OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Segment :

Haaruitval tegengaan: oorzaken en oplossingen

 • favoriet

Soms valt je haar ineens uit. Om dit vaak seizoensgebonden fenomeen te stoppen zoek je naar de oorzaken van dit haaruitval en ga je aan de slag met deze oplossingen. Vichy legt uit hoe Dercos Densi-Solutions kan helpen om je haar dikker te maken en te versterken en vertelt je alles wat je moet weten over haarmassa en haarverlies tegengaan.

Haarverlies en het haar begrijpen

Om te kunnen begrijpen waarom je last hebt van haaruitval, dien je eerst te begrijpen hoe de haren functioneren. Je hoofdhuid bevat 100.000 haarfollikels: kleine fabriekjes die haren produceren. Binnen elke haarfollikel bevindt zich de bulbus: een minuscule protuberantie die alle stoffen bevat voor de groei van het haar.

De haarfollikels ontwikkelen zich in een cyclus van drie fasen: een groeifase, een korte regressiefase (of overgangsfase) en een rustfase, waarin ze hun haar verliezen en in de stand-by modus gaan. Na 2 tot 12 maanden worden ze weer actief en begint de cyclus weer van voren af aan.

Wat is haarmassa?

Anders dan volume of dikte wordt haarmassa bepaald door drie verschillende factoren. Namelijk de hoeveelheid haren, de dikte van elke haar en de algemene sterkte en weerstand van je haren.

Haaruitval

In medische termen heb je haaruitval als je meer dan 100 haren per dag verliest. Met als resultaat dat voornamelijk de hoeveelheid haar sterk afneemt. Haaruitval kan ontstaan door verschillende factoren, die ervoor zorgen dat de haargroeicyclus beïnvloed wordt, waardoor de haargroei periode korter is. De gemiddelde haargroeicyclus duurt ongeveer een jaar voordat de follikel loslaat, waardoor voorkomen wordt dat haar verder groeit dan een bepaalde lengte.

Een verlies van haarmassa

Haaruitval kan langdurig zijn of een korte periode voorkomen, maar een verlies aan haarmassa uit zich vaak in een lange, geleidelijke periode. Experts van Vichy hebben de oorzaken gevonden voor een verlies van haarmassa. Met het verouderen van haar en hoofdhuid krijg je minder, dunnere en zwakkere haarfollikels die steeds vatbaarder worden voor externe factoren. Vrouwen merken vaak dat hun haarmassa afneemt omdat ze voelen dat hun staartje minder volume heeft. Haar kan dan wel uitvallen, maar het is vooral de kwaliteit, de dikte en de gezondheid van je overgebleven follikels die de indruk geven dat je dunner haar hebt. Een aangepaste haarverzorgingsroutine die bedoeld is om het haar te boosten, zoals Dercos Densi-Solutions van Vichy, kan helpen.

Waarom seizoensverandering en haarverlies samengaan

Onder normale omstandigheden bevindt 90 à 95% van de haarfollikels zich gelijktijdig in de groeifase en staat de resterende 5 à 10% op non-actief. Dit uit zich in een natuurlijk haarverlies van 50 tot 100 haren per dag, hetgeen in het voorjaar en de herfst meer kan zijn. Wetenschappers wijzen als een van de oorzaken achter de seizoensgebonden kaalheid naar de zon, die mogelijk invloed heeft op de hormonen in het lichaam die het aantal haarfollikels dat zich in rusttoestand bevindt, hoger maakt, maar deze versterkende factor is niet aangetoond.

Hoe ontstaat haaruitval door stress?

Het is lastig om stress in een zin te omschrijven, maar iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je staat onder spanning en dat kan heel veel oorzaken hebben. Langdurige en heftige stress kan een oorzaak zijn van haarverzwakking en uiteindelijk haarverlies. Dit wordt veroorzaakt doordat stress de hormoonbalans verstoort. Deze verstoring zorgt ervoor dat het collagene weefsel waarmee de haarwortel is omhuld, verhardt. Door deze verharding kunnen er onvoldoende voedingsstoffen aangevoerd worden via de microcirculatie naar de haarwortel en verzwakken je haren zodanig dat ze breekbaar worden en uiteindelijk kunnen uitvallen. De haarfollikel reageert op stress, dit kan betekenen dat de haargroei wordt geremd of in extreme gevallen zelfs stopt. De medische term voor acuut haaruitval na een stressvolle periode is telogeen effluvium. Telogeen effluvium kan ontstaan na gebeurtenissen zoals een zwangerschap, een medische behandeling of hoge koorts. Meestal hersteld de haargroei binnen enkele maanden nadat de stressvolle periode is afgelopen, maar in sommige gevallen kan het nog heel lang aanhouden voordat  je haar weer in volle glorie straalt.

