Beschadigd haar kan zich op verschillende manieren manifesteren. Niet alleen met gespleten punten en een kwetsbare, droge, doffe textuur, maar ook wanneer het bijvoorbeeld veel klit. Het kleuren van je haar, föhns en stijltangen plus rubberen haarelastiekjes kunnen allemaal hun tol eisen van je haar en het flink beschadigen. Deze zichtbare tekenen van schade zijn eigenlijk een roep om hulp van je haar. Hierbij is het belangrijk om het probleem bij de wortel aan te pakken. Beschadigd haar vereist kleine, consistente aanpassingen. Lees hier wat erop duidt dat je haar inderdaad beschadigd is en welke stappen je vervolgens kunt ondernemen om beschadigde haren tegen te gaan. Voor haar dat weer gezond is.
Hoe herken je droog of beschadigd haar?
Je kunt droog, beschadigd haar herkennen aan de volgende symptomen:
- Gespleten puntjes
Begint je haar bij de uiteinden te rafelen en pluizen, zijn je punten direct droog als je uit de douche komt en zijn je lokken dunner aan de puntjes dan heb je waarschijnlijk gespleten punten. Regelmatig de puntjes laten knippen door de kapper kan deze schade elimineren. Door het haar op lengte te knippen, wordt de schade verwijderd en kan het haar gezond blijven groeien.
Gespleten haarpunten kunnen ook worden veroorzaakt door het weer of droogte. In dit geval heeft het haar vocht nodig. Een hydraterende olie die één tot drie keer per dag wordt gebruikt, geeft het haar vocht en glans door het haar te beschermen tegen hitte, kroezen, pluizen en UV-schade. Met regelmatige knipbeurten en voldoende toegevoegd vocht kun je binnen een mum van tijd van die gespleten punten af zijn.
- Haarbreuk
Afbrekend haar is waarschijnlijk te wijten aan een gebrek aan elasticiteit. Dit betekent dat het haar in een kwetsbare staat verkeert en niet veel kan uitrekken zonder te breken. Als je haarbreuk opmerkt dan kan dit komen door een haarverfbeurt of een chemische behandeling. Het is belangrijk om je haar gezond te houden en voor te bereiden op je kleurbehandeling.
Gebruik regelmatig een haarmasker om je haar te ondersteunen. Intensieve conditioners en leave-in conditioners bieden veel bescherming en hydratatie voor haar dat te veel is bewerkt en hiernaast droog of niet sterk en elastisch genoeg is. Deze conditioners ontwarren niet alleen, maar zullen je haar ook beschermen tegen UV-stralen, thermische bescherming tegen eventuele hittetools en de cuticula verzegelen met de perfecte balans van vocht en proteïnen. Om je haar weer gezond te maken, heeft het een goede balans van proteïne en vocht nodig. Dus gebruik producten die in balans zijn met zowel keratine (de proteïne in het haar) als vocht zodat de elasticiteit van het haar wordt bevorderd.
- Droge, doffe textuur
Droog, broos haar wordt meestal veroorzaakt door een gebrek aan vocht. Vochtgebrek kan onder meer ontstaan door het klimaat, het weer, tot je waterkwaliteit en hoe vaak je bijvoorbeeld je haar laat highlighten bij de kapper. Een goede vochtroutine, met af en toe een hydraterende shampoo en frequent gebruik van een goede conditioner, verzorgt je haar zonder natuurlijke oliën te verwijderen. Het gebruik van een vochtinbrengende shampoo en conditioner eens per week kan helpen bij dit probleem.
Zit het probleem hem in je omgeving? Let dan op blootstelling. Als je vaker moet wassen, probeer dan een keer per week een conditioning masker te gebruiken. Als je buiten bent in barre klimaten of vaak reist dan kan een spray met UV-bescherming je haar helpen. Ongeacht je haartype of routine: een gefilterde douchekop zorgt ervoor dat je waterkwaliteit jouw geliefde haar niet blootstelt aan harde, ongewenste mineralen.
- Pluizend haar
Pluis komt meer voor bij bepaalde haartypes, zoals bij mensen met krullen. Maar is je haar onmogelijk aan het pluizen en bijna onhandelbaar dan kan het beschadigd zijn. Pluis kan worden veroorzaakt door uitdroging door het weer of te veel shampoo. De remedie: extra hydratatie en goede haarverzorging die het haar voorbereidt voordat je aan het stijlen slaat. Het gebruik van een ontklittende spray voegt vocht toe en beschermt tegen de föhn. Je kunt ook een stylingcrème op je haarpunten aanbrengen voor extra hydratatie om pluizend haar zoveel mogelijk te temmen.
- Korte, afgebroken plukjes
Heb je je haar ooit volledig gebleekt of gekleurd dan heb je misschien eerder te maken gehad met dit type haarbreuk met korte, afgebroken plukjes. Overmatige haarbreuk resulterend in korte plukken haar wordt vaak veroorzaakt door chemische schade. Chemische schade kan meestal worden gerepareerd met eiwitten ofwel proteïnen. Maar chemicaliën zijn niet de enige behandelingen waardoor je haar afbreekt. Overmatige hittestyling en strakke kapsels kunnen ook de schuldige zijn. Föhn en stijl je jouw haar veel dan is een hittebeschermer en voedende olie om de schade tegen te gaan van belang. Probeer te strakke kapsels te vermijden. Maak je haar net iets losser vast of verplaats bijvoorbeeld eens je staart zodat de spanning niet altijd op dezelfde plek zit. Kies ook voor speciale haarelastiekjes (zonder metaal) die je haar niet beschadigen.
