OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Blauw licht: word je huid daar sneller oud van?

Het is speculeren of blauw licht net zoals zonlicht de huid veroudert. Hier is namelijk nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn wel studies naar gedaan, maar hierbij werden testpersonen blootgesteld aan zeer hoge doseringen van blauw zichtbaar licht. Daar kom je niet aan met dagelijks smartphone-gebruik. Toch bestaan er al crèmes en zonnebrandcrèmes met blauw licht filter, anti-blauw licht brillen (voor als je bijvoorbeeld achter je laptop zit) en andere vormen van bescherming tegen blauw licht voor de huid. Dit zou een anti-aging effect hebben.

Zonlicht bestaat uit een spectrum van stralen: zichtbaar ofwel blauw licht, ultraviolet (algemeen bekend als UV) en infrarood licht. Zichtbaar licht maakt ongeveer 50% van het zonlichtspectrum uit. Hiernaast zendt technologische apparatuur, dat we meer en meer gebruiken, blauw licht uit. Wit zonlicht, waaraan we al miljoenen jaren gewend zijn, bestaat voor ongeveer 25% tot 30% uit blauw licht. Dit natuurlijke blauwe licht vermindert in percentage gedurende de middag, waardoor ons lichaam overschakelt naar standje nachtmodus. Terwijl computermonitors en andere elektronische schermen ongeveer 35% blauw licht uitstralen en tot diep in de avond doorgaan op deze hoge niveaus. Vooral in de avond wil je voor een natuurlijk ritme dus minder lang naar schermen blijven staren.

Of blauw licht ook schadelijk is voor de huid wordt nog onderzocht. Er wordt bijvoorbeeld gedacht door onderzoekers dat het mogelijk net zoals UV-licht ook gevaarlijke pigmentvlekken kan veroorzaken. In dit artikel lees je alles over zonlicht versus blauw licht en hoe je huid te beschermen tegen dit licht.

Wat is blauw licht?

Als we spreken van de schadelijke effecten van licht op de huid hebben we het meestal over ultraviolet licht. Vooral UVB- en UVA-stralen met golflengten van licht die we niet kunnen zien. UVB bestaat tussen 280 en 315 nanometer (nm), terwijl UVA tussen 315 en 400 nm bestaat. We weten dat zowel UVB- als UVA-stralen de huid kunnen beschadigen. Beiden soorten UV-stralen kunnen bijdragen aan een verhoogd risico op huidkanker. Kies daarom altijd voor ​​zonnebrandcrème met breedspectrum, wat betekent dat het beschermt tegen UVB- en UVA-stralen. Blauw licht zit in het deel van het lichtspectrum dat wel zichtbaar is. De meesten van ons kunnen golflengten tussen ongeveer 380 en 700 nm zien. En blauw licht op ongeveer 400 tot 490 nm is zichtbaar voor menselijke ogen. Het wordt nu veelvuldig onderzocht of ook blauw licht huidbeschadiging kan veroorzaken. Tekenen van zichtbare huidveroudering en hyperpigmentatie ofwel pigmentvlekken, met name melasma. Zelfs bij bewolking wil je jouw huid en lichaam in ieder geval altijd beschermen tegen onzichtbaar UV-licht. Veel mensen zijn dagelijks echter ook een groot deel van de dag omringd door blauw-lichtbronnen (zoals laptops, telefoons en tv’s). Het is dan voor de zekerheid beter om voorzichtig te zijn met blootstelling aan blauw licht.

Hoe bescherm ik mijn huid tegen blauw licht?

Als je jezelf tegen blauw licht wil beschermen zoek dan naar zonnefilters die ingrediënten bevatten die daadwerkelijk kunnen beschermen tegen blauw licht, met name ijzeroxide.

IJzeroxide absorbeert effectief licht. Dit kan anti-aging van de huid ondersteunen. Ondanks het gebrek aan sluitend onderzoek, worden ook zonnebrandcrèmes tegen blauw licht aanbevolen die ijzeroxiden bevatten. In de hoop dat deze producten bescherming bieden tegen blauw licht en dus anti-aging werken.

Gelukkig bevatten veel zonnefilters met traditionele UVB- en UVA-blokkers (vooral minerale zonnefilters) dit ingrediënt al. In Vichy’s Dry Touch SPF 50 zit titaniumdioxide, dat zichtbaar licht reflecteert. Let wel, deze specifieke producten zijn niet klinisch getest om te bewijzen dat ze daadwerkelijk beschermen tegen blauw licht of dat ze kunnen helpen om de verergering van melasma te voorkomen.

Voor het tegengaan van pigmentvlekken en tekenen van veroudering is het de moeite waard om met een gecertificeerde dermatoloog te praten over behandelopties.

Wat is vrijeradicaalschade?

