OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Feiten en fictie: alles over zonnebrand

‘De SPF, oftewel beschermingsfactor van zonnebrand, gaat omlaag zodra de fles eenmaal open is geweest’

Het mag inmiddels wel duidelijk zijn: zonnebrandcrème is simpelweg onmisbaar. Winter of zomer, het zorgt ervoor dat je huid niet verbrandt en zonschade oploopt. Zonschade ofwel fotoschade waardoor je op latere leeftijd rimpels, pigment- en ouderdomsvlekken krijgt. Denk je dat het bij jou wel goed zit met zonnebescherming? Er gaan behoorlijk wat fabels rond wat betreft zonnebrandcrème. Heb je geen goede zonnebrand voor een mooie, zo lang mogelijk jeugdig ogende huid te pakken dan kun je net zo goed niet smeren. Want, hoe zit het nu eigenlijk met de houdbaarheid van zonnebrand? En na het openen van de fles? Wanneer is een SPF-product over de datum? Moet je ook zonnebrand smeren met een donkere huid? Alvast antwoord op die laatste vraag: absoluut! Een meer gekleurde huid mag beter bestand zijn tegen UV-stralen, maar is niet immuun tegen zonschade. Hiernaast wil je sowieso een sun protection factor (SPF) pakken die aansluit op jouw huidtype. Wist je bovendien dat insmeren ook goed is wanneer de zon helemaal niet schijnt? Feit en fictie: de essentiële informatie omtrent het belang van zonnebrand op een rij.

Feit: houdbaarheidsdatum en houdbaarheid gaan omlaag na openen van de zonnebrandcrème

De SPF, oftewel de beschermingsfactor van zonnebrand, gaat omlaag zodra de fles eenmaal open is geweest. Nog zonnebrandcrème van vorig jaar in de kast staan? Het is hoogstwaarschijnlijk tijd om die te vervangen door een nieuwe fles. Als de flacon zonbescherming een jaar open is geweest, bestaat de kans namelijk dat zuurstof vat heeft gekregen op de werkzaamheid van de zonbeschermingsfilters. De broodnodige SPF is dan nog steeds werkzaam, maar de hoogte van de bescherming kan wel wat afnemen. Wil je er dus zeker van zijn dat je nog steeds een hoge SPF gebruikt? Overweeg dan zeker om een nieuwe fles zonnebrand aan te schaffen. Met zonnebrand over datum haal je natuurlijk helemaal niks uit.

Fictie: zonnebrand is niet nodig voor de donkere huid

Denk je dat je geen zonnebrand nodig hebt met een donkere huid? Bijvoorbeeld olijfkleurig of zwart van huidtint. Dan zit je er helaas helemaal naast: ook met een getinte huid is bescherming tegen de zon belangrijk. Let bovendien op dat je met een hogere factor smeert wanneer je in een ander land bent waar de zonkracht sterker is. Ondanks het feit dat een donkere huid meer pigment bevat dan een lichte huid is bescherming belangrijk! UVA-straling is namelijk het gehele jaar door aanwezig en deze vorm van UV-straling versnelt het verouderingsproces van de huid. Ook wel bekend als photo-veroudering. Deze vorm van huidveroudering ten gevolge van UV-straling kan bij alle huidtypen voorkomen, dus ook een diep gekleurde huid.

Feit: de SPF gaat omlaag als de zonnebrandcrème in de zon heeft gelegen

De beschermende factor in zonnebrandcrème is niet zo goed bestand tegen hitte. SPF gaat omlaag als je de fles of tube in de zon laat liggen. Zonnebrand beschermt zichzelf dus niet! Aanrader: stop een SPF-product in je tas of leg in de schaduw.

Fictie: met een hogere SPF heb je minder zonnebrand nodig

‘Met een hogere SPF kun je net zo goed mooi én bovendien veiliger bruin worden’

Het is absoluut niet waar dat je minder hoeft te smeren als de SPF hoger is. De aangegeven SPF is namelijk alleen van toepassing als je blijft bijsmeren, dus óók bij factor 30 of 50! Idealiter smeer je zelfs om de twee uur en standaard nadat je gezwommen hebt. Breng de zonnebrandcrème royaal aan voor de beste bescherming.

Feit: zonlicht is ook gezond

Hoewel het belangrijk is dat je jezelf beschermt tegen de UV-straling, is zonlicht wel degelijk goed voor je. De zon is verantwoordelijk voor maar liefst 85% van de vitamine D die ons lichaam aanmaakt. Frisse lucht, zonnetje: een kwartier per dag is genoeg!

Fictie: met een hogere SFP word je nooit bruin

Het lijkt misschien alsof bruinen onmogelijk is met een hogere SPF, maar dat is echt niet waar. Je huid verbrandt niet (gelukkig), maar verkleurt wel degelijk. Ook in de schaduw! Alleen duurt dit door de hogere factor wél iets langer. Daar staat tegenover dat de bruine kleur langer aanhoudt wanneer je eenmaal bruin wordt. 

Feit: je kunt ook verbranden door je kleding heen

Ja, je kunt verbranden door je kleding heen! Waarna je huid brandt, rood is en vervolgens ook zal vervellen. Dat verbranden klinkt misschien vreemd, want een laag kleding zit tussen je huid en de zon, niet? Maar hoe lichter de kleur stof die je draagt, hoe gemakkelijker de straling er gewoon doorheen komt. Is je kleding nat dan heeft het nog maar een beschermende SPF van 2 en komt UV-licht er ongefilterd doorheen. 

Fictie: als je zelden verbrandt heb je geen zonnebrand nodig

Het is volstrekte onzin dat je je niet hoeft in te smeren met zonnebrand als je zelden verbrandt. De SPF die voor jou het beste is, hangt af van je huidtype en hiernaast de sterkte van de zon. Insmeren is onontbeerlijk! Let op: kinderen hebben een gevoeligere huid en zij hebben daarom zonnebrand met SPF 50+ nodig.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

go to top