OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Dit doet (stoppen met) roken met de huid

Het kan lastig zijn om te stoppen met roken, maar de gevolgen van roken zijn onder meer een rokershuid. Dit kan resulteren in een grauwe huid, gele vingers en nagels en een hogere kans op huidaandoeningen, zoals eczeem, omdat de huidbarrière door roken wordt aangetast. Waarom is roken slecht? Daar zijn natuurlijk legio redenen voor. Het verhoogt je kans op kanker en je huid zal er sneller door verouderen. Dit is wetenschappelijk bewezen. Roken is ook verschrikkelijk slecht voor je longen. Het kan longaandoeningen veroorzaken door jouw luchtwegen en de kleine luchtzakjes in de longen te beschadigen. Longziekten veroorzaakt door roken zijn onder meer COPD, waaronder emfyseem en chronische bronchitis. Het roken van sigaretten veroorzaakt bovendien de meeste gevallen van longkanker. Verder verandert nicotine de huid, tanden en haar. En niet op een goede manier. Het doet je er jaren ouder uitzien. Een rokersuiterlijk, met een grijze huidskleur, rookrimpels en geel rond de mond, pik je er snel uit. Zeker naarmate je langer rookt. In dit artikel duiden we waarom roken slecht is en wat het doet met je lichaam. Het goede nieuws: je huid en lichaam kunnen heel snel herstellen, als je stopt met roken. En dat scheelt, want de gevolgen van roken op de huid zijn enorm.

Het uiterlijk van een roker

Een losse huid onder de ogen is typisch voor rokers. Het is een van de vele zichtbare tekenen dat nicotine je lichaam schaadt. Stoppen met roken kan je uiterlijk verbeteren. Naarmate de bloedstroom beter wordt, krijgt je huid meer zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor kun je een gezonder ogende huidskleur ontwikkelen. Dus geen grauw gezicht meer.

Zonder nicotine verdwijnen bovendien de vlekken op je vingers en nagels. Je tanden kunnen zelfs witter worden.
Sommige ex-rokers kiezen voor cosmetische ingrepen om de huid te verbeteren. Met lasers of chemische peelings kunnen de buitenste dode huidcellen verwijderd worden. Daar is de schade namelijk het meest zichtbaar.

Over huidveroudering

Stop met roken en je maakt je huid beter bestand tegen vroegtijdige veroudering. Als je al rimpels en ouderdomsvlekken hebt als gevolg van roken dan kun je hier wel iets tegen doen.

Verzorging die voormalige rokers kunnen gebruiken om hun huid er beter uit te laten zien: producten verrijkt met retinoïden en antioxidanten, zoals vitamine C en E. Smeer ook elke dag met zonbescherming. Roken maakt je huid namelijk gevoeliger voor UV-licht. Als roker is het daarom extra van belang dat je je huid altijd goed beschermd tegen schadelijk UV-licht.

Het effect van roken op de huid: van rimpelvorming tot huidziektes

Het effect van roken op de huid is groot, met name omdat het vroegtijdige huidveroudering zichtbaar op gang brengt en de huid gevoeliger maakt voor huidziektes waaronder rosacea en eczeem

Grijze en gele huid

Roken berooft de huid langdurig van zuurstof en voedingsstoffen. Daarom zien sommige rokers er bleek uit, terwijl anderen een ongelijkmatige huidskleur krijgen. Deze veranderingen kunnen al op jonge leeftijd beginnen. Met een sigaret tussen de vingers kleuren je handen en nagels bovendien snel geel. Nicotine kan zelfs vlekken maken op de huid en nagels, maar ook op de tanden. Het goede nieuws is dat deze vlekken vrij snel kunnen vervagen als je stopt met roken.

Verstoorde wondgenezing

Het roken van sigaretten heeft een negatieve invloed op de wondgenezing. Roken vertraagt het genezingsproces omdat er minder zuurstof wordt afgegeven aan jouw wond. Het duurt drie volle dagen zonder te roken om alle koolmonoxide in je bloed kwijt te raken. Indien je een operatie moet ondergaan, is het van vitaal belang om ten minste drie dagen voor jouw operatie te stoppen met roken. Zodat de zuurstof in jouw bloedstroom zich weer kan opbouwen.

Hangende huid

Er zitten meer dan 4000 chemicaliën in nicotine. Veel daarvan vernietigen collageen en elastine in de huid. Deze vezels geven jouw huid zijn stevigheid en elasticiteit. Roken of zelfs passief roken breekt de bouwstenen van jouw huid af. De gevolgen zijn onder meer een slappe huid en diepere rimpels.
Roken beschadigt niet alleen de huid van jouw gezicht, maar ook die van jouw figuur. Verliest de huid zijn elasticiteit dan kunnen ooit stevige lichaamsdelen gaan hangen. Denk hierbij aan de bovenarmen en borsten.

Rimpels

Rokers krijgen sneller rimpels, en dan met name bij de mond en de ogen. Rokers gebruiken bepaalde spieren rond hun lippen waardoor ze ‘dynamische rimpels’ krijgen die niet-rokers niet hebben. Hiernaast verliest de huid elasticiteit. Samen kunnen deze factoren leiden tot diepe lijntjes rond de lippen.

Hiernaast krijgt iedereen uiteindelijk rimpels aan de buitenkant van de ogen, maar bij rokers zijn deze rimpels dieper en ontstaan ze eerder. Warmte van brandende sigaretten en turen om rook uit je ogen te houden, draagt bij aan zichtbare kraaienpootjes. Ondertussen veroorzaken chemicaliën van ingeademde nicotine interne schade aan de huidstructuren en bloedvaten rond jouw ogen. Antirimpel producten kunnen de schade deels maar zeker niet geheel opvangen.

Pigmentvlekken

Roken en blootstelling aan zonlicht kunnen pigmentvlekken veroorzaken. Ouderdomsvlekken zijn donkergekleurde vlekken op het gezicht en de handen. Iedereen kan deze plekken ontwikkelen door te veel tijd in de zon door te brengen, maar rokers blijken vatbaarder voor hyperpigmentatie.

Door roken verhoog je de kans op huidziektes

Door roken verzwakt de huidbarrière waardoor negatieve factoren van buitenaf sneller kunnen binnendringen. Alledaagse stofjes in je omgeving zoals sigarettenrook en pollen kunnen een uitbraak van eczeem triggeren.Eczeem is een chronische ontsteking van de huid gerelateerd aan gevoeligheid voor allergenen die uitslag veroorzaakt.

Psoriasis is een andere chronische huidziekte. Rokers kunnen deze huidziekte, psoriasis, sneller opdoen. Psoriasis is een chronische aandoening die doorgaans dikke, schilferende plekken op de huid veroorzaakt – meestal op de knieën, ellebogen, hoofdhuid, handen, voeten of rug. De patches kunnen wit, rood of zilverkleurig van tint zijn.

Minéral 89 is een lijn van Vichy met maar liefst 89% vulkanisch water. Dat water is zeer rijk aan mineralen, die ook de huidbarrière helpen beschermen. De Minéral 89 Booster is een verfrissend dagelijks verzorgingsproduct voor een sterkere huid. Minéral 89 Ogen is speciaal geformuleerd voor de fijne oogcontouren. Voor een extra boost aan je huid kun je ook kiezen voor het Minéral 89 sheetmask.

De oplossing van Vichy

Minéral 89 Ogen: Revitaliseert   en versterkt de oogcontouren

Minéral 89 Ogen: Revitaliseert en versterkt de oogcontouren

Jouw dagelijkse versterking voor een frissere blik.

( 71 beoordelingen )

go to top