OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Haaruitval: de oorzaken en wat kun je ertegen doen

 • favoriet

‘Je hoofdhuid bevat 100.000 haarfollikels, kleine fabriekjes die haren produceren, die zich ontwikkelen in een cyclus van drie fasen’

Haarverlies kan een aanslag zijn op je psyche. Lichtelijk traumatisch als je ineens hele plukken haar in je borstel of doucheputje vindt. Veel vrouwen voelen zich hierdoor bijvoorbeeld aangetast in hun vrouwelijkheid met haarverlies. Natuurlijk is dat niet zo, ook kort of geen haar kan prachtig staan. Maar als je haar zomaar uitvalt dan is er zeker wel iets aan de hand. Tijd om de oorzaak te traceren. Als je de bron hebt gevonden dan kun je er meestal ook iets aan doen. Soms valt je haar ineens uit, maar het kan bijvoorbeeld ook liggen aan de overgang. Om dit (vaak seizoensgebonden) fenomeen te stoppen zoeken we naar de oorzaken van het haaruitval en kun je aan de slag met oplossingen. Vichy legt hiernaast uit hoe Dercos Densi-Solutions helpt om haar dikker te maken en te versterken. Plus, alles wat je moet weten over haarmassa en het tegengaan van haarverlies.

Waardoor groei of verlies je haar?

‘In medische termen heb je haaruitval als je meer dan 100 haren per dag verliest’

Doorgronden waarom je last hebt van haaruitval begint bij begrijpen hoe de haren functioneren. Je hoofdhuid bevat 100.000 haarfollikels: kleine fabriekjes die haren produceren. Binnen elke haarfollikel bevindt zich de bulbus: een minuscule protuberantie die alle stoffen bevat voor de groei van het haar. De haarfollikels ontwikkelen zich in een cyclus van drie fasen: een groeifase, een korte regressiefase (of overgangsfase) en een rustfase. In die laatste fase verlies je haar (ja, iedereen, ook wie een gezonde bos heeft) en gaat deze in de stand-by modus. Na 2 tot 12 maanden worden ze weer actief en begint de cyclus weer van voren af aan. Anders dan volume of dikte wordt haarmassa bepaald door drie verschillende factoren. Namelijk de hoeveelheid haren, de dikte van elk haar en de algemene sterkte en weerstand van je haren. Dit is genetisch bepaald, maar je hebt er ook invloed op met lifestyle en verzoring.

Help, heb ik echt last van haaruitval?

In medische termen heb je haaruitval als je meer dan 100 haren per dag verliest. Met als resultaat dat voornamelijk de hoeveelheid haar sterk kan afnemen. Haaruitval kan ontstaan door verschillende factoren, die ervoor zorgen dat de haargroeicyclus beïnvloed wordt. Hierdoor kort de haargroeiperiode drastisch in. De gemiddelde haargroeicyclus duurt ongeveer een jaar. Dat betekent: een jaar voordat de follikel loslaat, waarmee wordt voorkomen dat haar verder groeit dan een bepaalde lengte.

Oorzaken haaruitval

Haaruitval kan langdurig zijn of een korte periode voorkomen, maar een verlies aan haarmassa uit zich vaak in een lange, geleidelijke periode. Experts van Vichy hebben de oorzaken gevonden voor een verlies van haarmassa.

Overgang: haaruitval bij vrouwen

‘Onder normale omstandigheden bevindt 90 à 95% van de haarfollikels zich gelijktijdig in de groeifase en staat de resterende 5 à 10% op non-actief’

Tijdens de overgang kunnen vrouwen naast veranderingen in de huid ook meer haaruitval ervaren. Met het verouderen van haar en hoofdhuid krijg je minder, dunnere en zwakkere haarfollikels die steeds vatbaarder worden voor externe factoren. Vrouwen merken vaak dat hun haarmassa afneemt, omdat ze voelen dat hun staartje minder volume heeft. Haar kan dan wel uitvallen, maar het is vooral de kwaliteit, de dikte en de gezondheid van je overgebleven follikels die de indruk geven dat je dunner haar hebt. Een aangepaste haarverzorgingsroutine die bedoeld is om het haar te boosten, zoals Dercos Densi-Solutions van Vichy, kan helpen.

Seizoensgebonden: haaruitval in de zomer of winter

‘Langdurige en heftige stress kan een oorzaak zijn van haarverzwakking en uiteindelijk haarverlies’

Tijdens bepaalde seizoenen kun je letterlijk meer haren op je hoofd hebben dan in andere. Dat zit zo: onder normale omstandigheden bevindt 90 à 95% van de haarfollikels zich gelijktijdig in de groeifase en staat de resterende 5 à 10% op non-actief. Dit uit zich in een natuurlijk haarverlies van 50 tot 100 haren per dag, iets wat in het voorjaar en de herfst meer kan zijn. Veel wetenschappers wijzen naar de zon als een van de boosdoeners achter seizoensgebonden kaalheid. UV-straling heeft mogelijk invloed op de hormonen in het lichaam die het aantal haarfollikels in ruststand verhoogt. Al is deze versterkende factor nog niet wetenschappelijk hard gemaakt.

