OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Exposoom: stress en het zichtbare effect op huidveroudering

Iedereen ervaart af en toe stress. Dit is alleen maar menselijk en niet iets om je gelijk druk om te maken. Maar aanhoudende stress – bijvoorbeeld door een drukke baan die een te hoge tol van je eist of een werk/gezin balans die uit verhouding is – kan veel vragen van je gezondheid. Zo’n situatie is op de lange termijn natuurlijk niet houdbaar. Meer specifiek heeft stress (en hiernaast ook anxiety ofwel paniekaanvallen) ook zo zijn weerslag op de huid. Kort gezegd, kan stress mogelijk je immuunsysteem verzwakken. Een verzwakt immuunsysteem kan leiden tot een disbalans van bacteriën in je darmen en huid, een proces dat ook wel bekend staat als dysbiose. Wanneer deze onbalans in je huid optreedt, kan dit leiden tot roodheid of uitslag. Dat is maar het topje van de ijsberg. Vichy heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van stress op huidveroudering. Stress is in deze zin onderdeel van het exposoom: de optelsoom van alle factoren die kunnen lijden tot zichtbare vroegtijdige huidveroudering. Dat exposoom wordt gecategoriseerd in: milieufactoren (zoals vervuiling), hormonale factoren (bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of de overgang) en lifestylefactoren. Onder lifestylefactoren vallen de invloeden van een ongezond dieet, slaapgebrek, roken en tot slot, inderdaad, stress. Met decennia onderzoek naar het exposoom lees je in dit artikel uitgebreid wat voor gevolgen chronische stress kan hebben op je gezonde huid.

Wat voor effect heeft stress op de huid?

Stress kan effect hebben op drie functies van de huid: de huidbarrière en huiddefensie (waardoor de huid wordt gewapend tegen infiltranten zoals bijvoorbeeld vervuilde deeltjes) alsook de structurele functie van de huid. Het is dus niet gek als je huid bij veel stress ineens een stuk doffer wordt, minder straalt. Hiernaast werkt stress bepaald niet tegen huidveroudering.

Wat voor effect heeft stress op huidveroudering?

De biologische impact van stress op vroegtijdige huidveroudering volgens onderzoek van Vichy: het verhoogt transepidermaal waterverlies*1 (waardoor de huid uitdroogt) en het verlaagt de differentiatie van keratinocyten*1. Keratinocyten zijn het primaire type cel dat wordt aangetroffen in de epidermis, de buitenste laag van de huid. Als deze niet schel genoeg afschilferen, kan de huid er doffer uit gaan zien. Tegelijkertijd kan door stress ook de talgproductie verhogen*2, resulterend in onzuiverheden. Inwendige stress en zorgen veroorzaakt ook oxidatieve stress*3,4 in de huid. Het verhoogt bovendien de cortisolsynthese*5 (het stresshormoon) en de kans op ontstekingen*6. Tot slot verlaagt, zoals eerder aangestipt, de natuurlijke afweer van de huid (een verzwakt immuunsysteem). Je kunt dit aflezen aan de huid met tekenen zoals dehydratatie, een doffe huid, uitbraken van acne met puistjes en andere onzuiverheden maar ook het uitlokken van specifieke ontstekingsziekten zoals rosacea. Rosacea is een veel voorkomende huidaandoening die roodheid en zichtbare bloedvaatjes in je gezicht veroorzaakt. Het kan ook kleine, rode bultjes opleveren. Deze tekenen en symptomen kunnen weken tot maanden oplaaien en daarna een tijdje verdwijnen. Uiteindelijk kan er ook verlies van elasticiteit (veerkracht waardoor deze jeugdig blijft) en een minder dikke (en daardoor weerbare) huid verschijnen. Dit zijn de mogelijke nadelige resultaten van stress op de huid.

Hoe zie je stress op de huid?

