OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Segment :

De huid van de man en puistjes

  • favoriet

Veel mannen hebben tijdens de puberteit last van puistjes en soms zelfs acné. Zelfs als mannen volwassen zijn kunnen puistjes en acné hun nog lange tijd achtervolgen. En toch moet jij je baard zo nu en dan scheren. Voor volwassen mannen kan dit knap vervelend zijn, niet alleen krijgen ze last van puistjes, maar ze krijgen ook wondjes door het scheren en ze kunnen een geïrriteerde huid krijgen. Bovendien kunnen er littekens ontstaan als je niet van die irritaties en puistjes af kunt blijven. Apothekersassistente, Loubna Id Said en dermatoloog Dr. Phillipe Deshayes vertellen je wat je moet weten over de huid van de man en puistjes bij het scheren.

Puistjes? Een mannending?

Ook al horen we het eigenlijk liever niet, sommige huidproblemen komen juist veel voor bij mannen. “Vaak worden deze onvolkomenheden veroorzaakt door een folliculitis, oftewel een ontsteking van een haarzakje met bacteriën, ontstaan door het scheren”, legt Dr. Deshayes uit. Maar ook andere factoren spelen een rol, zoals de afscheiding van vetstoffen over het gehele gezicht, door de talgklieren die bij mannen talrijker en actiever zijn.

Hoe komt het dat mannen meer last hebben van puistjes?

Dezelfde mannelijke hormonen die mannen aantrekkelijk maken, stimuleren ook de vetklieren in de huid, deze talgklieren zijn vaak overactief en veroorzaken vaak onzuiverheden zoals puistjes en acné. “Mannen met een vette huid moeten extra goed letten op de werkzame bestanddelen in hun huidverzorgings- en scheerproducten,” adviseert Loubna. “Een antibacteriële werking is het belangrijkste.” Tijdens het scheren van een onzuivere huid, duiken de bacteriën namelijk meteen in de sneetjes en wondjes die ontstaan tijdens het scheren en veroorzaken daar een ontsteking – die nog meer puistjes veroorzaakt.

Geen zeep in je scheerschuim gebruiken!

Mannen met puistjes moeten vooral geen scheerschuim op basis van zeep gebruiken. Waarom niet? Loubna legt uit: “Zeep werkt irriterend. Het kan zelfs leiden tot overproductie van talg, en dat is het laatste wat je wilt met een vette huid!” Aangezien scheren zelf al een aanslag is op de huid, wil je de irritatie niet nog eens verdubbelen. In plaats daarvan adviseert Loubna het gebruik van een zeepvrije scheerschuim dat verrijkt is met verzachtende ingrediënten – zoals glycerine. Dat is omdat verzachtende bestanddelen helpen om het mes over de huid te laten glijden, het risico op het ontstaan van een ontsteking voorkomen wordt en een branderig gevoel in de huid wordt beperkt. Het scheerschuim moet ook aluin bevatten, om te zorgen dat microsneetjes niet gaan bloeden.


Loubna’s zeepvrije regel geldt ook voor reinigingsproducten. “Een antibacteriële gel die salicylzuur bevat, zuivert niet alleen de mannenhuid, maar helpt ook dode huidcellen te verwijderen die de huidporiën verstoppen en kunnen leiden tot puistjes, mee-eters of ingegroeide baardharen.” Goed om te weten: door de gelreiniger goed in de huid te masseren, komen vuil en restjes van de huid los en worden ze afgevoerd.

Dorstige huid?

Ook een vette huid krijgt dorst. “Door het scheren wordt de hydrolipide beschermlaag van de huid aangetast, waardoor ook mannen met een vette huid last kunnen hebben van een trekkerige of droog aanvoelende huid,” legt Loubna uit. “Direct na het reinigen en het scheren moet een hydraterende huidverzorging speciaal voor de vette huid worden aangebracht. Let er hierbij ook op of een product meer kan, zoals de huid exfoliëren en puistjes bestrijden dankzij een antibacteriële werking.” Tot slot nog een tip van Loubna: vergeet niet dat het hele gezicht een hydraterende behandeling nodig heeft – en niet alleen de delen die geschoren worden. “Producten die speciaal zijn ontwikkeld voor de vette mannenhuid, hebben als extra voordeel dat ze de neus en het voorhoofd niet laten glimmen.”

