niet UV-straling, maar hormonen verantwoordelijk. Het is vaak een bijwerking van de anticonceptiepil of zwangerschap. Melasma wordt daarom ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Na een zwangerschap vervaagt het weer langzaamaan. Je kunt dat proces wel versnellen met de juiste producten.
 
Volgens dermatologen komt melasma vaker voor bij mensen die gemakkelijk bruin worden of een olijfkleurige teint hebben.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Post-inflammatoire hyperpigmentatie is meestal het resultaat van acne, ofwel pukkeltjes op de huid. Het is het verkleurde plekje dat achterblijft nadat het korstje van een genezen puistje eraf is gekomen: een restlitteken. Dat litteken herinnert aan het voormalige trauma aan de huid.

Het kan ook ontstaan na een opflakkering van eczeem. Dit ontstaat omdat de ontsteking je huid vatbaarder maakt voor pigmentatie. Het komt ook sneller voor bij donkerdere huidtinten. Het belangrijkste is om jouw acne-gevoelige huid en eczeem zoveel mogelijk onder controle te houden. Dat kan met een behandeling bij de dermatoloog of de juiste producten voor een acne-gevoelige huid (denk: de Normaderm-lijn) of een huid waarbij eczeem van tijd tot tijd opspeelt.

Moedervlekken

Deze bruine vlekken moet je goed in de gaten houden. Hoewel sommige moedervlekken volledig gezond zijn en vanaf de geboorte in alle soorten en maten op je lichaam zullen zitten, kunnen ze mogelijkerwijs in kanker veranderen. Wees daarom ijverig in het regelmatig beoordelen ervan. Ga gelijk naar de huisarts als ze van vorm, maat of kleur veranderen. Hanteer ook de ABCDE-regel als checklist bij moedervlekken:

- Asymmetrie: verschillen de twee helften van vorm?
 
- B (border) ofwel rand: zijn de randen wazig of zien ze er rafelig uit?
 
- C (color) ofwel Kleur: is het ongelijk of heeft het verschillende tinten zwart, bruin en roze?
 
- Diameter: het is meer dan 5 mm in diameter (dezelfde grootte als het uiteinde van een potlood)?
 
- Evolutie: is jouw moedervlek verheven of begint deze te jeuken of te bloeden?
 
Als je ‘ja’ antwoord op een van bovenstaande vragen dan is het heel belangrijk om gelijk een afspraak te maken bij jouw huisarts of dermatoloog.

Hoe verwijder je bruine vlekken op de huid?

Het is belangrijk dat je moedervlekken niet zomaar weg laat laseren. Als je dit van plan bent, laat dan eerst door jouw dermatoloog beoordelen of ze niet mogelijk kankerverwekkend zijn. Want als je hier later last van krijgt, is de exacte plek dan lastiger te traceren. Vóór het verwijderen van de moedervlek zal de dermatoloog dan een notitie hebben gemaakt van de plaatsing.

Voor zonnevlekken en onregelmatige pigmentatie zijn er verschillende methoden om de vlekken te vervagen of geheel te verwijderen. Sommige behandelingen tegen hyperpigmentatie, zoals IPL (Fotofacial Intense Pulsed Light) en laserbehandelingen, zijn bijzonder effectief om vlekken te verwijderen op het gezicht, de nek, borst en handen. Het kan hier worden ingezet om verspreide ongelijkmatige pigmentatie te behandelen.
 
Huidpeelings en microneedling zijn andere manieren die diep in de huid doordringen en daar de melanineproductie afbreken en verminderen. De allerbeste optie is echter preventie en daarbij is zonbescherming van cruciaal belang.

Hoe voorkom en vervaag je bruine vlekken op de huid?

Beperk je UV-blootstelling tot een minimum en smeer dus met een kwalitatieve zonnebrandcrème met een hoge factor. Hydrochinon- en retinolcrèmes zijn bekende pigmentatiebestrijders op recept. Verder kan vitamine C helpen bij pigmentvlekken. Naast het verhelderen en stimuleren van celregeneratie, helpt dit ingrediënt om een ​​van de enzymen te blokkeren die een rol spelen bij het activeren van melanine. De antioxiderende eigenschappen houden je huid ook beschermd tegen schade door vrije radicalen opgewekt door UV en vervuiling die pigmentvlekken kunnen veroorzaken. Probeer Peptide C Anti-Aging Ampullen (dagelijks serum) voor gerichte bestrijding van hyperpigmentatie.

De oplossing van Vichy

Phytosolution - Intensief Zuiverende Gel 200ml

Phytosolution - Intensief Zuiverende Gel 200ml

Reiniger voor een vette huid met neiging tot acne.

( 34 beoordelingen )

go to top