OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Hoe grijze haren vertragen: Tips & Tricks

Het is een natuurlijk proces dat je haar – blond, rood, bruin of zwart – zijn melanine ofwel kleur verliest naarmate we ouder worden. Meestal is het moment waarop dit gebeurt, al vroeg in je twintigerjaren of op veel latere leeftijd, te wijten aan genen. Het is dus de moeite waard om oudere familieleden eens te vragen wanneer hun haar grijs begon te worden. Er zijn echter veel andere (beheersbare) zaken die bijdragen aan het krijgen van grijs haar. Houd je dit in evenwicht dan kun je de progressie van grijze haren minimaliseren. Dit komt met name neer op het vermijden van stress en liefdevolle verzorging.

Wanneer krijgen vrouwen meestal grijs haar?

Dit is dus genetisch bepaald, maar de meeste vrouwen van in de dertig zouden een paar grijze haren moeten zien. Tegen de tijd dat vrouwen de leeftijd van vijftig jaar bereiken, zal meer dan 50% van het hoofdhaar grijs zijn gekleurd. Grijs haar is een combinatie van normaal gepigmenteerde haren afgewisseld met witte. Haar wordt helemaal wit als de pigmentatiecellen die verantwoordelijk zijn voor de kleur (melanine) niet meer worden geproduceerd.

Let op je haarbehandelingen

Het wassen, stijlen en kleuren van je haar zorgen er allemaal voor dat het onder druk komt te staan. Praat eens met je kapper voordat je weer een totaal nieuwe look wordt aangemeten. Is het een chemisch proces vraag dan hoe vaak je het moet laten bijwerken. Als het een heel nieuw kapsel is, vraag dan wat voor dagelijkse styling dit behoeft – bijvoorbeeld stijlen met een stijltang of bepaalde haarproducten – om de gewenste look te krijgen. Hiernaast wil je verf het liefst zoveel mogelijk weghouden van de hoofdhuid. De hoofdhuid kan tijdens de behandeling met folie worden beschermd en er kan voor de juiste producten worden gekozen om de kans op een stressreactie te minimaliseren. Je kunt ook voor een bepaalde soort verfbeurt kiezen waarbij je zo min mogelijk hoeft bij te werken. Denk bijvoorbeeld aan ombré waarbij niet je hele haar (in ieder geval minder bij de wortels) wordt gekleurd. Of een zogenaamde ‘gray-blend’. Mengen wordt bereikt met een ontwikkelaar van slechts vijf tot tien volumes, waardoor de afzonderlijke lokken minder haarkleur absorberen.

Let op externe factoren

Roken, zware blootstelling aan de zon en een vervuild stadsleven kunnen je huid genadeloos uitdrogen en verouderen. Hetzelfde geldt voor je haar; deze factoren zetten je haar onder druk en zodoende kan het vergrijzen van je haar versnellen. Antioxidanten kunnen de schade helpen verminderen veroorzaakt door omgevingsstressoren die lastig te vermijden zijn. Je kunt antioxidanten eten (bosbessen, rode druiven, noten en spinazie zitten boordevol antioxidanten), een supplement nemen (bijvoorbeeld een wortel genaamd Fo-ti die in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt om veroudering tegen te gaan) of breng antioxidanten rechtstreeks aan op je haar. In de Dercos-lijn van Vichy zitten bijvoorbeeld antioxiderende voedingstoffen zoals een concentraat van antioxidanten uit de spirulina alg. Spirulina is een blauwe alg, gevonden in veel zoetwatermeren, rivieren en vijvers, die uiterst rijk is aan proteïnen, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Deze voedingstoffen kunnen huidcellen helpen beschermen tegen schade. Verder is de Dercos Nutrients-lijn met diverse shampoos, conditioners en haarmaskers ook verrijkt met de acaï-bes, die aan de Braziliaanse acaï-palmbomen groeit en tal van antioxidanten en een aantal vetzuren (omega 3-6-9) bevat.

Zorg voor een uitgebalanceerd dieet

Een aantal voedingstekorten kan vroegtijdig grijs haar veroorzaken. Mogelijke tekorten worden bepaald door een bloedtest bij jouw huisarts. De meest voorkomende voedingstekorten zijn ijzer, vitamine D en vitamine B. B-vitamines helpen bij het creëren van nieuwe bloedcellen, die vervolgens zuurstof en voedingsstoffen aan de hoofdhuid afgeven. Hierdoor kunnen follikels nieuw, sterk en gezond haar produceren. Dit is dus ook ideaal voor haargroei.

Controleer je hormonen

Een veelvoorkomende hormoonaandoening die verband houdt met vroegtijdig grijs haar is hypothyreoïdie, omdat schildklierhormonen rechtstreeks inwerken op de haarzakjes. In dit soort gevallen zal je weliswaar ook andere symptomen moeten hebben die een waarschuwingssignaal geven dat het tijd is om langs de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld bij snelle gewichtsveranderingen, warmte- of koude-intolerantie of een onregelmatige menstruatie. Dan is het de moeite waard om te worden beoordeeld op een hormonaal probleem. Het balanceren van stressfactoren is essentieel om een goede, gekleurde haardos te behouden. Lifestyle speelt hierbij een belangrijke rol.

go to top