OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Vrije radicalen en antioxidanten: voorkom huidveroudering door oxidatieve stress

‘Oxidatieve stress ontstaat bij een disbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten in ons lichaam’

Inmiddels is het wel bekend dat stress niet goed is voor je gezondheid. Stress en de huid van het gezicht zijn geen beste combinatie. Dermatologen spreken wat betreft je huid vaak van oxidatieve stress in het bijzonder. Dit is een term die je vast ergens voorbij hebt zien komen, maar waarvan je misschien geen flauw benul hebt wat het nu eigenlijk inhoudt. Je bent niet de enige, maar het is wel belangrijk om je te realiseren wat oxidatieve stress is en vooral wat het kan uitrichten op je kwetsbare huid. Als er door vrije radicalen oxidatieve stress ontstaat zie je rode vlekken op de huid door stress, rimpels, donkere vlekken, vroegtijdige huidveroudering. Je kunt het niet zien, maar je huid ligt continu onder vuur door vrije radicalen uit licht, luchtvervuiling, sigarettenrook en meer. Die losgeslagen vrije radicalen beschadigen vervolgens huidcellen. Wat zijn de symptomen van oxidatieve stress op je huid en hoe kun je dit voorkomen of verminderen? Duik hierbij in de materie en wapen je huid tegen oxidatieve stress door vrije radicalen.

Wat is oxidatieve stress?

‘Als vrije radicalen een elektron missen dan gaan ze op een zoek-en-vernietig-missie in diepere lagen van de huid waarbij bijvoorbeeld collageen wordt aangetast’

Oxidatieve stress is in feite een disbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam. Vrije radicalen zijn zuurstof-bevattende moleculen met een oneven nummer van elektronen. Dat oneven getal stelt ze ertoe in staat gemakkelijk te reageren op andere moleculen. Vrije radicalen kunnen grote chemische reacties in je lichaam veroorzaken omdat ze dus zo eenvoudig reacties met andere moleculen kunnen oproepen. Deze reacties worden ook wel oxidatie genoemd, die zowel positief als negatief kunnen uitpakken. Hier komen antioxidanten in het spel: antioxidanten zijn moleculen die een elektron aan een vrije radicaal kunnen doneren zonder zichzelf onstabiel te maken. Hierdoor stabiliseert de vrije radicaal en wordt deze minder reactief. Oxidatieve stress is een biologisch proces dat cellen afbreekt binnen het lichaam. Het is een van de voornaamste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering. Oxidatieve stress (opgeroepen door vrije radicalen) wordt in verband gebracht met omgevingsfactoren die onze huid beïnvloeden, van vervuiling en roken tot een gebrek aan nachtrust. Met name vervuiling en UV-stralen kunnen gecombineerd de effecten van oxidatieve stress versterken door het verspreiden van vrije radicalen. Resultaat: een doffe, kwetsbare huid, maar ook meer pigmentvorming, meer talg en meer rimpels. 

Hoe ontstaat oxidatieve stress?

‘Een overschot aan vrije radicalen kan schade toebrengen aan vetweefsels, DNA en proteïnen in je lichaam’

Oxidatieve stress ontstaat dus bij een disbalans tussen de productie van vrije radicalen en de mogelijkheid van het lichaam om de schadelijke effecten via neutralisatie met antioxidanten om te keren. Oxidatieve schade is de schade die wordt toegebracht aan cellen en huidweefsels die de productie van vrije radicalen niet kunnen bijbenen. Nog een beetje scheikunde-les: ieder van die vrije radicalen mist dus een elektron, waardoor ze op een zoek-en-vernietig-missie gaan binnen de diepere lagen van je huid om zichzelf ‘heel’ te maken. Als je die missende elektron snel opvult, worden ze (zo goed als) onschadelijk. Hier komen antioxidanten mooi van pas. Zonder de oxidatieve stress door vrije radicalen te behandelen, stuiteren die vrije radicalen rond waarbij ze collageen beschadigen (waardoor je huid stevig blijft) en hyperpigmentatie uitlokken. Dermatoloog Nina Roos licht verder toe: ‘Vervuilde luchtdeeltjes en UVA-straling zijn verantwoordelijk voor een stijging in het oxideren van de huidcellen, waardoor het aantal vrije radicalen toeneemt. Als reactie hierop ondergaat de huid een proces dat wij oxidatieve stress noemen. Dit beïnvloedt het DNA van de huidcellen, waardoor ze minder goed gaan functioneren. Dit kan resulteren in een huid die last heeft van ontstekingen, roodheid en gevoeligheid.’ Dit zijn dus ongewenste symptomen van oxidatieve stress.

Oxidatieve stress - een teveel aan vrije radicalen

Doorgaans is oxidatie een normaal en zelfs nodig proces dat zich voordoet in het lichaam. Oxidatieve stress is weliswaar niet wenselijk. Als vrije radicalen goed functioneren dan kunnen ze helpen om ziekteverwekkers, die leiden tot infecties, te weren. Het gaat dus mis wanneer er een overschot aan vrije radicalen ontstaat. Dat teveel aan vrije radicalen kan dan schade toebrengen aan vetweefsels, DNA en proteïnen in je lichaam. Proteïnen, lipiden en DNA vormen een groot deel van je lichaam, dus die schade kan leiden tot een aantal ziektes waaronder diabetes, hoge bloeddruk, hartziekten en atherosclerose. Hiernaast draagt oxidatieve stress sowieso bij aan het versnellen van het verouderingsproces.

