OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Exposoom: het klimaat en het effect op huidveroudering

Het exposoom heeft impact op vier belangrijke functies van onze huid: de huidbarrière, huidpigmentatie, bescherming en de structuur. Alle vier zijn belangrijk voor de gezondheid van de huid. Zo helpen de huidbarrière en huidbescherming de huid letterlijk beschermen tegen potentiële negatieve invloeden van buitenaf. Vooral mensen met een gevoelige huid (en ook eczeem) hebben vaak last van een verzwakte huidbarrière waardoor de huid sneller reageert op bijvoorbeeld een bepaalde stof uit een product. Naarmate we ouder worden, kunnen we bovendien meer pigmentvlekken krijgen en een doffere huidstructuur. Het klimaat, onderdeel van het exposoom, kan grote invloed hebben op al deze voorname functies van de huid. Hierbij uitgelegd.

Wat doet het weer of klimaat met de huid?

Volgens onderzoek van Vichy heeft het klimaat impact op de huid en dus ook op tekenen van huidveroudering. De huidbarrièrefunctie kan worden aangetast door een droge lucht (bijvoorbeeld in de winter met een blazende verwarming of in de zomer met airconditioning binnenshuis). Deze koude kan leiden tot waterverdamping van het huidoppervlak*1. Hiernaast kan een droge lucht en daarmee koude leiden tot een afname van de natuurlijke vochtinbrengende factor (NMF ofwel Natural Moisturizing Factor)*2. Een goede hydratatie is van groot belang voor de huidgezondheid. Hiervoor heeft de huid als het ware zijn eigen 'vochtfabriek' in de vorm van NMF. De Natural Moisturizing Factor is ook wel een verzamelnaam voor een groep moleculen (zoals aminozuren, ureum en lactaat) die de huidcellen helpen bij het vasthouden van vocht. Dit is de biologische impact. De klinische tekenen op de huid hiervan: droogte en dehydratatie. Tot slot kunnen warme temperaturen de talgproductie verhogen*3. Dit kan uiteraard resulteren in opflakkeringen van acne ofwel puistjes en andere onzuiverheden.

Wat voor invloed heeft de zomer op de huid?

Het seizoen heeft ook invloed op de kwaliteiten van onze huid. Uit een observatiestudie, ondersteund door L'Oréal Research and Innovation, met 354 Chinese vrouwen in Shanghai gedurende twee opeenvolgende periodes van 6 maanden bleek dat de huid anders reageerde. In de zomer ging de talgproductie omhoog en was de huid beter gehydrateerd en gesmeerd. Zichtbare tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en een hangende huid, bleven stabiel gedurende deze zomerperiode. Met extra talg op de huid is het belangrijk het gezicht goed te reinigen.

Wat voor invloed heeft de winter op de huid?

Onder gezonde Japanse vrouwen (tussen 24 en 78 jaar) werd onderzoek gedaan naar het effect op de huid van droge en koude winteromstandigheden*5. Hiervoor werd gekeken naar de huid van het gezicht en de voorarmen tijdens de late zomer en winter. Wat bleek: het blootgestelde gezicht raakte geïrriteerder onder invloed van een droge en koude omgeving (winter). Bovendien werd de barrièrefunctie aanzienlijk verminderd en ook de hydratatie van de huid werd aangetast. Terwijl de talgniveaus geen seizoens-veranderingen vertoonden op dit moment. Hiernaast verhoogde de temperatuur van het huidoppervlak waardoor er sneller roodheid ontstond. Een voordeel: er was in deze tijd van het jaar, onder deze koude en droge omstandigheden, een verbeterde celvernieuwing van de hoornlaag. Des te meer reden om je huidverzorgingsroutine aan te passen wanneer de zomer en de winter aanvangt. Zorg dat je in de winter de hydratatie goed in de gaten houdt door voldoende te drinken en met rijkere crèmes te smeren. Geef ook wat extra liefde aan de huid rondom de ogen met een doelgerichte oogcrème, die fragieler is dan de huid op de rest van het gezicht.

Vochtigheidsgraad, wat doet het met de huid?

De vochtigheid van de ruimte waarin je leeft, kan effect hebben op de vorming van fijne lijntjes en rimpels, volgens onderzoek in Japan met 20 individuen*4. Er werd een meting gedaan van hydratatie, elasticiteit en fijne rimpels op de oogcontouren bij een lage vochtigheidsgraad. Hieruit bleek dat de elasticiteit van de huid rondom de ogen en de hydratatie van het stratum corneum (de buitenste laag van de huid, de hoornlaag) afnam wanneer de vochtigheid in een kamer bijzonder laag was. Met als resultaat: de oppervlakteverhouding van fijne rimpels met een ongelijkmatige huidtextuur nam toe in vergelijking met de waarnemingen bij hoge luchtvochtigheid. Tip: zorg ervoor dat je voor een optimale luchtvochtigheid een goede luchtbevochtiger (ofwel humidifier) in je kamer zet. En gebruik een vochtinbrengende crème of serum zoals H.A. Epidermic Filler Serum.

1 - Engebretsen, K.A., et al., The effect of environmental humidity and temperature on skin barrier function and dermatitis. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2016. 30(2): p. 223-49.
2 - Spencer, T.S., et al., Temperature dependence of water content of stratum corneum. Br J Dermatol, 1975. 93(2): p. 159-64.
3 - Abe, T., et al., Seasonal variations in skin temperature, skin pH, evaporative water loss and skin surface lipid values on human skin. Chem Pharm Bull (Tokyo), 1980. 28(2): p. 387-92.
4 - Tsukahara, K., et al., Effect of room humidity on the formation of fine wrinkles in the facial skin of Japanese. Skin Res Technol, 2007. 13(2): p. 184-8.
5 - Winter affects more severity facial skin than forearm skin in healthy females. Exog Dermatol 2002;1:32-38

go to top