OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Kenmerken en oplossing: droog haar en gespleten punten

‘Bij droog haar is de cuticula, buitenste laag haarcellen die het haar hoort te beschermen, beschadigd’

Heb je het vermoeden droog haar te hebben? Haarstylist Alexandre Hatami, die zijn kennis over beschadigd en droog haar herstellen deelt in dit artikel, stelt dat veel van zijn klanten niet eens zeker weten wat hun haartype is. En daar begint het mee, wil je je haar goed verzorgen. ‘Veel vrouwen vergissen zich namelijk in hun haartype, waardoor ze de verkeerde producten gebruiken en het alleen maar erger maken. Het is belangrijk dat je naar de mening van je kapper vraagt.’ Wat zijn nu precies de kenmerken van droog haar? En hoe wordt het weer zijdezacht? Lees: ook zonder gespleten punten. Gespleten punten komen met name voor bij droog haar, en het is ook de reden dat het knap lastig is je haar mooi lang te laten groeien. Gespleten punten worden ook wel trichoptilosis genoemd. Dat breekbare haar, met gespleten, droge punten, komt voor wanneer een haarstreng splijt in twee of meer strengen bij het uiteinde. Van die rafelige randjes verschijnen in verschillende vormen en lijken op de letter Y tot een soort veren. Ze houden haargroei tegen en maken het lastig borstelen en stijlen. Zie hier droog haar tips en de beste gespleten punten en droog haar behandeling. Zo kun je afgebroken haar en extreem droog haar aanpakken en weer gezond haar krijgen.

De kenmerken van droog haar

‘Bij een gezonde cuticula liggen de laagjes – net zoals dakpannetjes – dicht op elkaar gepakt en houden ze vocht binnen’

Droog haar is haar dat te weinig olie ofwel talg bevat. Het kan er dof, droog uitzien omdat het licht niet goed reflecteert. Het heeft een schreeuwende behoefte aan een goed droog haar masker of shampoo voor extreem droog haar, zou je zeggen. Dit kan inderdaad deels helpen. Hiernaast kunnen zon, zout, chloorwater, het bleken en kleuren je haar flink uitdrogen. Droog haar kan er pluizig uitzien, met gespleten, droge punten. Droog haar heeft een broze textuur bij aanraking, en verdwaalde haren en gespleten, droge punten zijn eventueel zichtbaar als je in de spiegel kijkt. Het kan ook zijn dat je last krijgt van een jeukende hoofdhuid en roos, als je niet goed voor je haar zorgt. Pascale Mora, wetenschappelijk adviseur bij Vichy, legt vanuit wetenschappelijk oogpunt ook uit: ‘Haar is een samenvoeging van twee soorten cellen: de cellen van de cortex vormen de kern van het haar, die van de cuticula isoleren het haar en beschermen het. Bij droog haar is de cuticula beschadigd. Hierdoor is de vezel niet goed beschermd waardoor zij haar keratine en lipiden (vetstoffen) verliest. Het haar is dof en ruw en wordt steeds kwetsbaarder, zodat het zelfs breekt.’

Wat zijn oorzaken van droog haar?

‘Door zowel zeewater als chloor zwellen de buitenste haarlagen op, waardoor het er beschadigd uitzien’

Droog haar is er niet toe in staat vocht te absorberen of vast te houden om zo de textuur en helderheid optimaal te houden. Het kan er daardoor futloos, fragiel, broos bijhangen. Haar is afhankelijk van de oliën die bij de haarwortel worden aangemaakt om je haar gehydrateerd en stralend te houden. Als het vocht ontsnapt uit je haar dan is er iets mis met de buitenste beschermlaag, de cuticula. Net zoals dakpannetjes je huis beschermen tegen regen, beschermt deze cuticula je haar tegen hitte en zonschade. Bij een gezonde buitenste haarstructuur liggen de laagjes dicht op elkaar gepakt en houden ze vocht binnen. Als deze laagjes van elkaar scheiden en van het haar afpellen, wordt het lastig nog voldoende vocht en olie vast te houden. Droog haar kan worden veroorzaakt door verschillende factoren: voedingstekorten, overmatige blootstelling aan de zon en noem maar op. Het probleem ontstaat door herhaaldelijke dagelijkse schadelijke invloeden zoals luchtvervuiling, zon, UV-stralen, haar wassen, haar drogen en chemische behandelingen. Bij droog haar is een goede verzorging en speciale aandacht heel belangrijk. Gespleten punten ontstaan wanneer de uiteinden van de haarvezels gestript worden van de beschermende cuticula. De kans op gespleten punten verhoogt bij droog, beschadigd haar. Te veel en te hard borstelen kan ook een boosdoener zijn.