Lijstje met vrije radicalen

Iedereen produceert dus van nature een aantal vrije radicalen in het lichaam middels processen zoals lichaamsbeweging en ontstekingen. Dit is doodnormaal en onderdeel van het ingewikkelde systeem van onszelf gezond houden. Je kunt ook blootgesteld raken aan (te veel) vrije radicalen via je omgeving. Een aantal bronnen zijn:

  • De ozon ofwel buitenlucht;
  • Bepaalde pesticiden en reinigingsmiddelen;
  • Sigarettenrook;
  • Straling;
  • Luchtvervuiling;
  • Een dieet rijk aan suiker, vet en alcohol.

Hoe beïnvloedt oxidatieve stress mijn huid?

Dokter Roos legt verder uit: ‘Naast de ontwikkeling van fijne lijntjes en rimpels, wordt de huid ook minder stevig en elastisch door oxidatieve stress. Huidschade door de zon kan daarbij zorgen voor meer ouderdomsvlekken en kan reacties op de bovenste huidlaag uitlokken, zoals roodheid en ontstekingen.

Hoe bescherm je jezelf tegen oxidatieve stress?

Naast deze algemene effecten zijn er bepaalde lichaamsdelen die meer blootgesteld worden aan het exposoom (een optelsom van factoren uit het dagelijks leven waaronder de lucht die we inademen en lifestylekeuzes) waardoor oxidatieve stress ontstaat. Deze delen zijn vooral het gezicht, de hals, de handen en het decolleté. Dit maakt dat antioxidanten extra belangrijk zijn bij het vechten tegen ongewenste vrije radicalen, omdat je op deze manier het proces van versnelde huidveroudering kunt helpen vertragen. 

Manieren van bescherming tegen oxidatieve stress

Het is onmogelijk om jezelf helemaal te wapenen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress. Je kunt weliswaar veel doen om het effect van oxidatieve stress op je lichaam te minimaliseren. Vooral: het verhogen van je antioxidant-waarden en verminderen van de vorming van te veel vrije radicalen.

Antioxidanten eten tegen oxidatieve stress

‘Bepaalde antioxidanten zoals een combinatie van vitamine C en E zijn heel krachtig, met name wanneer je ze opsmeert’

Zorg ervoor dat je dagelijks genoeg antioxidanten eet. Denk aan vijf porties per dag met een variatie aan fruit en groenten. Fruit zoals blauwe bessen, kersen, citrusfruit en pruimen. Groenten waaronder donkere bladgroenten, broccoli, wortels, tomaten en olijven. Andere bronnen van antioxidanten via voeding: vis en noten, vitamine E, vitamine C, kurkuma, melatonine, ui, knoflook en kaneel. Hiernaast is het belangrijk om minder alcohol te drinken en vooral niet te roken! Zorg er ook voor dat je niet overeet, want volgens onderzoek kan dit je lichaam eveneens in een staat van oxidatieve stress brengen.

Antioxidanten smeren tegen oxidatieve stress

Kies voor huidverzorging waarbij tijdens de ontwikkeling is gekeken naar wat de natuur inzet om zichzelf te beschermen. Bepaalde antioxidanten zijn heel krachtig, met name wanneer je ze opsmeert. Denk aan vitamine C en E, ferulazuur, phloretin, resveratrol, groene thee, extract van druivenpitten, co-enzym Q10 (ook bekend als ubiquinone) en idebenone. Combineer vooral, want bijvoorbeeld vitamine C en E zijn samen nog krachtiger. Je kunt ze ’s ochtends en ’s avonds smeren, maar vitamine C alleen ’s avonds.

Zonnebrand smeren tegen oxidatieve stress

Draag altijd een hoge, kwalitatieve zonnebrand. Dit voorkomt namelijk grotendeels dat ultraviolet licht je huid kan beschadigen. UV-licht is een van de voornaamste veroorzakers van vrije radicalen in de huid – de onstabiele zuurstofmoleculen die energie stelen uit gezonde cellen waardoor ze oxidatieve stress oproepen. Voorkom vroegtijdige huidveroudering door dagelijks en het hele jaar door met zonnebrand te smeren, liefst SPF 50

Goed slapen en sporten tegen oxidatieve stress

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Bij een gebrek aan slaap kunnen je lichaamsfuncties namelijk uit balans raken. Denk onder meer aan je breinfunctie, hormoonproductie, balans in antioxidanten en vrije radicalen. Met voldoende slaap heb je van nature hogere antioxidanten-waarden en minder schade door oxidatieve stress. Ook regelmatig sporten is gelinkt aan een langere levensduur en minder effecten van huidveroudering.    Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of bij één van onze goedgekeurde Vichy webshops

De oplossing van Vichy

go to top