OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Ceramiden: wat zijn het precies en wat doet het met je huid?

Heb je last van een gevoelige of extreem droge huid of een huidaandoening zoals eczeem? Dan kunnen bepaalde ingrediënten in huidverzorging voor verlichting zorgen. Een voorbeeld hiervan zijn ceramiden.

Ceramiden zijn lipiden of vetten die van nature in je opperhuid voorkomen. Ze helpen de huidbarrière te vormen, waardoor de huid haar vocht vasthoudt door verdamping van water te voorkomen. Wanneer je huid niet de juiste verhouding van ceramiden heeft, kan de barrière worden aangetast. Dit kan leiden tot problemen zoals droogheid of roodheid.

Het goede nieuws: je kunt de ceramide-balans van je huid effectief aanvullen met vochtinbrengende crèmes. Onderzoek suggereert dat ceramide-crèmes kunnen leiden tot verhoogde hydratatie van de huid, verminderd transepidermaal vochtverlies en het behoud van de huidbarrièrefunctie die beschermt tegen irriterende stoffen, allergenen en microben. In dit artikel lees je alles over ceramiden en ceramide crème.

Wat is ceramide?

Ceramiden zijn een klasse lipide-moleculen die een belangrijke rol spelen bij het creëren en onderhouden van onze huidbarrière. Voor het begrijpen van de functie van ceramiden is het handig om te denken aan je huidbarrière (ook bekend als de buitenste laag van onze huid ofwel stratum corneum) als een soort steen-en-mortel-structuur. De bakstenen zijn dan in wezen onze huidcellen, terwijl de mortel de lipidenmatrix is: een netwerk van gezonde vetten bestaande uit ceramiden, cholesterol en vetzuren.

Ceramide helpt water binnen te houden, waardoor transepidermaal waterverlies wordt voorkomen. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat bacteriën, virussen en allergenen buiten blijven. Als gevolg hiervan spelen ceramiden een belangrijke rol in de uitstraling van onze huid door fijne lijntjes optisch op te vullen en de huid gehydrateerd te houden, zodat deze glad en soepel blijft. Ceramide wordt daarom gezien als een anti-aging ingrediënt.

Hoe helpt ceramide voor een betere huid?

Na verloop van tijd neemt de hoeveelheid ceramiden in onze huid op natuurlijke wijze af, wat leidt tot een verzwakte huidbarrière. Daarom kunnen extra ceramide die je toevoegt via onder meer je huidverzorging de huid helpen beschermen en deze verstevigen. De huid die de juiste hoeveelheden ceramiden mist, is meestal droog, gedehydrateerd en raakt daarbij gemakkelijk geïrriteerd. Dit is het directe gevolg van overmatig waterverlies uit de diepere huidlagen en overmatige binnenkomst van irriterende stoffen.
Het is overigens niet alleen leeftijd die verantwoordelijk is voor deze uitputting van ceramiden in onze huid. Bepaalde huidaandoeningen, zoals atopische dermatitis (eczeem) en rosacea, leiden ook tot een verlaagd ceramidegehalte. Ceramideniveaus in de huid kunnen bovendien een klap krijgen door seizoensveranderingen, bijvoorbeeld in de winter. Hetzelfde geldt voor het overmatig gebruik van zepen en exfolianten, die de pH van de huid nadelig kunnen beïnvloeden op een manier die verhindert dat deze goed functioneert.

Ceramiden zijn geschikt voor alle huidtypes. Bijna iedereen kan baat hebben bij een met ceramide doordrenkt product. Tegelijkertijd worden ceramiden in huidverzorging vooral aanbevolen voor mensen met een droge of een gevoelige huid. Deze huidtypes kunnen een huidbarrière hebben die wordt verstoord, wat leidt tot uitdroging, roodheid, irritatie en ongemak. In dat geval kunnen ceramiden fungeren als een soort ‘lijm’ die gaten in de huidbarrière herstelt. Hierdoor helpen ceramiden de huid rustiger en minder reactief worden.

Aan de slag met huidverzorging

Een van de beste manieren om ceramiden in je huidverzorgingsroutine op te nemen is via een goede vochtinbrengende crème, zoals Vichy’s Skin Sleep. Een nachtcrème met onder meer ceramide die ervoor zorgt dat je ’s ochtends ontwaakt met een huid die er heerlijk uitgerust uitziet. Voor het beschermen van de huidbarrière is trouwens Minéral 89 ook een aanrader. Dit is een dagelijkse booster voor de huid rijk aan hyaluronzuur en maar liefst 89% mineraal water die de huidbarrièrefunctie helpt versterken.

Het voordeel van een ceramide ofwel huidbarrière-versterkende crème of serum is trouwens dat actieve stoffen, van vitamine C tot niacinamide en retinol, beter werken. Ceramiden kunnen ook de mogelijke irritatie van deze actieve stoffen zoals vitamine C helpen verminderen door de huidbarrière verder te ondersteunen. Ceramiden combineren vaak het beste met andere verzachtende en bevochtigende middelen die de huid helpen hydrateren. Kies ook producten met antioxidanten en peptiden die voor een extra dosis verhelderende en huidverstevigende voordelen bieden. Zoals bijvoorbeeld Vichy’s Peptide C Anti-Aging Ampullen.

go to top