Droog haar door zon, zee en strand

Als je teveel onder de zon ligt te bakken dan kan dit je huid en haar serieus uitdrogen. Zout zeewater kan soms positief werken op wondjes en om zwellingen te kalmeren, maar te veel zeewater kan van je lokken een uitgedroogde, beschadigde bos maken. Onder invloed van zout water, zand en UV-licht kan je haar door verdamping veel vocht verliezen. Hiernaast zwellen de buitenste haarlagen door zowel zeewater als chloor op, waardoor het er beschadigd uitzien. Het kan ook zorgen voor een geïrriteerde hoofdhuid (je haar beschermt je hoofdhuid onder fel zonlicht niet optimaal) en knopen in je haar, waardoor het sneller breekt. Langdurige blootstelling aan de zon vermindert de proteïnestructuur van haar, wat resulteert in verminderde elasticiteit, gebroken haar, droge punten en minder glans. Tip: een doeltreffend droog haar masker in de vorm van Vichy’s proteïnemasker. Licht je haar op onder zonlicht? Dan is dit een teken dat niet alleen je haar is beïnvloed, maar ook je hoofdhuid is geraakt, stress ondervindt en dit kan resulteren in droog haar.

Droog haar door douchen en haar wassen

‘Voor shampoo kun je ook wat olie in de haarpunten wrijven, want dit hydrateert en beschermt tegen uitdrogende reinigers’

Was je haar te veel dan wordt het dubbel belast, omdat de talgklieren geactiveerd worden en de hoofdhuid vetter wordt. Terwijl het haar zelf juist droger wordt door het wassen, hetgeen leidt tot gespleten haarpunten. In dit geval wil je het liefst voor milde shampoos en conditioners kiezen. Shampoo voor vet haar en droge punten? De Vichy Dercos-lijn kan hierbij helpen. Probeer ook minder vaak het haar te wassen, bij uitstek eens tot twee keer per week. Hoe vaak je shampoo-d kun je natuurlijk ook langzaamaan afbouwen. Spoel het haar tussendoor bijvoorbeeld met appelcider om het frisse effect van je shampoobeurt wat te verlengen. Om gespleten punten te vermijden, wil je liever ook niet ruw door je haar woelen als je shampoo en conditioner aanbrengt. Hierdoor kan je haar namelijk in de knoop raken, en met dat eruit borstelen (zeker als het haar nog nat is, liever niet doen!) loop je risico op gespleten punten. Pak er desnoods een kam met brede tanden bij.

Beschadigd haar door föhnen en stijlen

Alexandre Hatami maakt een kleine balans op van de situatie: ‘Haardrogers worden steeds krachtiger! Iets om op te letten. Zet daarom je haardroger op een minder warm standje en verkort de gebruikstijd. Liever gebruik je hem zelfs tijdelijk helemaal niet bij droog, beschadigd haar. Vermijd tot slot ook volume- of fixatieproducten die alcohol bevatten. Bij andere haartypen is dit geen probleem, maar voor droog haar raad ik het gebruik ervan af.’ Voor het aanbrengen van shampoo kun je ook wat olie in de haarpunten wrijven, want dit hydrateert droge haarpunten terwijl het ook beschermt tegen uitdrogende reinigers. Dep nat haar voorzichtig droog. Houd de föhn niet te dicht op je haar (hier kan ook een speciaal opzetstuk van je föhn bij helpen – om de nodige, veilige afstand te creëren tussen hete lucht en haar) en föhn je haarpuntjes liefst helemaal niet, laat deze drogen aan de lucht.

