OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Exposoom: Impact van voeding op huidveroudering

Het is niet altijd zo eenvoudig om bepaalde huidaandoeningen, zoals acne, te wijten aan het eten van bepaalde voedingsgroepen. Bewerkt en suikerrijk eten, zoals frites en frisdranken, staan natuurlijk te boek als slecht voor de gezondheid. En je gezondheid kan ook zeker weerspiegeld worden in de huid. Toch is dit ook een zeer individueel verhaal, want waar de een probleemloos koemelk kan drinken, blijkt de ander toch problemen te hebben met het verwerken van lactose en/of krijgt door het eten van zuivel een ontstekingsreactie in het lichaam. Dit laatste zou kunnen leiden tot puistjes. Als je dit zeker wil weten dan kun je een afspraak maken bij de dermatoloog en eventueel een orthomoleculair voedingstherapeut. Je kunt een bloed-, urine- of uitgebreide darmtest laten doen om te zien welke voeding mogelijk huidproblemen zoals eczeem veroorzaakt. Vichy heeft zich de afgelopen decennia gespecialiseerd in het exposoom, en de invloed hiervan op huidveroudering. Het exposoom omvat milieufactoren (zoals luchtvervuiling), hormonale factoren en lifestylefactoren (waaronder voeding). Wat betreft gezonde voeding hebben de wetenschappers van Vichy een aantal duidelijke connecties gevonden tussen ongezond eten en het effect op zichtbare tekenen van huidveroudering.

Wat voor effect heeft voeding op de huid?

Een voedingspatroon dat uit balans is (waarbij het lichaam specifieke voedingsstoffen niet kan opnemen of absorberen, wegens een verkeerd eetplan voor jou persoonlijk), heeft effect op drie huidfuncties: de huidbarrière, het huidbeschermingsmechanisme en de structuur van de huid. Wordt de huidbarrière aangetast door verkeerde voeding dan kan dit slaan op de keratinocyten (de cellen waaruit de huid is opgebouwd). Ook de talgproductie van de huid kan door ongezond voedsel worden verhoogd en het bevordert AGE*1 (Advanced Glycation End-product), schadelijke stoffen in het lichaam die ontstaan wanneer eiwitten en suikers zich binden. Het klinische teken: acne, en meer puistjes en andere onzuiverheden op de huid.

Antioxidanten, collageen en voeding

Wanneer de huiddefensie wordt aangetast door een ongezond dieet kan oxidative stress in het lichaam toenemen. Oxidatieve stress is in feite een disbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam. De antioxidanten, die de huid juist beschermen, nemen af en er ontstaan meer ontstekingen in de huid*2. De biologische impact van een ongezond eetpatroon uit zich ook in een verslechterde huidstructuur. De collageensynthese neemt af en AGE (eerder al aangestipt) neemt toe. Collageen is een heel belangrijk bouwblokje voor de huid waardoor deze stevig blijft, maar de hoeveelheid collageen in de huid neemt af naarmate we ouder worden. Dit proces kan dus versneld worden door een onevenwichtig dieet. Het proces van collageensynthese vindt voornamelijk plaats in de cellen van fibroblasten, dit zijn gespecialiseerde cellen met als hoofdfunctie het synthetiseren van collageen en stroma (hoornvlies). Dit alles verhoogt niet alleen de kans op acne, maar laat zich ook zien in klinische tekenen op de huid zoals ontstekingen, rimpels en een huidtextuur die er minder glad uitziet. Voor een gezonde huid kun je antioxidanten eten maar ook smeren met bijvoorbeeld een Anti-Oxidanten Booster.

Welke voeding is goed voor je huid?

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar welke voeding goed is voor je huid. Zo bestaat er volgens onderzoek*3 een link tussen de opname van bepaald voedsel, voldoende voedingsstoffen, en rimpelvorming van de huid op plekken (in bijvoorbeeld het gezicht) die aan de zon worden blootgesteld. Zo werden er 177 in Griekenland geboren proefpersonen wonend in Melbourne, Australië, 69 Griekse proefpersonen wonend op het platteland van Griekenland, 48 Anglo-Keltische Australische ouderen wonend in Melbourne en 159 Zweedse proefpersonen wonend in Zweden aan een wetenschappelijke studie onderworpen. Wat bleek? Het regelmatig eten van bepaalde voedingsmiddelen werd geassocieerd met minder acne en minder schade aan de huid met onder meer rimpels. Het gaat hier om een dieet rijk aan groenten, olijfolie, vis, peulvruchten (zoals bruine bonen en kikkererwten) en ontbijtgranen en arm aan vlees, boter, margarine, zuivel en suiker.

Verder werden er 1264 vrouwen en 1655 mannen (met een leeftijd tussen de 45 en 60 jaar) onderzocht op verschillende eetpatronen*4. Er bleek een correlatie te bestaan tussen de opname van enkelvoudig onverzadigde vetzuren en het risico op fotoveroudering van de huid. Een dieet rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren (zoals olijfolie) en gezonde koolhydraten (plus een beetje zuivelproducten, fruit, granen, en zetmeelrijke groenten) blijkt volgens onderzoek* het risico te verlagen op ernstige fotoveroudering in het gezicht.  Hiernaast vermindert de oxidatieve stress, insulineresistentie en gerelateerde ontstekingen. Rimpels werden door een gezond dieet ook aanzienlijk verminderd. Dit is wat ook wel het Blue Zone-dieet wordt genoemd: het gezonde voedsel dat al decennialang wordt gegeten op de plekken (van Griekenland tot Japan) waar mensen gemiddeld niet alleen biologisch gezien het oudst maar ook het gezondst oud worden.

1 - Uribarri J, et al. Advanced glycation end products in foods and a practical guide to their reduction in the diet. J Am Diet Assoc. 2010;110(6):911-16.e12.
2 - Shivappa N, et al. Designing and developing a literature-derived, population-based dietary inflammatory index. Public Health Nutr. 2014;17(8):1689-96
3 - Purba, M.B., et al., Skin wrinkling: can food make a difference? J Am Coll Nutr, 2001. 20(1): p. 71-80.
4 - Latreille, J., et al., Dietary monounsaturated fatty acids intake and risk of skin photoaging. PLoS One, 2012. 7(9): p. e44490.

go to top