OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

After sun: wat doet het voor je huid en is het echt nodig bij zonverbranding?

‘Verbrande huid? De beschermende omhulling van de huidcellen is aangetast en deze moet zo snel mogelijk hersteld worden’

Is after sun de oplossing bij verbranding? Laten we vooropstellen: het liefste wil je never nooit verbranden. Het ene na het andere onderzoek wijst uit hoe schadelijk de zon kan zijn voor je huid en zonverbranding betekent dat het leed eigenlijk al is geleden. Wees in de zomermaanden (en op een zonovergoten vakantie) dus extra goed voorbereid. Toch zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Wie weet ben je net in het park gelukzalig in slaap gevallen onder een warm zonnetje. Om uren later met rode striemen te ontwaken. Ouch. Helpt after sun hierbij echt en waar is deze huidverzorging nog meer goed voor? Alle fabels en feiten op een rij.  

Wat is after sun?

After sun is eigenlijk een verkoelende crème, die een geïrriteerde (ja, verbrande) huid gelijk tot rust brengt. De formule is bij uitstek meer water- of gel-achtig van textuur dan crèmig. En niet te vergeten, het liefst niet hevig geparfumeerd. Dit kan extra irritaties opwekken. After sun geeft je huid een aangename opfrisser wanneer nodig. Is jouw huid (of die van je kind) eenmaal brandweerrood gekleurd dan volstaat een reguliere bodylotion helaas niet meer.

Is after sun echt nodig?

‘Aloë vera blijkt niet het magische ingrediënt bij after sun, maar juist hydraterende stoffen zoals Niacinamide’

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon dringen UV-stralen in de opperhuid. Het gevolg van zonverbranding is een ontstekingsproces, waarbij er gevaarlijke vrije radicalen vrijkomen. Zij kunnen de beschermende omhulling van de huidcellen kapot maken. Hierbij is het zaak snel te handelen. Ofwel, pak er een kalmerend verzorgingsproduct bij dat de cruciale huidbarrière herstelt.

Aftersun: aloë vera en belangrijke ingrediënten

Iedereen heeft het bij after sun over twee woorden: aloë vera. Een natuurlijk ingrediënt, dat je ook in plantvorm kunt opensnijden en bijvoorbeeld op een verbrande huid leggen. Toch blijkt aloë vera niet zozeer het sleutelingrediënt bij een doeltreffende after sun, volgens nieuw onderzoek. Vooral aan te raden: hydraterende stoffen waaronder Glycerine en ingrediënten zoals Niacinamide die de huidbarrière herstellen. Plus, niet te vergeten, antioxidanten. 

Wanneer aftersun gebruiken?

Er zijn eigenlijk twee momenten waarop je vast naar een fles after sun wil grijpen, namelijk in het geval van:

  • Een verbrande huid
    Hiervoor hebben we dit natuurlijk al uitgebreid toegelicht. Wel belangrijk: kies voor een product op waterbasis, omdat vettige producten juist warmte vasthouden in de huid. Net de sensatie waarvan je juist verlost wil zijn. 

  • Langer bruin
    Je hoeft echt niet als een vampier door het leven te gaan, die nooit meer het daglicht ziet, als je huid je lief is. 15 minuutjes zon per dag bied je een gezonde dosis Vitamine D en van een terrasje pakken (liefst wanneer de zon niet op zijn hoogst staat en je royaal bent ingesmeerd met SPF) word je simpelweg vrolijk. Zelfs mét SPF kun je bruin worden, en wel gezond bruin. Die teint kun je verdiepen en langer vasthouden door de huid van voldoende vocht te voorzien. Met andere woorden: smeren met een voedende bodylotion. After sun geeft een door de zon-uitgedroogde huid hierbij bovendien een extra boost.

Voor wie is after sun geschikt?

Van volwassenen tot kinderen: iedereen kan vroeger of later verbranden. Juist bij kinderen is het belangrijk om dat tere huidje snel met after sun te koelen. Breng hierna elke paar uur een extra laagje aan. En let wel, voorkomen is altijd beter dan genezen. De kinderhuid is extreem kwetsbaar, dus een waterbestendige zonnebrand met hoge SPF is het hele jaar door van belang. 

Beste typen aftersun

Vichy heeft twee typen aftersun, waaronder de SOS Balsem. Aan deze formule is Epilobe-extract, een sterk kalmerende werkstof, toegevoegd. De rustgevende balsem biedt soelaas bij verbranding door de zon, plus tot maar liefst 8 uur lang hydratatie. Het huidproduct is hiernaast hypoallergeen en het is zelfs geschikt voor een gevoelige huid. Hiernaast is er ook Vichy’s bestseller: Idéal Soleil Aftersun melk. Beide after suns zijn verrijkt met thermaal bronwater van Vichy, met een kalmerende, versterkende en herstellende werking.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops

go to top