OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Baby’s en droge huid: hulp bij droogte, roodheid, eczeem

Als je aan een babyhuid denkt dan is het doorgaans een perzikhuidje, glad en zacht. Maar tegelijkertijd is de huid van een pasgeborene zo nieuw dat deze ook kwetsbaar is. De huid is ons grootste orgaan, die als barrière optreedt tegen externe agressies en om de interne (bij een baby rap groeiende) organen te beschermen. Vooral een delicate babyhuid heeft de juiste verzorging nodig tijdens het groeiproces. De stratum corneum, de buitenste laag van de epidermis, zorgt ervoor dat de huid goed kan functioneren door NMF (natuurlijke moisturizing factor) en intercellulaire lipides (vetten) uit te balanceren. In vergelijking tot volwassenen heeft de babyhuid veel minder moisture, een lager NMF en minder intercellulaire lipides gedurende het jaar. En dit is de reden dat deze eerder droog zal aanvoelen. Bovendien kwijlen, huilen en zweten baby’s volop, en het wegvegen van tranen en noem maar op kan de huid verder irriteren. Met andere woorden: de barrièrefunctie verzwakken. Daarom heeft een babyhuid passende verzorging nodig.

Droge huid bij een baby

Is de huid van je baby droog of vochtarm? Ook een belangrijke vraag om jezelf te stellen. In beide gevallen is het zaak dat de huid goed doorvoed en gehydrateerd is. Met hydrateren is letterlijk dorstlessen belangrijk: zorg dat je baby voldoende drinkt. Tegelijkertijd hebben we al vastgesteld dat ja, de huid van baby’s is doorgaans droger. Wat kun je hieraan doen? Meer dan de huid insmeren met romige, rijke texturen.

Stap 1: Reinigen babyhuid

Het verzorgingsritueel voor je baby begint bij reinigen. Kies hiervoor een mild product, die je in de handen laat schuimen en waarmee je de baby voorzichtig wast. Vergeet vooral ook huidplooitjes niet, zoals achter de oren en tussen de vingers. Daarna ruim spoelen met water en goed afdrogen door zachtjes te deppen.

Stap 2: Verzorgen babyhuid

Een moisturizer voor de babyhuid mag je vervolgens royaal aanbrengen, tot wel twee, drie keer per dag. Vergeet niet: bescherm de babyhuid tegen de zon! Een goede SPF voor je kindje is cruciaal. Een babyhuidje blootgesteld aan felle UV-stralen droogt namelijk nog sneller uit. Was de zonnebrandcrème einde dag ook weer van het babyhuidje.

Stap 3: Vergeet zelfzorg niet

Natuurlijk zet je de baby snel op nummer één, maar vergeet niet voor jezelf te zorgen. Een kind krijgen is een grote levensgebeurtenis, waarbij er veel verandert in je lichaam. Zo stijgen vrouwelijke hormoon-waardes tijdens de zwangerschap met 100 tot zelfs 1000 keer. Dit daalt drastisch na de geboorte, maar dan kun je weer extra stress ervaren. Dit kan leiden tot huidproblemen, zoals puistjes en een droge huid. Je huid is nu nog gevoeliger voor externe irritaties, dus houd je eigen barrièrefunctie op peil met bijvoorbeeld Vichy’s Minéral 89, adequate zonbescherming en moisturizer.  ‘Juist bij een kwetsbaar babyhuidje kunnen sneller eczeemplekken ontstaan’

Eczeem bij een baby

Het komt veel voor, eczeem bij baby’s. Zomaar 1 op de 10 baby’s in Nederland krijgt ermee te maken – vaak voor het vijfde levensjaar. Juist bij zo’n kwetsbaar huidje kunnen eczeemplekken sneller ontstaan. Heeft je baby’tje eczeem dan is de huid droog, wat rood en jeukend. Vaak zijn de ellenbogen, knieholtes, polsen en nek (in de huidplooitjes) aangedaan. Niet fijn voor je baby en natuurlijk ook niet voor jezelf om te moeten aanzien. Zeker als de kleine zichzelf continu wil krabben, maar dit verergert eczeem alleen maar. Zorg er daarom voor dat je nageltjes kort knipt en geef je baby desnoods zachte handschoentjes voor het slapen gaan. Een zachte hand is sowieso belangrijk in huidverzorging bij baby’s en eczeem. Was de babyhuid met lauwwarm water (heet water kan irriteren) én niet te lang. Milde producten worden hierbij aanbevolen, zoals was-olie in plaats van zeep. Verder is het zaak de babyhuid goed vet te houden met zalf of hydraterende crème en natuurlijk met SPF te smeren. Eczeem kan trouwens opspelen door een reactie op irriterende factoren, zoals allergenen (denk: nikkel) of niet-allergene factoren waaronder een droge lucht of ruwe stoffen. Kijk ook eens of de eczeem-situatie verbetert als je je kindje kleedt in zachtere stofjes die fijn aanvoelen. Eczeem komt trouwens ook veel voor bij volwassenen, en vereist dan een apart behandelplan. ‘Eczeem op de hoofdhuid noemen we bij baby’s berg en bij volwassenen seborroïsch eczeem, resulterend in roodheid en schilfers’

Droge hoofdhuid en berg bij een baby

Baby’s en eczeem kan ook betekenen: eczeem op het schedeltje, ofwel berg. In het Engels wordt dit ook wel ‘cradle cap’ genoemd. Een type eczeem op de hoofdhuid die met name voorkomt bij baby’s onder de zes maanden. Na circa negen maanden verdwijnt berg vaak weer als sneeuw voor de zon, dus dat scheelt. Gele schilfers en roodheid op de hoofdhuid (maar ook in de wenkbrauwen, op de neus, onder de oksels of in de lies) wegens berg is weliswaar zelfs tijdelijk geen pretje. Het is in ieder geval een volstrekt onschuldige en niet besmettelijke aandoening. Wat kan helpen: was het haar van je baby met speciale babyshampoo en probeer losse schilfers te verwijderen met een zacht borsteltje. Verzacht korstjes met een baby-olie. Raadpleeg desgewenst huisarts of dermatoloog. Volwassenen en berg ofwel seborroïsch eczeem? Dat bestaat inderdaad ook en het is belangrijk dit tijdig aan te pakken.