Haaruitval door stress

‘Om haargroei door stress tegen te gaan kun je een shampoo gebruiken die het haarverlies helpt beperken’

Het is lastig om stress in één zin te omschrijven, maar iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je staat onder spanning en dat kan heel veel oorzaken hebben. Langdurige en heftige stress kan de oorzaak zijn van haarverzwakking en uiteindelijk haarverlies. Dit wordt veroorzaakt doordat stress de hormoonbalans verstoort. Deze verstoring zorgt ervoor dat het collageenweefsel, waarmee de haarwortel is omhuld, verhardt. Door deze verharding kunnen er onvoldoende voedingsstoffen aangevoerd worden via de microcirculatie naar de haarwortel en verzwakken je haren zodanig dat ze breekbaar worden en uiteindelijk kunnen uitvallen. De haarfollikel reageert op stress. Dit kan betekenen dat de haargroei wordt geremd of in extreme gevallen zelfs stopt. De medische term voor acuut haaruitval na een stressvolle periode is telogeen effluvium. Telogeen effluvium kan ontstaan na gebeurtenissen zoals een zwangerschap, een medische behandeling of hoge koorts. Meestal herstelt de haargroei binnen enkele maanden nadat de stressvolle periode is afgelopen. Maar in sommige gevallen kan het nog heel lang aanhouden voordat je haar weer in volle glorie straalt.

Haaruitval door vitaminetekort

Gezonde voeding is hoe dan ook belangrijk, maar zeker om haarverlies helpen tegen te gaan. Zorg er beslist voor dat je voldoende groenten en fruit eet, als je haar je lief is. Ze bevatten vitaminen en antioxidanten. Probeer zo gevarieerd mogelijk te eten. Eieren bevatten bijvoorbeeld veel eiwit. Om voldoende ijzer en zink binnen te krijgen kun je ook overwegen om aanvullende supplementen te gebruiken.

Wat te doen tegen haaruitval?

‘Dercos Densi-Solutions maakt de haarvezels dikker waardoor ze een betere weerstand krijgen’

Om haargroei tegen te gaan met als veroorzaker stress kun je natuurlijk proberen je stress te beperken. Meditatie, yoga, een ommetje wandelen voor het slapengaan. Probeer uit wat voor jou werkt. Een shampoo die het haarverlies helpt beperken kan ook uitkomst bieden. Een geschikte shampoo tegen haaruitval? Vichy biedt de Dercos-lijn: doelgerichte verzorgingsproducten zoals aanvullende shampoo bij haaruitval, gericht op verschillende haarproblemen bij zowel mannen als vrouwen.

Tips tegen haaruitval

Naast een kuur tegen haaruitval kun je ook overwegen om een shampoo te gebruiken die speciaal voor haar is dat lijdt aan flink haarverlies. Idealiter kies je in dit geval voor een sulfaatvrije shampoo. Voor milde reiniging van een gevoelige haaraanzet. Hieronder de beste zorg voor haaruitval om verschillende redenen.

Shampoo tegen haaruitval

‘Wissel je haar wassen met een shampoo tegen haaruitval eens af met een gerichte behandeling tegen haaruitval’, aldus Pascale Mora, directrice Wetenschappelijke Communicatie Vichy. ‘Kies voor zachtheid, om de hoofdhuid niet te irriteren. Een shampoo is per definitie een product dat wordt uitgespoeld: er blijven dus minder actieve bestanddelen achter op de huid, maar die hebben een onmiddellijk verdikkend en omhullend effect op het haar. Een gezonde formule voor dunner wordend haar? Eén met enerzijds reinigende polymeren die goed verdelen over het haar zodat haarstrengen worden gescheiden en meer volume krijgen. En anderzijds structurerende polymeren die het haar verstevigen en structuur geven’, aldus Mora. Zo wordt ook dun haar omhuld zonder dat het verzwaart. Het haar glanst en volume is gegarandeerd! Gelukkig heeft Dercos Densi-Solutions zich bewezen. Dercos Densi-Solutions maakt de haarvezels dikker waardoor ze een beter weerstand krijgen. Na 6 weken gebruik gaf 88% van de deelnemers aan dat hun haar merkbaar dikker was geworden. Nog eens 96% gaf aan dat ze merkten dat hun haarvezels sterker en steviger waren geworden.

Formule tegen haaruitval

Aminexil Clinical 5 kan het haarverlies binnen drie weken remmen. In deze anti-haaruitval formule zitten vijf effectieve ingrediënten waaronder het revolutionaire molecuul Aminexil en Vulkanisch Water van Vichy, dat de hoofdhuid kalmeert. Aminexil Clinical 5 werkt omdat het de 5 oorzaken van haaruitval helpt tegengaan: een slechte weerstand van de hoofdhuid, langzame haargroei, slechte verankering van de haarwortel, een geïrriteerde hoofdhuid en andere externe factoren.

Wil je zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.


De oplossing van Vichy

 • Haaruitval - Haarverzorging producten - Vichy
 • Aminexil Clinical 5  voor vrouwen
 • Aminexil Clinical 5 voor mannen

  DERCOS

  Aminexil Clinical 5 voor mannen

  Haarverzorging tegen haaruitval
 • De milde shampoo voor het hele gezin - Vichy Dercos
 • Densi-Solutions Verzorging voor voller haar | Vichy

  DERCOS

  Densi-Solutions – Geconcentreerde verzorging voor voller haar

  Haarverzorging tegen haaruitval

  Geconcentreerde verzorging voor de hoofdhuid, voor sterker, voller uitziend haar.

 • Meest gelezen

  go to top