Goede gewoontes

Hoe kom je van deze onzuiverheden af? Dr. Deshayes is een voorstander van regelmatig scheren, maar wel op een huidvriendelijke manier: “Scheer uitsluitend met de haarrichting mee. Gebruik een zeepvrij scheerschuim of -gel met een antibacteriële werking, om de proliferatie van de bacteriën te helpen stoppen.” En pas op met aftershaves! De meeste bevatten alcohol, waardoor het probleem juist kan verergeren.

Waar moet je op letten bij het scheren?

Het scheren in de juiste richting is dus een deel van de oplossing van het probleem. Daarnaast is het belangrijk dat de vette huid ook verzorgt als je last hebt van puistjes. 


Dr. Deshayes legt de procedure uit in twee eenvoudige stappen: “Reinig uw huid met een zeepvrije gel met actieve exfoliërende bestanddelen om te voorkomen dat een teveel aan talg en dode huidcellen de poriën verstoppen. En gebruik tot slot een antibacteriële oplossing met salicylzuur om de bacteriën die de infecties veroorzaken, te laten verdwijnen.” Om te zorgen dat de huid de hele dag lang niet weer gaat glimmen, kies je voor een matterende textuur. Zorg ook dat je huidverzorgingsproduct vochtinbrengende bestanddelen bevat, om de huid te kalmeren en huidirritatie tegen te gaan die de puistjes veroorzaakt.

Ontspan!

Alleen een juiste huidverzorging is echter nog niet genoeg om van puistjes af te komen. Bepaalde gewoontes kunnen namelijk het probleem verergeren. Ten eerste, en het kan niet vaak genoeg herhaald worden, is roken slecht voor de gezondheid. Volgens Dr. Deshayes, houdt tabak talg vast, waardoor roken dus kan leiden tot een aandoening als permanente acné. Maar er is ook een meer psychologische factor. De vette huid is te herkennen aan de glimmende huidzones of ontstoken delen met onzuiverheden. “Je huid kan zonder aankondiging zomaar van huidtype veranderen, vaak als gevolg van stress. “ Daarom rest je slechts één ding te doen na het reinigen, scheren en verzorgen van je gezicht, en dat is ontspannen!

Bekijk hier het assortiment speciaal voor de man: Vichy Homme.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

Meest gelezen

Kapsels voor kalende mannen: hoe je er geweldig uit kunt zien met minder haar

Mannen

Kapsels voor kalende mannen: hoe je er geweldig uit kunt zien met minder haar

Voor mannen is hun kapsel heel belangrijk, een mooie bos haren is de sleutel tot hun charme. En er is geen reden waarom dit anders zou moeten zijn, als mannen last krijgen van dunner wordend haar. Ga voor advies naar een herenkapper en kies niet direct voor een korte stijl als jij merkt dat je kaal begint te worden. Bij korte herenkapsels vallen de kale plekken en inhammen des te meer op.

lees het artikel

Inspiratie: 5 ideale vaderdag cadeau’s

Advies van Experts

Inspiratie: 5 ideale vaderdag cadeau’s

Daar is ie weer.. hét dilemma wat koop je voor een man? En die vraag is nog lastiger te beantwoorden als het om vaderdag gaat. Op moederdag is het vrij gemakkelijk om leuke, originele cadeau ideeën op te doen, maar voor de speciale mannen in ons leven blijft het altijd lastig. Het probleem is dat mannen zelf ook vaak niet weten wat ze willen, laat staan jij. Wij geven je een aantal tips voor een leuk vaderdagcadeau waar jouw vader of man wat mee kan. Vichy heeft een aantal producten die hem zeker zullen bevallen.

lees het artikel

go to top