Stress en als gevolg daarvan een gestreste huid zijn geen goed en gezond teken voor het lichaam. In een onderzoek*7, onder de loep genomen door Vichy, werden stressoorzaken en effecten op dermatologische aandoeningen zoals rosacea of eczeem bestudeerd. Wat blijkt: het immuunsysteem reageert altijd mee wanneer stress-signalen worden vrijgegeven uit het neuro-endocriene systeem (dat de afgifte van hormonen reguleert). Acute stress veroorzaakt een aangeboren niet-specifieke (TH1) immuunrespons en ontsteking aan verschillende zenuwen. Th1-cellen spelen een belangrijke rol bij de identificatie en uitroeiing van onder meer virussen en bacteriën. Chronische stress veroorzaakt ook een ontsteking aan verschillende zenuwen en hiernaast een humorale immuunrespons (TH2). Th2 zijn cellen die helpen tegen parasieten en bacteriële infectie. Nogal significant. Dit alles kan leiden tot een verergering van huidziekten geassocieerd met verhoogde cellulaire immuniteit als gevolg van de reactie van het immuunsysteem op dergelijke stressoren. Hierbij kan gedacht worden aan een aandoening zoals psoriasis. Psoriasis is een huidaandoening die rode, schilferige, korstige plekken op de huid veroorzaakt bedekt met zilverachtige schilfers. Deze plekken verschijnen normaal gesproken op de ellebogen, knieën, hoofdhuid en onderrug, maar kunnen overal op het lichaam voorkomen. Ook kan er een verergering optreden van chronische huidaandoeningen die voornamelijk worden gekenmerkt door een overmatige humorale immuunrespons. Denk hierbij aan allergieën en atopische dermatitis.

Wat te doen aan een gestreste huid?

Allereerst wil je natuurlijk de onderliggende oorzaak van de stress opsporen. Voor de gezondheid van de huid kunnen we concluderen dat het van groot belang is om overmatige stress uit te bannen. Vergroot je slaaphygiëne, wandel, doe een paar yogaoefeningen in de ochtend of avond en probeer 10 minuutjes per dag te mediteren. Maak bij hevige stress een afspraak met je huisarts die je zou kunnen doorverwijzen naar een goede therapeut. Zie je veel roodheid en onzuiverheden op de huid door stress? Reinig de huid met een mild product. Je kunt aanvullend mild exfoliëren om de celomloop op gang te brengen zodat de huid meer gaat stralen. De Minéral 98-lijn van Vichy helpt met behulp van 98% mineraliserend water bovendien om de huidbarrière te versterken. Belangrijk voor een huid die onder stress staat.

1 - Maarouf M., et al., The impact of stress on epidermal barrier function: an evidence‐based review. Br J Dermatol, 181: 1129-1137.
2 - Ganceviciene R et al., Involvement of the corticotropin-releasing hormone system in the pathogenesis of acne vulgaris. Br J Dermatol.
3 - Krutmann J., et al., The skin aging exposome. J Dermatol Sci, 2017. 85(3): p. 152-161.
4 - Borut Poljšak1 et al., Intrinsic skin aging: The role of oxidative stress, Acta Dermatovenerologica, 2012;21:1-4.
5 - V. Kahan et al., Can poor sleep affect skin integrity?, Medical Hypotheses, Volume 75, Issue 6, 2010, 535-537.
6 - Passeron T et al., Clinical and Biological Impact of the Exposome on the Skin JEADV supplement, 2020, submitted.
7 - De Tollenaere, M, et al., Well‐aging: A new strategy for skin homeostasis under multi‐stressed conditions. J Cosmet Dermatol. 2019; 19: 444– 455.
8 - Averbeck M., Suppression of hyaluronan synthase 2 expression reflects the atrophogenic potential of glucocorticoids. Exp Dermatol, 2010.
7 - Stressed skin? – a molecular psychosomatic update on stress-causes and effects in dermatologic diseases. Journal of the Germal Society of Dermatology. DOI: 10.1111/ddg.12957

go to top