- Overmatig klitten
In het geval van een van de bovenstaande symptomen heb je waarschijnlijk ook last van klittend haar. Als het haar al beschadigd is en geen vocht bevat dan is de buitenste laag van je haarschacht namelijk niet meer glad en plat. Hierdoor is het vatbaarder voor het vormen van knopen. Wat kan helpen: slaap op een zijden kussensloop en gebruik een microvezel handdoek na het wassen om je haar te beschermen tegen schurende stoffen.
- Haarverlies of dunner haar
Elke dag verliezen we tussen de 50 en 100 haren per dag, dat is niks om van te schrikken. Die natuurlijke hoeveelheid aan haarverlies, verliezen we tijdens het wassen en wanneer we ons haar borstelen. Hiernaast zijn er tekenen van haaruitval die dienen als een waarschuwingsteken. Uitdunnen rond de haarlijn en het hele hoofd is bijvoorbeeld iets wat je in de gaten wil houden. Uitdunnen van het haar kan worden veroorzaakt door stress, leeftijd, zware medicijnen of omdat je net een baby hebt gekregen. Haarverlies rondom de zwangerschap komt veel voor.
Voor het voorkomen van dit type haaruitval is het belangrijk dat de hoofdhuid schoon is. Zorg ervoor dat de poriën van je hoofdhuid nooit verstopt raken. Dagelijkse ophopingen van vuil, talg en stofdeeltjes dienen te worden verwijderd.
Haaruitval kan ook worden veroorzaakt door een gebrek aan proteïne. Daarbij zijn een goede shampoo en conditioner van belang om dit soort haarbeschadiging te helpen tegengaan. Denk aan een versterkende shampoo en conditioner. Je kunt ook eens per maand een professionele keratinebehandeling overwegen om het haar te versterken. Gebruik je medicijnen die je haarverlies kunnen beïnvloeden, raadpleeg dan je dienstdoend arts.
Wat zijn de oorzaken van droog en beschadigd haar?
Droog haar is er niet toe in staat vocht te absorberen of vast te houden om zo de textuur en helderheid optimaal te houden. Het kan er daardoor futloos, fragiel, broos bijhangen. Haar is afhankelijk van de oliën die bij de haarwortel worden aangemaakt om je haar gehydrateerd en stralend te houden. Als het vocht ontsnapt uit je haar dan is er iets mis met de buitenste beschermlaag, de cuticula. Net zoals dakpannetjes je huis beschermen tegen regen, beschermt deze cuticula je haar tegen hitte en zonschade. Bij een gezonde buitenste haarstructuur liggen de laagjes dicht op elkaar gepakt en houden ze vocht binnen. Als deze laagjes van elkaar scheiden en van het haar afpellen, wordt het lastig nog voldoende vocht en olie vast te houden.
Droog haar kan worden veroorzaakt door verschillende factoren: voedingstekorten, overmatige blootstelling aan de zon en noem maar op. Het probleem ontstaat door herhaaldelijke dagelijkse schadelijke invloeden zoals luchtvervuiling, zon, UV-stralen, haar wassen, haar drogen en chemische behandelingen. Bij droog haar is een goede verzorging en speciale aandacht heel belangrijk. Gespleten punten ontstaan wanneer de uiteinden van de haarvezels gestript worden van de beschermende cuticula. De kans op gespleten punten verhoogt bij droog, beschadigd haar. Te veel en te hard borstelen kan ook een boosdoener zijn.
Tips om droog en beschadigd haar te herstellen
Wil je droog en beschadigd haar herstellen dan is het belangrijk er goed voor te zorgen en er voorzichtig meer om te springen:
- Stel niet te veel bloot aan zon, zand en zout water (draag in de zon bijvoorbeeld een SPF-product)
- Zorg ervoor dat je het haar niet overmatig en te heet wast
- Föhn, stijl en verf het haar zo min mogelijk
- Eet gezonde voeding rijk aan antioxidanten en omega 3-6-9
Hoe kun je het voorkomen?
Je kunt een aantal lifestyleveranderingen doorvoeren en voorzorgsmaatregelen nemen om droog, beschadigd haar te voorkomen:
• Vermijd te veel haarstylingproducten, waaronder haarverf en hittetools zoals föhns en straighteners;
• Vermijd overmatige blootstelling aan de zon;
• Vermijd excessief contact met chloorwater in zwembaden;
• Draag losse haarstijlen in plaats van strakke paardenstaarten;
• Slaap niet met accessoires in je haar;
• Breng wekelijks een moisturizing haarmasker aan;
• Was je haar niet te vaak, liefst om de paar dagen;
• Gebruik koud of lauwwarm water in plaats van heet bij het wassen van je haar – koud water helpt om de buitenste haarlaagjes af te sluiten en vermindert zodoende vochtverlies;
• Gebruik verzachtende oliën in je haar waaronder ook zoete amandel, Argan en zonnebloem;
• Knip je haar regelmatig om gespleten, droge punten te mijden;
• Draag hoedjes en sjaals om je haar te beschermen tegen de zon;
• Drink voldoende water en eet gezond.
Hoe Vichy jou kan helpen aan mooier haar
Kies bij droog, beschadigd haar voor milde shampoos en conditioners. Shampoo voor vet haar en droge punten? De Vichy Dercos-lijn kan hierbij helpen. Tip: een doeltreffend haarmasker voor droog haar in de vorm van Vichy’sproteïnemasker dat het haar helpt versterken.