OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Berg bij baby's: wat is het en hoe behandel je het?

‘Berg treedt meestal op rond de leeftijd van acht maanden’

Wat te doen tegen berg bij baby’s, dat is een vraag die wereldwijd maar wat vaak aan het internet wordt gesteld. Cradle cap, zoals de hoofdhuidaandoening in het Engels heet, is namelijk een veelvoorkomend fenomeen bij de allerkleinsten onder ons. Zie je puistjes op de hoofdhuid van je baby? Het kan ook baby acne zijn, weer iets totaal anders dan berg ofwel baby eczeem op dat kleine, fragiele schedeltje. Seborroïsche dermatitis (ofwel eczeem) waar ook volwassenen last van kunnen krijgen, ziet er meestal rood, onrustig en bovendien schilferig uit. Berg op het hoofdje van een baby kan stinken, de berg valt gelukkig te behandelen en de schilfers door berg te verwijderen. In dit artikel leggen we het je uitgebreid uit.

Wat is berg?

‘Berg ziet er vaak uit als dikke, wasachtige, gele korstjes bovenop het hoofd van de baby’

Berg, of seborroïsche dermatitis, is een aandoening die lijkt op haarroos. Berg wordt veroorzaakt door een teveel aan talg op de hoofdhuid, waardoor rode vlekjes en schilfertjes worden gevormd. Berg treedt meestal op rond de leeftijd van acht maanden. Diverse factoren zouden hiervan de oorzaak kunnen zijn, bijvoorbeeld een voorgeschiedenis van eczeem (als het in latere maanden opnieuw opduikt), erfelijke aanleg of de resterende aanwezigheid van hormonen van de moeder in het lichaam van de baby.

Symptomen van berg bij baby's

Berg begint meestal op de schedel van de baby en het kan vervolgens verspreiden naar achter de oren. Het kan pleksgewijs op de neus, oogleden, liezen, oksels en achterkant van de knietjes verschijnen. Vaak ziet dit type eczeem eruit als dikke, wasachtige, gele korstjes bovenop het hoofd van de baby. Ja, in plaats van alleen een vlokkige, schilferachtige huid wordt berg gekarakteriseerd door ruwe, korstige bultjes die uitsteken. Alleen een droge hoofdhuid bij je baby (en dus geen berg) voelt droger aan, terwijl dit type baby eczeem juist wat vettig aanvoelt bij aanraking. Berg is niet pijnlijk noch jeukend. Misschien kan die berg er jeukend uitzien, maar dat is meestal niet het geval. Het is heel zeldzaam, maar een baby kan ik enkele gevallen haar verliezen als berg zich voordoet. Dat haar groeit nadat de aandoening is genezen weliswaar weer terug. In plaats van alleen op de schedel kan berg dus ook voorkomen op andere delen van het babylichaam. Zo snel als het gekomen is kan berg ook weer als sneeuw voor de zon verdwijnen. Alvast een meevaller. Veelvoorkomende eczeem-plekken: 

  • Berg op het voorhoofd en gezicht;
  • Berg achter de oren;
  • Berg in het luiergebied, oksels en in ander huidvouwtjes- en plooien.

Samengevat zijn de meest bekende symptomen van berg:

  • Onregelmatige schilfers of dikke korsten op de schedel;
  • Een vettige of droge huid bedekt met vlokkige witte of gele schilfers;
  • Huidschilfers;
  • Mogelijkerwijs milde roodheid.

Hoe weet je of berg ontstoken is?

Soms kan berg trouwens ook geïnfecteerd raken. Zodra er vloeistof van de berg aflekt of het begint te stinken kan dit duiden op ontstoken seborroïsch eczeem. Laat het schedeltje van je kind checken bij de huisarts. Maar niet meteen in paniek raken, want berg stinkt altijd een beetje.

Waarom stinkt baby berg?

Onderzoekers zijn er niet over uit waar die onaangename babygeur vandaan komt, hoewel er een paar theorieën zijn: sommigen speculeren dat het afkomstig is van de zweetkliertjes, of dat het een aanhoudende geur is van vernix caseosa, de substantie die baby’s bedekt wanneer ze geboren worden en die na de bevalling van hen wordt afgewassen.

Wat zijn de oorzaken van berg bij baby's?

Berg wordt niet veroorzaakt door een bacteriële infectie, allergieën of een slechte hygiëne. Het is ook beslist niet besmettelijk. Artsen zijn er niet 100% zeker van wat berg veroorzaakt, hoewel de meest genoemde oorzaken zijn: een schimmelinfecties of overactieve talgklieren. Zoals eerder al even aangestipt, zouden ook de hormonen die de moeder bij de geboorte doorgeeft aan de baby kunnen bijdragen aan de aandoening. Deze hormonen zouden een te hoge productie van talg (sebum) in de klieren en haarzakjes kunnen veroorzaken.

Wat te doen bij berg?

Masseer je kindjes’ hoofdhuid elke dag tijdens het badje of bij het wassen zachtjes in met een speciaal reinigingsproduct geschikt voor pasgeborenen. Zo zullen de plekken zachter worden, geleidelijk aan loskomen van de huid en uiteindelijk vanzelf afvallen. Verder kun je de badroutine afronden door wat Mineraliserend Thermaal Bronwater van Vichy op de huid van je baby te sprayen om die tot rust te brengen. Krab niet aan de plekken om infecties te voorkomen. Losse schilfers week je hoogstens heel voorzichtig los met een zijdezacht borsteltje. Als geoptimaliseerde shampoobeurten niet helpen, kan je kinderarts een milde steroïdecrème, antischimmelshampoo- of crème (afhankelijk van de plek van de berg) adviseren.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top