OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Droge en rode huid bij baby’s: dit zijn de oorzaken en oplossingen

Als je aan een babyhuid denkt dan is het doorgaans een perzikhuidje, glad en zacht. Maar tegelijkertijd is de huid van een pasgeborene zo nieuw dat deze ook kwetsbaar is. De huid is ons grootste orgaan, die als barrière optreedt tegen externe agressies en om de interne (bij een baby rap groeiende) organen te beschermen. Vooral een delicate babyhuid heeft de juiste verzorging nodig tijdens het groeiproces.

De stratum corneum, de buitenste laag van de epidermis, zorgt ervoor dat de huid goed kan functioneren door NMF (natuurlijke moisturizing factor) en intercellulaire lipides (vetten) uit te balanceren. In vergelijking tot volwassenen heeft de babyhuid veel minder moisture, een lager NMF en minder intercellulaire lipides gedurende het jaar. En dit is de reden dat deze eerder droog zal aanvoelen. Bovendien kwijlen, huilen en zweten baby’s volop, en het wegvegen van tranen en noem maar op kan de huid verder irriteren. Met andere woorden: de barrièrefunctie verzwakken. Daarom heeft een babyhuid passende verzorging nodig.

#1: Een droge huid bij jouw baby

Veel baby’s ervaren een droge, schilferige huid vlak na de geboorte – zeker wanneer ze zijn geboren na 40 weken. Dit is normaal en het zal van nature snel overgaan. Te vaak en te heet baden waarbij je een normale zeep gebruikt kan de kwetsbare huid van een baby uitdrogen, of een al droge huid verergeren. Verder verandert de huid van een pasgeborene sowieso veel in de eerste paar weken van leven. Net zoals de rest van het uiterlijk. Het haar van de baby van kan kleur veranderen, de huidtint kan lichter of donkerder worden. Witte baby’s worden vaak geboren met blauwe ogen die later kunnen veranderen naar groen, bruin of amberkleurig. De reden dat de huid van een baby na de bevalling aardig kan schilferen op de handjes, zooltjes van de voeten en enkels komt omdat een pasgeboren kind bedekt is met verschillende vloeistoffen waaronder vruchtwater, bloed en vernix.

#2: Of zelfs een extreem droge huid

Heeft de baby last van eczeem dan kan er sprake zijn van een extreem droge huid. Het komt veel voor, eczeem bij baby’s. Zomaar 1 op de 10 baby’s in Nederland krijgt ermee te maken – vaak voor het vijfde levensjaar. Juist bij zo’n kwetsbaar huidje kunnen eczeemplekken sneller ontstaan.

Heeft je baby’tje eczeem dan is de huid droog, wat rood en jeukend. Vaak zijn de ellenbogen, knieholtes, polsen en nek (in de huidplooitjes) aangedaan. Niet fijn voor je baby en natuurlijk ook niet voor jezelf om te moeten aanzien. Zeker als de kleine zichzelf continu wil krabben, maar dit verergert eczeem alleen maar. Zorg er daarom voor dat je nageltjes kort knipt en geef je baby desnoods zachte handschoentjes voor het slapen gaan. Een zachte hand is sowieso belangrijk in huidverzorging bij baby’s en eczeem. Was de babyhuid met lauwwarm water (heet water kan irriteren) én niet te lang. Milde producten worden hierbij aanbevolen, zoals was-olie in plaats van zeep. Verder is het zaak de babyhuid goed vet te houden met zalf of hydraterende crème en natuurlijk met SPF te smeren.

Eczeem kan trouwens opspelen door een reactie op irriterende factoren, zoals allergenen (denk: nikkel) of niet-allergene factoren waaronder een droge lucht of ruwe stoffen. Kijk ook eens of de eczeem-situatie verbetert als je je kindje kleedt in zachtere stofjes die fijn aanvoelen. Eczeem komt trouwens ook veel voor bij volwassenen, en vereist dan een apart behandelplan. ‘Eczeem op de hoofdhuid noemen we bij baby’s berg en bij volwassenen seborroïsch eczeem, resulterend in roodheid en schilfers.

