OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Bacne ofwel rug-acne, wat te doen?

Puistjes in het gezicht zijn een bekende huidaandoening, maar er wordt minder gesproken over lichaamsacne. Vooral de rug kan getroffen worden door roodheid, ontstekingen enpukkeltjes. Het is even uitzoeken hoe van deze onzuiverheden af te komen. Voor sommigen kan rug-acne resulteren in kleine pukkeltjes, terwijl anderen te maken krijgen met grote acne cysten die diepliggend en pijnlijk kunnen zijn. Rug-acne kan veroorzaakt worden door externe factoren, met name sporten en zweterige kleding, maar het kan lastig te behandelen zijn met bekende acne behandelingen. Zelfs als het wel werkt bij pukkeltjes op het gezicht. Milde tot matige onzuiverheden kunnen bestreden worden met opties via de drogist. Is de acne heviger, met dus die diepe, pijnlijke cysten, dan kun je beter een dermatoloog om hulp vragen. Hij of zij kan sterkere medicatie voorschrijven, zoals retinoïde op recept, waardoor de bacne kan verminderen. In dit artikel leggen we precies uit wat bacne is, hoe je het effectief kunt voorkomen en verzorgen zodat de kans op terugkeer kleiner is.

Wat veroorzaakt acne?

Acne wordt veroorzaakt door een verhoogde talgproductie, ophoping van bacteriën, verstopping van de poriën en huidcelvernieuwing die onregelmatig verloopt. Dit kan zowel voor je gezicht als voor je rug gelden. Talgklieren in de huid produceren olie ofwel talg, die zich samen met dode huidcellen in de poriën kunnen verzamelen. Dit kan een perfecte voedingsbodem vormen voor bacteriën en verstoppingen opleveren. Dit kan leiden tot roodheid, pukkeltjes met een wit kopje, mee-eters en soms een infectie. Hormonen kunnen ook een grote rol spelen bij acne op je rug. Je kunt er daarom vaker last van hebben tijdens of rondom je menstruatie. Als je puistjes op dezelfde plekken opduiken als die bij familieleden dan kan dit erop wijzen dat je acne een erfelijke component heeft.

Wat veroorzaakt specifiek bacne?

Hoewel de hoofdoorzaken van puistjes op beide plaatsen, gezicht en rug, in principe hetzelfde zijn, zit er toch een verschil tussen de twee zones. De huid op je gezicht is immers heel anders dan de huid op je rug. Dit heeft voor- en nadelen.

De huid van het gezicht heeft meer bloedtoevoer, waardoor acne sneller kan afnemen en littekens zichtbaar worden verminderd. Maar de huid op de rug is veel dikker dan de huid op het gezicht – en dan met name de tweede laag, de dermis genaamd. Dat betekent dat de rug vaak veerkrachtiger is en sterkere behandelingen, scrubs en exfolianten aankan die als te hard voor het gezicht kunnen worden beschouwd. Hiernaast is niet alles op jouw rug dat op acne lijkt ook daadwerkelijk acne. Zo heeft zogenaamde schimmelacne de neiging om op de rug en borst te verschijnen waar het uniforme rode bultjes vormt. Hierbij zullen traditionele acnebehandelingen helemaal niet helpen. Als je zeker wil weten wat het probleem werkelijk is, laat je rug dan nakijken door een dermatoloog.

Hoe rug-acne voorkomen?

Allereerst, probeer alles dat over de huid van je rug wrijft te vermijden. Deze wrijving, die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een rugzak of schoudertas, kan acne verergeren, vooral als je ook nog eens bezweet bent door bijvoorbeeld sporten. Tip: wees voorzichtig bij het wassen van je haar. De manier waarop je je haar wast, kan van invloed zijn op je huid. Hoewel de oliën in haarbehandelingen goed zijn om je haren te voeden, kunnen ze slecht nieuws zijn voor de huid op je rug. Was je conditioner uit door deze zoveel mogelijk langs de zijkant van je lichaam uit te spoelen in plaats van dwars over je rug. Was je lichaam zelf pas na het shampooën. Op die manier kun je olieachtige resten wegspoelen en zo vrij baan maken voor je mogelijke producten tegen puistjes. Sport je veel en zie je rug-acne? Trainen en zweten kunnen bijdragen aan lichaamsacne, dus wees hier bedacht op. Kies liever losse kleding gemaakt van zweet-afvoerende stof of katoen om te voorkomen dat zweet zich ophoopt op jouw huid. Het is ook belangrijk om zweterige trainingskleding zo snel mogelijk uit te trekken en ze na elk gebruik te wassen.

Hoe rug-acne te verminderen?

Het kan een uitdaging zijn om rug-acne (bacne) te behandelen, maar een aantal ingrediënten zijn zeer doeltreffend. Allereerst: benzoylperoxide. Dit ingrediënt (verkrijgbaar via de huisarts of apotheek) werkt door bacteriën te doden die acne voeden. Kies bijvoorbeeld voor een douchegel dat benzoylperoxide bevat dat je vervolgens dagelijks twee tot vijf minuten onder de douche op de huid laat zitten voordat je het afspoelt. Je kunt met een lagere concentratie beginnen en op advies van je arts deconcentratie benzoylperoxide verhogen als het geen effect heeft. Hoewel de huid op je rug niet zo gevoelig is als de huid op je gezicht, kunnen hoge concentraties benzoylperoxide bijwerkingen veroorzaken. Bouw het dus rustig op. Hiernaast kan een retinoïde (vitamine A) product helpen, met name adapaleen. Dit werkt door het natuurlijke celvernieuwingsproces van de huid te versnellen, waardoor de poriën worden ontstopt en acne sneller kan afnemen. Retinoïden behandelen niet alleen de acne die je vandaag hebt te verzorgen en verminderen, helpen ook bij het voorkomen van verstopte poriën. Hierdoor wordt de kans op terugkeer van acne verminderd. Je kunt een applicator gebruiken om de retinol of benzoylperoxide aan te brengen op moeilijk bereikbare plekken op de rug.

Verder kan salicylzuur een goede optie zijn. Dit klassieke puistjes-bestrijdende ingrediënt werkt als een chemische exfoliant, het verwijdert dode huidcellen van het huidoppervlak en en het dringt goed in de poriën door om rommel op te ruimen. Tip: Phytosolution Matterende Vulkanische Reiniger die je ook op je lichaam mag gebruiken. Salicylzuur is een veelgebruikt bestanddeel voor puistjes. Weetje: salicylzuur wordt aangetrokken door de talg in de talgklieren, en eenmaal daar helpt het om de plakkerige cellen en talg los te maken om verstopte poriën te ontruimen.

Wie onzuiverheden heeft, doet er verder goed aan zeer voorzichtig met de huid om te gaan. Een acne-gevoelige huid heeft een milde verzorging nodig. Een zachte bodywash of reiniger, geen harde scrub. Weersta bovendien de verleiding om aan je pukkeltjes te komen, want dit kan het alleen maar verergeren.

Tot slot: draag zonnebrand. Blootstelling aan de zon kan acne verergeren en restlittekentjes ofwel donkere vlekjes na een puistje nog donkerder kleuren. Hoewel het dagelijks dragen van zonnebrandcrème altijd belangrijk is, is dit des te belangrijker als je bacne hebt. Kies voor producten die niet-comedogeen zijn, zodat ze de poriën niet verder verstoppen.

De oplossing van Vichy

Phytosolution - Intensief Zuiverende Gel 200ml

Phytosolution - Intensief Zuiverende Gel 200ml

Reiniger voor een vette huid met neiging tot acne.

( 34 beoordelingen )

go to top