OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Talgkliercyste: wat te doen tegen een verstopte en ontstoken talgklier?

Salicylzuur

Verstopte talgklieren, daar zijn velen van ons wel mee bekend. Minder bekend is sebaceous hyper­plasie wat ook wel talgkliercyste wordt genoemd. Dit zijn kleine, hardnekkige bultjes met een witachtig randje op het gezicht dat vaak opduikt bij mensen na het 40elevensjaar. Toch kun je met een vette, onzuivere huid ook op jongere leeftijd last krijgen van sebaceous hyper­plasia. We spreken hier niet alleen van een verstopte talgklier, maar van een ontstoken talgklier. Zo’n talgklier verwijderen gaat niet één twee drie, er is ook geen specifieke ontstoken-talgklier-zalf voor. Een talgklier cyste verwijderen, daarvoor heb je in de meeste gevallen een dermatoloog nodig die eerst een biopsie kan nemen. Het kan op gekke plekken in het gezicht voorkomen, sebaceous hyper­plasie, zoals zo’n talgkliercyste in het oor of in de wenkbrauw. Op het eerste oog wordt het nog weleens verward met milia (gerstekorrel) of een ingegroeid haartje. In dit artikel leggen we precies uit wat je kunt doen aan dit soort verstopte en ontstoken talgkliertjes, die zich kunnen verspreiden over het hele gezicht. Hoe je sebaceous hyper­plasie deels zelf kunt behandelen en de opgezette talgklier (want de bultjes liggen vaak verhoogd op de huid) voorgoed vaarwel kunt zeggen.

Wat is een talgklier?

Talgklieren worden ook wel smeerklieren genoemd. Ze liggen in de dermis, de tweede huidlaag die in de dermatologie ook wel de lederhuid wordt genoemd. Ze zijn bedoeld om huid en haar soepel te houden, en ze werken ook waterafstotend. Als ze weliswaar verstopt raken, kan er een puistje of mee-eter ontstaan.

Wat is een Sebaceous Hyperplasie ofwel talgkliercyste?

Zogenaamde talgklierhyperplasie wordt ook welsebaceous gland hyperplasia of seniele talgklierhyperplasie genoemd. Zodra een talgklier verstopt raakt, kunnen er dus puistjes of mee-eters vormen. Echter, wanneer de talgklier zelf vergroot dan hebben we het over Sebaceous Hyperplasie. Dit bestaat uit volstrekt onschuldige, maar door menigeen ontsierend bevonden, plekjes van talgklieren die op het oppervlak van de huid voorkomen. Meestal op de neus, wangen of voorhoofd. Doorgaans zijn deze 1 tot 3 mm breed, huidkleurig of gelig van tint. Ze verschijnen meestal in een clustervorm met een heel duidelijk centrum dat op een soort gaatje in de huid lijkt. Sommige patiënten vrezen bij het aanzien van Sebaceous Hyperplasie voor een bultje dat op kanker wijst, maar ze zijn in feite ongevaarlijk. Het is weliswaar altijd belangrijk dat gezwellen in het gezicht of op het lichaam die zich nieuw ontwikkelen altijd door een dermatoloog worden bekeken voor een juiste diagnose.

Wat zijn symptomen van een talgkliercyste?

De plekjes kunnen uit een enkeling bestaan of meerderen, en meestal openbaren ze zich op plekken met veel talgklieren. Dus wangen, kin en voorhoofd, maar ook borst, bovenarmen, rondom de mond en de tepels. Ze zijn maar klein (maximaal 9 mm), pijnloos, huidkleurig of wit-geel-tot-roze van kleur, vaak met een putje in het hart. Ze worden vaker gezien bij oudere mensen en mensen van middelbare leeftijd. Nauwkeurige inspectie (door een dermatoloog met een vergrootglas erop) onthult een centraal haarzakje omgeven door gelige lobben.

Waardoor worden talgkliercysten veroorzaakt?

