OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Symptomen, oorzaken en oplossingen: alles over zonneallergie

Artikelen Suncare

Zonneallergie, zeker in de zomer hoor je er meer over. Maar hoe weet je of je hevig verbrand bent of dat je huid een allergische reactie geeft op de felle straling van de zon? Een kreeftrode schouder of knie wordt wit als je er met een vinger op drukt – teken: verbrand! – maar dan worden de symptomen erger. Je ontwikkelt rode, jeukende blaasjes, bultjes of vlekjes die behoorlijk beginnen op te spelen. Dit lijkt eerder op een overgevoeligheid voor zonlicht.

Wat is zonneallergie?

Allereerst, er zijn meerdere vormen van zonneallergie. De meest voorkomende: polymorfe licht eruptie, ofwel PMLE. UV-B stralen zijn doorgaans de boosdoener wanneer je huid verbrand, maar bij zonneallergie spelen vooral UV-A stralen mee. Ze zorgen ervoor dat je huid rood wordt. Soms heb je een zonneallergie zoals mensen ook allergisch kunnen zijn voor noten of pollen. Al kan dit specifieke type huidallergie ook veroorzaakt worden door andere factoren, waaronder bepaalde stoffen of een medicijn. Wetenschappers tasten toe nu toe in het duister wat zonneallergie precies veroorzaakt. Het kan uit het niets optreden, terwijl je voorheen bij een zonnebad nergens last van had.

Hoe weet je of je zonneallergie hebt?

Doorgaans is een allergische reactie op de zon vrij snel te herkennen. Heb je al eens een zekere zonne-uitslag gehad dan zal dit fenomeen zich bovendien sneller herhalen. Loop het volgende lijstje eens na:

  • Een rode huid, die branderig en/of jeukend aanvoelt;
  • In combinatie met blaasjes over de gehele huid (dat kan zelfs uitspreiden naar de huid onder bijvoorbeeld een T-shirtje, dat helemaal niet is blootgesteld aan de zon) alsook schilfers, zwellingen en bultjes;
  • Houden je klachten al zeker een week aan? Dan is het hoogstwaarschijnlijk zonneallergie.

Hoe lang duurt een allergische reactie op de huid?

Het akelige, pijnlijke gevoel van ‘gewone zonnebrand’ verdwijnt meestal na een paar luttele dagen. Zeg zo één tot drie dagen. Terwijl de symptomen van zonneallergie tot wel 10 dagen kunnen aanhouden. Het gaat wel sneller over als je de zonneallergie op de juiste manier weet te behandelen.

Is zonneallergie gevaarlijk?

Zowel kinderen als volwassenen (gemiddeld 10 – 15%) kunnen zonneallergie ontwikkelen, en zijn daarbij sneller vatbaar voor verbranding. Dat is het belangrijkste om op te letten! Een zonneallergie is vooral vervelend – zeker met mooi weer buiten, wanneer je eigenlijk wel een dagje naar het strand zou willen. Er even op uitgaan is voor mensen met zonneallergie niet altijd een optie, want bij het geringste ultraviolette licht kunnen de alarmbellen gaan rinkelen. Toch is het niet gevaarlijk; er zijn geen ernstige gezondheidsrisico’s aan verbonden.

Zonbescherming met een zonneallergie

Zonbescherming is extra belangrijk als je last hebt van een zonneallergie. Aangezien bepaalde stoffen in een zonnebrandcrème de oorzaak kunnen zijn van jouw zonneallergie, is het belangrijk dat je kiest voor zonbescherming die geschikt is voor een gevoelige huid. Let op: de meeste zonnebrandcrèmes wapenen alleen tegen UV-A straling terwijl je juist bescherming tegen UV-B straling nodig hebt. De zonnebrandproducten van Ideal Soleil bieden broad spectrum bescherming en bevatten Meroxyl, een bestanddeel dat goed werkt tegen UVA-stralen. Zorg ervoor dat je je altijd goed insmeert met een hoge factor om de symptomen van deze allergie te helpen voorkomen.

Waar op het lichaam komt zonneallergie het meest voor?

Warmte-uitslag, zonneallergie en een fotoallergische reactie zijn huidreacties die zich overal op het lichaam kunnen voordoen: in het gezicht, op het decolleté of juist op de armen. Vooral in het gezicht is een allergische reactie niet bepaald prettig, maar er is wel degelijk iets wat je hieraan kunt doen.

Wat te doen bij zonneallergie

Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen als je inderdaad last ondervindt van zonneallergie:

Stap één: vermijd blootstelling aan de zon in zijn geheel
Veel symptomen van zonneallergie verlichten binnen een dag aanzienlijk –mits je de door de zon geïrriteerde huid uit het directe zonlicht houdt. Smeer je extra in (ook wanneer je achter een raam zit, waar zonnestralen doorheen komen) en draag beschermende kleding waaronder bijvoorbeeld ook een zonneklep. 

Stap twee: lichtgewenning
Ben jij altijd gevoelig voor zonlicht? Laat je huid dan langzaamaan wennen aan de zon. Begin vroeg in het voorjaar door af en toe de zon op te zoeken. Met blootstelling aan de eerste prille zonnestralen kan je huid alvast een beetje wennen. Zo wordt je huid namelijk wat dikker en gaat het meer pigment aanmaken, zodat deze beter bestand is tegen de felle zomerzon. 

Stap drie: vochtinbrengende crème
De juiste lotion, eveneens geschikt voor een gevoelig huidtype, kan irritatie verlichten bij een droge, schilferige huid. De beste crèmes voor zonneallergie? Voor het gezicht biedt een ultra-kalmerende verzorging van Vichy’s lijn Aqualia Thermal ondersteuning. Vooral Aqualia Thermal Rijk, letterlijk een rijke dagverzorging, werkt intensief rehydraterend ofwel vochtinbrengend waar te veel vocht door een verbrande huid verloren is gegaan. Deze crème, met mineraliserend thermaal water, hyaluronzuur van natuurlijke oorsprong en plantaardig suiker mannose biedt tot 48 uur hydratatie en – wel zo aangenaam op een verbrande huid – intens comfort.

Stap vier: stop met medicijnen die je gevoelig maken voor licht
Neem je medicijnen voor andere aandoeningen? Bespreek dan eens met je dokter of je hiermee kunt stoppen of overstappen op een andere remedie, die je minder gevoelig maakt voor UV-straling. Soms reageert je huid trouwens ook op een specifieke zonnebrand (of andere stoffen) waar je gevoelig voor bent, dus probeer in dat geval eens over te stappen op alternatieve huidverzorging.

Stap vijf: passende huidremedies
Via de huisarts kun je aan verschillende middelen speciaal voor zonneallergie komen, zoals corticosteroïden (dit wordt ook regelmatig toegepast bij eczeem en psoriasis) die de afweerreactie van de huid tegen zonlicht onderdrukken en zo helpen bij een zonneallergie. Terwijl antihistamine-tabletten allergische reacties wat verhelpen. Producten met verkoelende aloë vera hebben hiernaast een kalmerende werking wanneer je met deze type allergie kampt.

Stap zes: speciale behandeling
Heeft het allemaal geen effect? Dan zijn er nog speciale behandelingen voor zonneallergie, waaronder lichttherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kunstmatig licht, waardoor de huid langzaam went aan de straling.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top