Wat kun je doen tegen haaruitval door stress?

Om haargroei door stress tegen te gaan kun je shampoo gebruiken die het haarverlies helpt beperken, maar wat is nu geschikte shampoo tegen haaruitval? Vichy biedt de Dercos-lijn: doelgerichte verzorgingsproducten zoals aanvullende shampoo bij haaruitval, specifiek gericht op verschillende haarproblemen bij zowel mannen als vrouwen. Naast een kuur tegen haaruitval kun je ook overwegen een shampoo te gebruiken die speciaal voor haar is dat te kampen heeft met uitval. Idealiter kies je een sulfaatvrije shampoo voor een milde reiniging van een gevoelige haaraanzet

Welke shampoo heb je nodig voor dikker haar en meer volume?

“Je haren wassen met shampoo tegen haaruitval kan ook gebeuren ter afwisseling met een gerichte behandeling tegen haaruitval”, aldus Pascale Mora, directrice Wetenschappelijke Communicatie Vichy. “Kies voor zachtheid, om de hoofdhuid niet te irriteren. Een shampoo is per definitie een product dat wordt uitgespoeld: er blijven dus minder actieve bestanddelen achter op de huid, maar die hebben een onmiddellijk densifiërend en omhullend effect op het haar. Wat is de gezonde formule voor dunner wordend haar? Eén met enerzijds reinigende polymeren die een goed glijdend vermogen hebben om het haar goed te scheiden en zo volume te geven, en anderzijds structurerende polymeren die het haar verstevigen en structuur geven”, legt Pascale Mora uit. Zo wordt ook dun haar omhuld zonder dat het verzwaart. Het haar glanst en volume is gegarandeerd! Gelukkig heeft Dercos Densi-Solutions zich bewezen. Dercos Densi-Solutions maakt de haarvezels dikker waardoor ze een sterkere weerstand krijgen. Na 6 weken gebruik, gaf 88% van de deelnemers aan dat hun haar merkbaar dikker was geworden. Nog eens 96% gaf aan dat ze merkten dat hun haarvezels sterker en steviger waren geworden.

Een formule tegen haaruitval

Aminexil Clinical 5 is in staat om het haarverlies binnen drie weken te verminderen. In deze anti-haaruitval behandeling komen 5 effectieve ingrediënten voor waaronder het revolutionaire molecuul Aminexil en het Mineraliserend Thermaal Water van Vichy, dat de hoofdhuid kalmeert. Aminexil Clinical 5 werkt omdat het de 5 oorzaken van haaruitval helpt tegengaan: een slechte weerstand van de hoofdhuid, langzame haargroei, slechte verankering van de haarwortel, een geïrriteerde hoofdhuid en andere externe factoren.

Tips tegen haaruitval: Haal vitamines uit je voeding

Gezonde voeding is hoe dan ook belangrijk, maar ook om haarverlies helpen tegen te gaan. Zorg daarom dat je voldoende groenten en fruit eet. Ze bevatten vitaminen en antioxidanten. Probeer zo gevarieerd mogelijk te eten. Eieren bevatten bijvoorbeeld veel eiwit, om voldoende ijzer en zink binnen te krijgen kan je ook overwegen om aanvullende supplementen te gebruiken.

Wil je zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

 • Haaruitval - Haarverzorging producten - Vichy
 • Aminexil Clinical 5  voor vrouwen
 • Aminexil Clinical 5 voor mannen

  DERCOS

  Aminexil Clinical 5 voor mannen

  Haarverzorging tegen haaruitval
 • De milde shampoo voor het hele gezin - Vichy Dercos
 • Densi-Solutions Verzorging voor voller haar | Vichy

  DERCOS

  Densi-Solutions – Geconcentreerde verzorging voor voller haar

  Haarverzorging tegen haaruitval

  Geconcentreerde verzorging voor de hoofdhuid, voor sterker, voller uitziend haar.

 • Meest gelezen

  go to top