De exacte oorzaak van Sebaceous Hyperplasia is onbekend, maar het komt vaker voor bij individuen vanaf middelbare leeftijd, bij mensen met een lichte huid die bovendien ook nog eens veel in de zon hebben gezeten. Een talgkliercyst is een proliferatie van de talgklieren, maar het ontstaat niet alleen bij mensen met een vette huid. Artsen denken dat de vorming ervan ook te maken kan hebben met een laag circulerende waarde van androgenen (hormonen) geassocieerd met een gevorderde leeftijd. Het komt ook vaker voor binnen families, dus genen kunnen een rol spelen. Sommige individuen zijn vatbaarder voor de aandoening wegens hun familiegeschiedenis. Voor wie genetische aanleg voor Sebaceous Hyperplasia een rol speelt, kunnen talgkliercysten ook op jongere leeftijd al verschijnen.

Hoe talgkliercyste verwijderen?

Dit verschijnsel is onschuldig en behoeft geen behandeling, maar veel patiënten zoeken er toch een behandeling voor wegens cosmetische redenen. Huis-tuin-en-keuken-middeltjes als ware ontstoken talgklier zalf, zoals appelazijn en pepermuntolie, halen doorgaans weinig uit.

Elektrocauterisatie voor individuele laesies

Een doelgerichte optie: elektrocauterisatie voor individuele laesies. Dit is een techniek waarmee diverse goedaardige huidafwijkingen zoals sebaceous hyperplasie doelgericht kunnen worden behandeld. Het weefsel wordt tijdens de behandeling weggebrand en de haarvaten dichtgeschroeid door een zeer hoge temperatuur. Er treedt weefselbeschadiging op, waardoor het afwijkende huiddeeltje (in dit geval de talgkliercyste) afsterft en zwart verkleurd. Na deze sebaceous hyperplasie behandeling vormt de huid een korstje, die er na ongeveer een week vanaf valt. Het weefsel wordt uiteindelijk vervangen door nieuw gezonde huid, zonder littekenvorming.
Elektrocauterisatie (ofweldirectethermische coagulatie of chemische cauterisatie in vaktermen) wordt meestal goed getolereerd door de huid, is effectief en brengt minimale risico’s met zich mee. De behandeling is snel en pijnloos. Het huidoppervlak is na deze behandeling door een expert volledig glad bij aanraking, alsof er nooit een talgkliercyst heeft gezeten. Het kan weliswaar zijn dat de ontstoken talgklier terugkeert, waarna deze nog een keer behandeld kan worden.

Talgkliercyste dermatologisch verwijderen

Andere professionele behandelingen voor sebaceous hyperplasie: cryochirurgie, chemische peelings en laserresurfacing. In zeer ernstige gevallen kan isotretinoïne (oraal ingenomen) effectief zijn in het verminderen van de hoeveelheid plekjes. In sommige gevallen kan ook retinoïde ofwel retinol crème en eenexfoliant met salicylzuur, dat je dus op de huid smeert, het formaat van de bestaande talgkliercysten verkleinen en nieuwe voorkomen, maar dit verschilt per persoon.

Talgkliercyste zelf verwijderen of uitknijpen

Het is geen goed idee om een talgkliercyste zelf te verwijderen, laat dit over aan de professionals.

Ontstoken talgklier voorkomen

Het beste wat je kunt doen om talgkliercysten te voorkomen is om je huidverzorgingsroutine goed af te stemmen op je huidtype, van vet tot gecombineerd of gevoelig. Hiernaast wordt blootstelling aan de zon gelinkt aan de ontwikkeling van Sebaceous Hyperplasia. Het is dus van belang om je huid van jongs af aan dagelijks tebeschermen tegen UVA- en UVB-straling. Let op dagelijkse stressfactoren die de kwaliteit van je huid kunnen aantasten.
Stress kan zichtbaar worden aan de buitenkant middels acne, fijne lijntjes, een doffe huid en ander zichtbare tekenen. Vroegtijdige huidveroudering en volwassen acne zijn twee veelvoorkomende en serieuze huidproblemen, waar vaak ook stress en uitputting aan ten grondslag ligt.

go to top