OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat zijn dode huidcellen en hoe verwijder je het voor een mooie huid?

Een overschot aan dode huidcellen aan het huidoppervlak kan van alles veroorzaken op de huid: van een doffe, vale teint tot verstopte poriën en puistjes. Het kan ook vroegtijdige huidveroudering veroorzaken, omdat de huid tussendoor niet wordt opgefrist. De opbouw van dode huidcellen is een veelvoorkomend probleem bij huidverzorging.

Het verwijderen van dode huidcellen door middel van chemische en fysieke exfoliatie is een gerichte manier om een stralende, jeugdig ogende huid te bereiken. In dit artikel lees je alles over dode huidcellen in het gezicht of op het lichaam en hoe je deze ‘dode huid’ het beste kunt verwijderen.

Wat zijn dode huidcellen precies?

Onze huid heeft talgklieren die van nature hydraterende oliën produceren en een ingebouwd proces hebben dat voortdurend nieuwe huidcellen produceert terwijl de oude worden afgestoten. Huidcellen (ook wel keratinocyten genoemd) zijn samengesteld uit een eiwit dat keratine wordt genoemd en deze worden gevormd in de opperhuid. Tijdens zijn levenscyclus reist een huidcel omhoog door de epidermis naar de dermis totdat deze de buitenste laag van de huid bereikt (het stratum corneum). Wanneer het de buitenste laag of oppervlaktelaag bereikt, sterft de huidcel af en wordt uiteindelijk afgestoten door een proces dat desquamatie wordt genoemd. Elk uur worden bijna 40.000 huidcellen afgestoten en het duurt ongeveer een maand voordat één huidcel het afschilferingsproces voltooit. Wanneer er een teveel van deze dode huidcellen ontstaat, een opeenhoping, ziet de huid er doffer uit en kunnen poriën sneller verstoppen.

Verschillende manieren om dode huidcellen te verwijderen

Er zijn verschillende manieren om dode huidcellen te verwijderen. Fysieke of chemische exfoliatie (scrubben versus peelen) is een doeltreffende manier om dode huidcellen te verwijderen. In tegenstelling tot reiniging hoeft exfoliatie niet elke dag te gebeuren. Idealiter streef je naar één of twee keer per week om het eerdergenoemde desquamatieproces een boost te geven.

Scrubben

Scrubben kan geschaard worden onder fysieke exfoliatie. Fysieke exfoliatie, het proces van het handmatig losmaken van vuil en het verwijderen van oppervlaktecellen met korrelige deeltjes (uit scrubs), was ooit de gouden standaard voor het verwijderen van dode huidcellen. Totdat populaire scrubs, bijvoorbeeld met stukjes walnootschaal, onder vuur kwamen te liggen omdat het te schurend zou zijn voor de huid. Nu wordt scrubben met een washand of korreltjes daarom eerder aanbevolen voor het lichaam. Heb je op je lichaam een dikke laag oud huid te wijten aan dehydratie en schilfers, niet aan acne, dan kan een scrub op het lichaam effectiever zijn dan hoge percentages zuren om de initiële opbouw te doorbreken.

Peeling

Chemische exfoliatoren, zoals alfa- en bèta-hydroxyzuren, vallen onder peelings. Je kunt een peeling thuis doen met een product met bijvoorbeeld salicylzuur of glycolzuur of een peeling behandeling laten uitvoeren bij de huidspecialist. Chemische exfoliants worden gezien als misschien wel de veiligste en zachtste manieren om de bindingen tussen huidcellen te verbreken en de poriën te ontstoppen.

Glycolzuur

Voor het intensief verwijderen van dode huidcellen bij een gecombineerde of verouderende huid is glycolzuur zeer geschikt. Glycolzuur is een AHA, wat betekent dat het in wateroplosbaar is. Glycolzuur bevat het kleinste molecuulgewicht van alle AHA's, dus het dringt het diepst door. Hiernaast kan het naast het verbeteren van de textuur ook collageen opbouwen. Collageen zorgt ervoor dat de huid stevig blijft en daardoor werkt het anti-aging. In Vichy’s Liftactiv Glyco-C Ampullen zit naast vitamine Cg een glycolzuurcomplex van 10%. Een ander voorbeeld van een AHA is amandelzuur.

Salicylzuur

Beta-hydroxyzuren (BHA's) waaronder salicylzuur zijn in olie oplosbaar en gaan dieper in de poriën dan AHA's om overtollig vuil en talg te verwijderen. Salicylzuur werkt extra goed op een vette, onzuivere, acne-gevoelige huid. Het dringt diep door in de poriën om eventuele congestie te deblokkeren, de teint te egaliseren en het oppervlak glad te maken voor minder zichtbare poriën. In Vichy’s Normaderm-lijn is salicylzuur een hoofdingrediënt. Het zit bijvoorbeeld in de Intensief Zuiverende Reinigingsgel voor het gezicht. Een ander voorbeeld van een AHA is azelaïnezuur of melkzuur.

Let op bij verschillende lichaamsdelen

Kies voor je lichaam voor zachte scrubs of pak een droge borstel, want de huid op je lichaam is dikker dan de huid op je gezicht. Zoek voor het gezicht naar formules met ingrediënten zoals glycolzuur of melkzuur, die werken om een stralendere huid te onthullen. Sla voor je gezicht liever scrubs met harde deeltjes over. Vergeet niet om overdag breedspectrum SPF zoals UV-Age te dragen, omdat chemische exfolianten overgevoeligheid voor de zon kunnen veroorzaken.

Dode huidcellen van lichaam verwijderen

Het scrubben van je lichaam is eenvoudig. Pak een korrelig product (een scrub) en masseer vervolgens elk gebied op je lichaam. Je gebruikt elke keer ongeveer een hazelnootje product op de armen, benen, romp, billen en misschien zelfs je voeten. Doe dit één keer per week, of maximaal twee keer. Zorg ervoor dat je geen bodyscrubs op je gezicht gebruikt. Ze zijn vaak harder, ruwer en kunnen de delicate huid van het gezicht irriteren. Hetzelfde geldt voor exfoliërende zeep.

Dode huidcellen in het gezicht verwijderen

Natuurlijk wil je voorzichtig omspringen met de huid op je gezicht. Je kunt kiezen voor toners en serums met AHA’s of BHA’s die je bij uitstek ’s avonds gebruikt. Wees voorzichtig met je gezicht scrubben. Een gezicht peeling met een product met exfoliërende zuren kun je afsluiten met een fijne vochtinbrengende crème.

De oplossing van Vichy

Phytosolution - Intensief Zuiverende Gel 200ml

Phytosolution - Intensief Zuiverende Gel 200ml

Reiniger voor een vette huid met neiging tot acne.

( 34 beoordelingen )

go to top