Droog haar door verven en highlighten

De mode nodigt uit tot het vaak kleuren, highlighten of straightenen van het haar, zo stelt Hatami. Resultaat: het haar verzwakt sneller. Haarverf kan je haar beslist uitdrogen, maar het kan er ook voor zorgen dat je haar sneller kwetsbaar wordt en afbreekt wegens het chemische proces. Om dit te voorkomen, wil je regelmatig een conditioning mask gebruiken voor en na het kleuren van je haar. Haarkleuringen kunnen de textuur van je haar veranderen, zeker als je bleekt: van donker naar licht. Laat nooit je haar kleuren zonder erna de puntjes te knippen. Behoud de gezondheid van je haar door het sowieso vaak genoeg bij te laten knippen. Toch wel om de 3, 4 maanden. Na 3 maanden splijt je haar namelijk van nature. Zo behoud je de textuur en ga je splijten (zeker na een intensieve verfbehandeling) tegen.

Beschadigd haar en je dieet

Pascale Mora legt uit: ‘Een tekort aan omega 3-6-9 zorgt voor een droge huid en breekbaar haar. Omega 3 en 6 zijn essentiële vetzuren die niet door het lichaam zelf worden aangemaakt.’ Het kan dus interessant zijn om de omega’s daar te zoeken waar ze te vinden zijn, namelijk in voeding en in cosmetica. Wat betreft droog haar en je dieet: haal omega 3 en antioxidanten voor gezond, glanzend haar uit onder meer vette vis, oesters, blauwe bessen, walnoten, broccoli, tomaten en bruine bonen.

Droog haar verzorgen

Ook de kniptechniek zelf is van belang bij beschadigd haar, stelt Hatami. Knippen (snijden) met een scheermesje of droog knippen (waarbij de kapper de schaar langs het haar laat glijden) is uit den boze. Nog een droog haar tip: overweeg bij extreem droog haar om het haar zo kort mogelijk te knippen. Zo begin je namelijk weer met gezond haar en vanaf het moment van ‘haarvernieuwing’ kun je dan investeren in herstellende, voedende en hypoallergene verzorgingsproducten. Maak hierbij ook gebruik van een serum tegen gespleten haarpunten. Olijfolie is hiernaast een goede remedie voor droog haar. Hetzelfde geldt voor kokosolie, amandelolie, castorolie en jojobaolie. Deze oliën zijn rijk aan vitamine E en antioxidanten die de buitenste haarlaag helpen afsluiten met vocht, waardoor de schade wordt hersteld. Probeer eens het volgende:
Verwarm (maar niet koken!) een half kopje olie.

 1. Stap 1: Masseer dit een paar minuutjes in je haar.
 2. Stap 2: Bedek het haar met een warme handdoek.
 3. Stap 3: Laat 30 – 45 minuten (of de hele nacht) intrekken.
 4. Stap 4: Hierna was je het uit met shampoo en water. Deze droog haar behandeling helpt je haar versterken en glanzen.

Tips om droog haar te voorkomen

Je kunt een aantal lifestyleveranderingen doorvoeren en voorzorgsmaatregelen nemen om droog, beschadigd haar te voorkomen:

 • Vermijd te veel haarstylingproducten, waaronder haarverf en hittetools zoals föhns en straighteners;
 • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon;
 • Vermijd excessief contact met chloorwater in zwembaden;
 • Draag losse haarstijlen in plaats van strakke paardenstaarten;
 • Slaap niet met accessoires in je haar;
 • Breng wekelijks een moisturizing haarmasker aan;
 • Was je haar niet te vaak, liefst om de paar dagen;
 • Gebruik koud of lauwwarm water in plaats van heet bij het wassen van je haar ­– koud water helpt om de buitenste haarlaagjes af te sluiten en vermindert zodoende vochtverlies;
 • Gebruik verzachtende oliën in je haar waaronder ook zoete amandel, Argan en zonnebloem;
 • Knip je haar regelmatig om gespleten, droge punten te mijden;
 • Draag hoedjes en sjaals om je haar te beschermen tegen de zon;
 • Drink voldoende water en eet gezond.

  Blijf binnen, houd jezelf en je omgeving veilig en shop online. Dit kan natuurlijk op de Vichy-website zelf of bij één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

Meest gelezen

go to top