Vrije radicalen zijn atomen of moleculen die zeer reactief zijn met andere cellulaire structuren omdat ze ongepaarde elektronen bevatten. Vrije radicalen zijn natuurlijke bijproducten van aanhoudende biochemische reacties in het lichaam, waaronder gewone metabolische processen en reacties van het immuunsysteem.

Stoffen die vrije radicalen genereren zijn te vinden in het voedsel dat we eten, de medicijnen die we gebruiken, de lucht die we inademen en het water dat we drinken. Deze stoffen omvatten zonlicht, mogelijk blauw licht, gefrituurd voedsel, alcohol, nicotine, pesticiden, luchtverontreinigende stoffen, en nog veel meer.

Vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan delen van cellen, zoals eiwitten, DNA en celmembranen. Dit doen ze door hun elektronen te ‘stelen’ via een proces dat oxidatie wordt genoemd. Daarom wordt schade door vrije radicalen ook wel oxidatieve schade genoemd. Wanneer vrije radicalen belangrijke componenten van de cel oxideren, verliezen die componenten hun vermogen om normaal te functioneren. De opeenhoping van dergelijke schade kan ertoe leiden dat de cel afsterft.

UV-licht kan vorming van vrije radicalen in de huid opwekken, van blauw licht wordt hetzelfde gedacht maar in mindere mate. Oxidatieve stress kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering en andere soorten huidschade. Naast UV-filters kunnen ook antioxidanten (uit voeding of in huidverzorging met bijvoorbeeld vitamine C) helpen beschermen tegen vrijeradicaalschade aan de huid.

Wat zijn de positieve effecten van HEV?

High Energy Visible Light (HEVIS- of HEV-licht) is overal om ons heen. HEV-licht, ook wel blauw licht genoemd, is voornamelijk afkomstig van de zon, maar het wordt dus ook uitgezonden door je smartphone, tablet en computerscherm. Dit licht is zichtbaar. Sinds kort wordt het moleculaire en zichtbare effect van HEV Light op de huid onderzocht. Het zou de huidconditie kunnen beïnvloeden en fotoveroudering van de huid (vroegtijdig verouderen als gevolg van blootstelling aan de zon) veroorzaken.

Het positieve effect van zonlicht: het is een belangrijke bron van vitamine D, essentieel voor veel van de vitale processen in ons lichaam dat onder meer onze botten gezond houdt en het risico op depressie verlaagt. Met dagelijks 15 minuutjes in de zon kom je echter al aan je dosis vitamine D. Verder heeft zonlicht een positief effect op de stemming van mensen. Het boost namelijk serotonine, een gelukshormoon.

Ook het blauwe licht van de zon kan goed zijn voor mensen: het verhoogt de alertheid, ondersteunt het geheugen en de cognitieve functie en verbetert de stemming. Daarnaast reguleert het het circadiaanse ritme, de natuurlijke waak- en slaapcyclus van het lichaam. Blootstelling aan blauw licht overdag helpt om een gezond circadiaans ritme te behouden.

Er wordt ook lichttherapie met blauw licht ingezet tegen acne. Het is de vraag of dit ook werkt. 

Tips om jezelf te beschermen tegen blauw licht

Naast crèmes met bepaalde zonnefilters zijn er ook andere manieren om jezelf tegen een teveel aan blauw licht te beschermen. Zo kun je een bril opzetten met blauw licht-filter als je achter de computer zit. Nog een tip: de 20/20/20 regel. Neem elke 20 minuten een pauze van 20 seconden en concentreer je ogen op iets minstens 6 meter verderop. Deze eenvoudige regel geeft jouw ogen een broodnodige pauze en vermindert vermoeidheid van de ogen en andere computer-gerelateerde oogbelasting.

Andere blauwlichtfilters: grote besturingssystemen hebben de gevaren van blauw licht erkend en voorzien ons al in blauwlichtfilters. Van overmatig gebruik van smartphones wordt gedacht dat het slecht is voor de ogen. Met Nightshift op Mac OS en iOS, Nachtmodus op Android en Blue Light Settings in Windows 10 kunnen gebruikers de uitzending van blauw licht op gezette tijden automatisch verminderen.

Er bestaan ook fysieke blauwlichtfilters die je op je scherm kunt plaatsen. Denk ook aan nieuwe scherminstellingen: het aanpassen van de helderheid van jouw scherm is een eenvoudige manier om mogelijke belasting van blauw licht te verminderen. Verlaag of verhoog de helderheid zodat deze overeenkomt met het omgevingslicht. Naarmate de avond valt en je klaar bent met werken: zet schermen en lampen uit en steek wat kaarsen aan. Hierdoor komt ook je geest tot rust, kom je gemakkelijker in slaap en kort je eveneens de blootstelling aan blauw licht in.

go to top