OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat gebeurt er met je haar tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in het lichaam van een vrouw. De buik groeit en tegelijkertijd hebben hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap impact op huid en haar. Zo kun je last krijgen van een zwangerschapsmasker op je gezicht of juist de veelgehoorde ‘pregnancy glow’. Wat betreft haar kan het ook allerlei kanten uitgaan: je haar kan van textuur veranderen, snel gaan groeien of juist uitvallen. Hormonen kunnen ervoor zorgen dat je haar sneller groeit en minder uitvalt. Al zijn deze haarveranderingen meestal niet permanent. Veel vrouwen verliezen wat haar in de postpartumperiode of nadat ze zijn gestopt met borstvoeding. Sommige vrouwen merken dat er haar verschijnt op ongewone plaatsen, zoals op het gezicht, de buik of rond de tepels. Veranderingen in de haartextuur kunnen het haar droger of vetter maken. Nagels kunnen, net zoals het haar op je hoofd, tijdens de zwangerschap veranderen. Oestrogeen en progesteron zijn de belangrijkste zwangerschapshormonen om mee rekening te houden. Een vrouw zal tijdens een zwangerschap meer oestrogeen produceren dan tijdens haar hele leven wanneer ze niet zwanger is. Er wordt weleens gezegd dat in verwachting zijn van een meisje (in tegenstelling tot bij een jongen) je schoonheid zou wegnemen, maar dat is natuurlijk een fabel. Zo schatten ze vroeger graag in of je een meisje of jongen zou krijgen. Voeding, hormonen, de tijd van het jaar dat je zwanger bent en andere externe factoren hebben eerder invloed op de staat van je haar tijdens en na de zwangerschap.

Haar kan hard gaan groeien

Wanneer je je tweede trimester bereikt, kan het zijn dat je haar dikker aanvoelt dan normaal. Dit komt doordat je haar de neiging heeft om in één groeifase te synchroniseren ofwel samen te komen. Een gemiddelde vrouw verliest ongeveer 100 haren per dag, maar dankzij een grote toename van het hormoon oestrogeen tijdens de zwangerschap kan dit proces vertragen. Uiteindelijk groei je niet meer haar, maar verlies je er minder. Je kunt ook op vreemde plekken haar krijgen zoals op de kin, langere wimpers en dikkere lichaamsharen over het algemeen. Dit is weliswaar van tijdelijke duur, dus geen zorgen.

Haar kan slap worden

Af en toe kan het haar tijdens de zwangerschap behoorlijk dof worden. Dit kan duiden op een tekort aan voedingsstoffen, dus zorg ervoor dat je naar je dienstdoend arts gaat om er zeker van te zijn dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt tijdens je zwangerschap. Gebruik eens per week een voedend haarmasker zodat het er beter uitziet en zorg er ook voor dat je jouw zwangerschapsvitaminen dagelijks slikt. Hoe je hormonen reageren tijdens de zwangerschap is meestal genetisch bepaald, dus als je moeder last had van slap haar tijdens de zwangerschap dan zal jij dat waarschijnlijk ook ervaren.

Haartextuur kan veranderen

Van krullend en veerkrachtig kan je haar ineens naar levenloos en sluik gaan tijdens de zwangerschap. Of van droog naar vettig haar, om maar een paar voorbeelden te noemen. Deze veranderingen kunnen bij sommige vrouwen zeker voor komen tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat de vorm van de haarzakjes daadwerkelijk kan veranderen. Hierdoor kan het haar van droog naar vettig haar gaan tijdens de zwangerschap, of van golvend naar steil naar krullend en zelfs pluizig veranderen. De overproductie van zwangerschapshormonen kan resulteren in pluizig haar. Was je haar met een milde shampoo en douche koud af, dit kan helpen bij pluis. Iets soortgelijks gebeurt trouwens ook tijdens de puberteit. Dit is ook een moment in je leven waarop je hormonen een tijdje de touwtjes in handen hebben. Op een gegeven moment zal je haar wel weer zijn originele vorm terugkrijgen, maar dit kan in zeldzame gevallen tot maar liefst twee jaar lang duren.

Haar kan uitvallen

Het is vrij normaal dat je haaruitval opmerkt zodra je kind geboren is. Hormoonspiegels nemen af zodat het haar vroegtijdig overgaat in de rustfase. Prolactine, een hormoon dat essentieel is voor de melkproductie van een nieuwe moeder, heeft ook een nadelige invloed op het haar. Geen stress, de haarcyclus (vier jaar groeien, drie maanden rusten, dan loslaten en vervangen) wordt zes tot negen maanden na de geboorte weer normaal. Met behulp van een keratine-rijke shampoo en conditioner en volume-gevende verzorging kan het haar een stuk voller lijken. Houd je haar verder uit de zon, föhn op een koele stand en pak iets vaker de droogshampoo om het haar in goede conditie te houden.

Een nieuwe haarkleur

Je haar verandert natuurlijk niet uit zichzelf van kleur, maar tijdens de zwangerschap mag je je haar niet zomaar met elk product verven of bleken. Aangezien de chemicaliën in haarverf een probleem kunnen zijn in het eerste trimester (let op alles wat via de hoofdhuid wordt opgenomen) en daarom kiezen veel vrouwen voor folie-kleuringen of een balayage-kleur. Bij de balayage-techniek worden alleen oppervlakkige lokken gekleurd in plaats van het hele haar. Deze kleurtechnieken komen niet in contact met de hoofdhuid. Dit is dan ook een veiligere optie voor het verven van je haar tijdens de zwangerschap.

Het haar verandert bij elke zwangerschap

Je hormoonbalans kan vooraf niet worden voorspeld, dus het kan zijn dat je tijdens een tweede zwangerschap weer met heel andere veranderingen in je bos haar wordt geconfronteerd. Dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn, maar kan in sommige gevallen wel voorkomen.

go to top