OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat is cellulite (sinaasappelhuid) en hoe kun je het verminderen?

Cellulite komt meer bij vrouwen dan mannen voor wegens een verschil in bindweefsel. Vrouwen hebben minder - en verticaal georiënteerde - aanhechtingen die de huid via het vet verbinden met de onderliggende vezelachtige lagen en spieren. Bij mannen zijn die vezels meer kruislings verspreid als ware het een kettingschakel. Die kettingschakel-situatie is sterker en vetcellen kunnen beter worden ingesnoerd omdat de materie verdeeld is over de verschillende ‘schakels’. Bij vrouwen is het echter zo dat vet opbouwt en zich naar het oppervlak duwt tussen de geringe verticale aanhechtingen. Met andere woorden: er is minder ‘vangnet’ om de vetcellen vast te houden, dus dat bobbelige vet plooit zich zichtbaar onder het huidoppervlak. In dit artikel lees je wat je het beste kunt doen om cellulite te verminderen en camoufleren.

Wat is cellulite?

Cellulite (niet te verwarren met cellulitis, een ontsteking van de huid door bacteriële infecties in het onderhuidse weefsel), ook wel sinaasappelhuid genoemd, is zichtbaar als kleine ontsierende bultjes op dijen, billen, buik of armen. Met het zomerseizoen in aantocht wordt er gezocht naar remedies, maar het is eigenlijk heel normaal: het leeuwendeel van de volwassen vrouwen hebben van zichzelf wat cellulitis. Naar schatting zelfs circa 85 procent van de vrouwen vanaf zo hun 21e en ouder.

Cellulite is een onderhuids vet dat tegen de huid opduwt waar het een bobbelige aanblik veroorzaakt. Het is het meest aanwezig en zichtbaar in delen van het lichaam dat van nature al dikkere lagen onderhuids vet bevatten. Inderdaad billen en dijen, eveneens lichaamsdelen waar de minste bloedtoevoer naartoe gaat. Je billen zijn van dag tot dag ook minder actief dan, zeg, je armen. Dit allemaal met dank aan ons moderne werkende bestaan, met 9-tot-5 jobs. Het draait bij cellulite echter niet alleen om vet, maar ook om hormonen. Plus de structuur en de compositie van de huid zelf. Neemt het aantal vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toe dan kan dit een vernauwing van de bloedvaten veroorzaken. Tel hier een slechte bloedcirculatie en verstoorde vochtafvoer bij op en vet, afvalstoffen en vocht blijven hangen in plaats van te worden afgevoerd. Verhard bindweefsel resulteert in een bobbelige huid met bultjes ofwel putjes. De bekende sinaasappelhuid.

Waarom wordt het ook wel sinaasappelhuid genoemd?

Cellulite wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd, omdat de bultjes op billen en dijen doen denken aan de textuur van een sinaasappelschil.

Hoe ontstaat het?

Cellulite is een heel natuurlijk verschijnsel bij vrouwen, maar er zijn wel een aantal factoren die het kunnen verergeren. Cellulite verminderen heeft dus te maken met de oorzaak. Bekijk eens waar jouw cellulite billen door zouden kunnen komen en welke cellulite behandeling wellicht kan helpen.

- Cellulite is vaak erfelijk

Als je vrouw bent dan is de kans groot dat je her en der een sinaasappelhuid hebt. Hier valt niet veel aan te doen, maar je kunt de verschijning van cellulite wel verminderen. Het ontwikkelen van cellulite is genetisch bepaald. Heeft je moeder er last van dan ga jij het halverwege je twintigerjaren waarschijnlijk ook merken. Er zijn bepaalde genen nodig voor het ontwikkelen van de sinaasappelhuid. Genetische factoren kunnen gelinkt zijn aan hoe snel je stofwisseling verloopt, de verdeling van vet onder je huid, je bloedsomloop.