Rode uitslag of rode vlekken in het gezicht bij baby

Volwassenen kunnen om talloze redenen rode vlekken in het gezicht krijgen (denk: rosacea), maar bij baby’s speelt er vaak iets anders bij ongewenste roodheid. Veel kindjes krijgen te maken met uitslag, dat gepaard gaat met roodheid. Doorgaans verdwijnt dit vanzelf weer zonder verdere behandeling. Heeft je kind huiduitslag én koorts? Raadpleeg dan gelijk een dokter. Verder is het handig om te weten wat de meest voorkomende (rode) huiduitslag (zonder koortssymptomen) is bij kinderen:

Rode uitslag en baby’s: erythema toxicum neonatorum

Dit is een huidafwijking die bij 30 tot 70 procent van de pasgeborenen voorkomt. Dit resulteert in een vlekkerige, rode huidreactie, die 2 dagen tot 2 weken na de geboorte kan verschijnen. Vlakke, rode plekken of kleine bultjes zijn vaak eerst te zien op het gezicht en verspreiden zich daarna naar andere lichaamsdelen. De uitslag is niet gevaarlijk of besmettelijk, en klaart vaak snel op.

Rode vlekken en baby acne

Niet alleen volwassenen hebben last van acne, sommige baby’s krijgen ware baby acne op de wangen en neus gedurende de eerste paar levensmaanden. Het kan tot een jaar duren, maar de ‘onzuiverheden’ verdwijnen doorgaans vanzelf.

Rode uitslag en baby’s: erythema exsudativum multiforme

Dit is een zeldzame huiduitslag die wordt uitgelokt door infectie, medicatie of ziekte. Rode vlekjes ontwikkelen zich op de handen en voetjes voordat het zich verspreidt naar andere delen van het lichaam – in ongeveer een dag tijd. De plekjes jeuken niet, maar kunnen veranderen in blaasjes. Soms heeft de baby milde koorts voordat de huidirritaties zich voordoen. Zonder verdere behandeling verdwijnt deze uitslag bij baby’s na 3 tot 6 weken. Dat stelt wellicht gerust.

Rode uitslag en baby’s: ringworm

Een milde, maar besmettelijke huidinfectie die een ringvormige rode uitslag veroorzaakt. Het kan overal op het lichaam opduiken, maar doorgaans zijn de baby’s schedel, voeten of lies aangedaan. Hierbij helpt een antischimmelcrème, waarbij je tijdens de eerste 24 uur van de behandeling de baby liever thuis houdt.

Rode uitslag en baby’s: netelroos

Dit is een verhoogde (dikke), rode, jeukende uitslag die overal op het lichaam kan opduiken, maar veelvoorkomende plekken zijn: borst, buik, rug, keel en ledematen. Je apotheker kan medicatie adviseren, maar de baby uitslag verdwijnt doorgaans met een paar dagen. Blijft het aanhouden? Maak een afspraak met je huisarts.

Rode billen bij een baby

Vaak hebben we het dan over luieruitslag, inderdaad veroorzaakt door een huidreactie op ontlasting in luiers. Vervolgens raakt de huid ontstoken en zie daar: een rode, wat pijnlijke en ontstoken huid bij de billen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus houdt de luierzone schoon en droog door regelmatig van luier te wisselen en de baby ook ‘luier-vrije momenten’ te gunnen. Verder kun je de babyhuid helpen met een zogenaamde barrièrecrème met zink of zachte witte parafine tussen het verschonen door. Hardnekkige luieruitslag kan behandeld worden met een medicinale crème. Die rode billetjes kunnen weliswaar ook het resultaat zijn van keratosis pilaris; kleine, rode bultjes op met name de bovenarmen en benen. Keratosis pilaris is een huidaandoening die ook voorkomt bij volwassenen, en die valt te behandelen.  

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

 • Jouw dagelijkse booster voor een sterkere huid, stralend van gezondheid

  MINÉRAL 89

  Jouw dagelijkse booster voor een sterkere huid, stralend van gezondheid

  Booster

  INNOVATIE: Jouw dagelijkse booster voor een sterkere huid, stralend van gezondheid

 • BESTSELLER

  Fluweelachtige crème SPF 50+
 • Meest gelezen

  Alles wat je moet weten over salicylzuur

  Ontdek Vichy

  Alles wat je moet weten over salicylzuur

  Salicylzuur is een bekend ingrediënt in de cosmetische industrie en wordt in veel verschillende producten gebruikt. Maar niet iedereen is bekend met deze stof. Als je dit middel op het etiket van je gezichtsverzorgingsproduct ziet staan, zal het je misschien niet zo veel zeggen. Maar dan weet je nog niet wat een geweldig effect producten met dit ingrediënt op de huid hebben, zo kan het bijvoorbeeld helpen bij een huid met neiging tot acné. Wij vertellen je alles wat je moet weten over salicylzuur in je verzorgingsproducten.

  lees het artikel

  go to top