#3: Rode uitslag of rode vlekken in het gezicht van de baby

Veel kindjes krijgen te maken met uitslag, dat gepaard gaat met roodheid. Doorgaans verdwijnt dit vanzelf weer zonder verdere behandeling. Heeft je kind huiduitslag én koorts? Raadpleeg dan gelijk een dokter. Verder is het handig om te weten wat de meest voorkomende (rode) huiduitslag (zonder koortssymptomen) is bij kinderen:

- Rode uitslag en baby’s: erythema toxicum neonatorum

Dit is een huidafwijking die bij 30 tot 70 procent van depasgeborenen voorkomt. Dit resulteert in een vlekkerige, rode huidreactie, die 2 dagen tot 2 weken na de geboorte kan verschijnen. Vlakke, rode plekken of kleine bultjes zijn vaak eerst te zien op het gezicht en verspreiden zich daarna naar andere lichaamsdelen. De uitslag is niet gevaarlijk of besmettelijk, en klaart vaak snel op.

- Rode vlekken en baby acne

Niet alleen volwassenen hebben last vanacne, sommige baby’s krijgen ware baby acne op de wangen en neus gedurende de eerste paar levensmaanden. Het kan tot een jaar duren, maar de ‘onzuiverheden’ verdwijnen doorgaans vanzelf.

- Rode uitslag en baby’s: erythema exsudativum multiforme

Dit is een zeldzame huiduitslag die wordt uitgelokt door infectie, medicatie of ziekte. Rode vlekjes ontwikkelen zich op de handen en voetjes voordat het zich verspreidt naar andere delen van het lichaam – in ongeveer een dag tijd. De plekjes jeuken niet, maar kunnen veranderen in blaasjes. Soms heeft de baby milde koorts voordat de huidirritaties zich voordoen. Zonder verdere behandeling verdwijnt deze uitslag bij baby’s na 3 tot 6 weken. Dat stelt wellicht gerust.

- Rode uitslag en baby’s: ringworm

Een milde, maar besmettelijke huidinfectie die een ringvormige rode uitslag veroorzaakt. Het kan overal op het lichaam opduiken, maar doorgaans zijn de baby’s schedel, voeten of lies aangedaan. Hierbij helpt een antischimmelcrème, waarbij je tijdens de eerste 24 uur van de behandeling de baby liever thuishoudt.

- Rode uitslag en baby’s: netelroos

Dit is een verhoogde (dikke), rode, jeukende uitslag die overal op het lichaam kan opduiken, maar veelvoorkomende plekken zijn: borst, buik, rug, keel en ledematen. Je apotheker kan medicatie adviseren, maar de baby uitslag verdwijnt doorgaans met een paar dagen. Blijft het aanhouden? Maak een afspraak met je huisarts.

- Rode uitslag en baby’s: allergische reactie

Een allergische reactie kan uitslag op de huid van een baby veroorzaken. Een allergische uitslag, of netelroos, bestaat uit rode, verheven bultjes op de huid. De reactie kan optreden als gevolg van voedsel, insectenbeten of medicijnen. Milde reacties verdwijnen meestal zonder behandeling.

Stappenplan voor een betere huidverzorging van jouw baby

Een droge babyhuid heeft vooral extra liefde en aandacht nodig. De volgende verzorgingstips zullen de droge huid ondersteunen:

Stap 1: Reinigen babyhuid

Het verzorgingsritueel voor je baby begint bij reinigen. Kies hiervoor een mild product, die je in de handen laat schuimen en waarmee je de baby voorzichtig wast. Vergeet vooral ook huidplooitjes niet, zoals achter de oren en tussen de vingers. Daarna ruim spoelen met water en goed afdrogen door zachtjes te deppen.

Stap 2: Verzorgen babyhuid

Een moisturizer voor de babyhuid mag je vervolgens royaal aanbrengen, tot wel twee, drie keer per dag. Vergeet niet: bescherm de babyhuid tegen de zon! Een goede SPF voor je kindje is cruciaal. Een babyhuidje blootgesteld aan felle UV-stralen droogt namelijk nog sneller uit. Was de zonnebrandcrème einde dag ook weer van het babyhuidje.

De oplossing van Vichy

BESTSELLER

<span>Fluweelachtige crème</span> SPF 50+

Fluweelachtige crème SPF 50+

Zeer hoge zonbescherming voor een ideale huid.

( 38 beoordelingen )

go to top