- Cellulite door hormonen

Wat betreft hormonen speelt oestrogeen een grote rol. Bij vrouwen is oestrogeen namelijk de veroorzaker van vet an sich en het zorgt er hiernaast voor dat bestaande vetcellen groter groeien, waardoor cellulite natuurlijk opvallender wordt. Maar nemen oestrogeenwaardes bij vrouwen af dan heeft dit zijn weerslag op bloedvaten, ofwel minder circulatie en daaraan gerelateerde verminderde collageenproductie. Dit kan resulteren in een nog geprononceerder klonteren van onderhuids vet. Oestrogeenwaardes nemen bij vrouwen doorgaans af vanaf het 25e levensjaar, en dit blijft zo tot aan de overgang.

- Cellulite door je dieet

Gezond eten werkt natuurlijk op je vetverdeling, vetpercentage en bloedsomloop, dus het zal ook effect hebben op hoe ernstig je cellulite oogt. Sla vooral ongezond, bewerkt voedsel over waaronder boterhamvlees, pizza, frisdranken, soep uit blik, maar ook zuivelsoorten zoals margarine en kaas. Kies liever voor vochtafvoerende voedingswaren, zoals groene bladgroenten. Veel water drinken is een optie die kan helpen bij het verminderen van cellulite. Het houdt je niet alleen gehydrateerd, maar water helpt ook gifstoffen uit je lichaam spoelen die kunnen leiden tot het ophopen van vet. Water kan bovendien de bloedcirculatie op gang helpen en de lymfatische flow verbeteren. Over lymfen gesproken: een lymfedranaige massage kan ook helpen bij cellulite.

- Cellulite door te weinig bewegen

Zitten is nog slechter dan roken, wordt al veel gezegd. De hele dag op je bureaustoel is ook niet bevorderlijk voor cellulite. Cellulite kun je voorkomen door met grote regelmaat fysiek actief te zijn. Een gezonde lifestyle is de beste manier om je risico op het vormen van cellulite (of het te verergeren) te minimaliseren. Niet zo dol op keihard trainen? Je kunt er ook voor kiezen elke dag een uurtje te wandelen om jezelf in beweging te houden. 

Wat te doen tegen cellulitis?

De waarheid: bij cellulite gaat het meer om het verminderen van de verschijning ervan (of het in zijn geheel voorkomen) dan het volledig verwijderen van cellulite. Je kunt het bestaan ervan niet geheel uitbannen, want we hebben allemaal vetcellen in ons lichaam en de structuur van vrouwelijke collageenvezels zullen nooit de sterke ‘kettingschakels’ als vetcellen worden die mannen hebben.

Toch kun je wel het een en ander doen. Cellulite kan een stuk minder zichtbaar worden door een combinatie aan behandelingen van vacuüm behandelingen (denk aan cupping) en rollers (denk aan een cellulite roller waarmee je stevig over je huid beweegt) tot een behandeling met radiofrequentie. Een meer permanente vermindering of verbetering in de verschijning van je sinaasappelhuid kan bereikt worden met laserbehandelingen. Hiermee werken ze met een specifiek cellulite apparaat, waar je huid een stuk gladder door lijkt. Vraag hiernaar bij je dermatoloog of een gecertificeerd huidspecialist.

Hoe Vichy jou kan helpen met een strakkere huid

Cellulite verminderen met crèmes en lotions die je op je huid smeert doen maar tot op zekere hoogte wat om je sinaasappelhuid weg te krijgen. Cellulite massage- en crèmes helpen meestal tijdelijk, maar zodra je stopt zijn de putjes weer zichtbaar. Wil je toch met een verstevigende crème aan de slag dan kan dit wel iets doen, maar dan is het belangrijk om het gebruik ervan vol te houden. Denk bijvoorbeeld aan een verstevigende bodylotion na het douchen. Cellulite kun je wel proberen te camoufleren. Cellulite is minder zichtbaar op een donkere huid, dus een spraytan of goede zelfbruiner kan ook een optie zijn als je veel last hebt van cellulite. Zo kun je die putjes door cellulite wat camoufleren, terwijl je ook goed eet en sport.

go to top