OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Hoe kom ik van mee-eters op neus, kin en voorhoofd af?

We hebben allemaal poriën in onze huid, en daarmee kans dat ze verstopt raken. Dit resulteert in mee-eters, zo’n zwart puntje of vergrote porie. Grote poriën en mee-eters door verstoppingen komen vooral voor op onze neus, kin en voorhoofd. Poriën heeft onze huid met een reden; het zijn kleine openingen in de huid die talg en zweet vrijgeven. Ze zijn ook gelinkt aan onze haarfollikels. Als je grove poriën hebt en veel mee-eters dan kan dit komen door een verhoogde talgproductie dat ook resulteert in een vette huid. In dit artikel vertellen we je alles over mee-eters op neus, kin en voorhoofd en hoe je deze het beste kunt voorkomen en behandelen. Waar ook op je gezicht, de verzorgingstips helpen tegen mee-eters op elke plek.

Wat zijn mee-eters?

Zowel mee-eters (ook wel blackheads genoemd) of pukkeltjes met een wit kopje (whiteheads) zijn typen niet-ontstoken verstopte poriën genaamd comedonen. Een mee-eter is een open comedon. Het is in feite een grote opening in een haarzakje verstopt met talg, dode huidcellen en bacteriën. Wanneer dit wordt blootgesteld aan lucht, oxideert het en wordt het zwart. Vandaar dat zwarte puntje.

Wanneer je je poriën niet goed reinigt (en exfolieert) kan vooral bij een vette huid talg en vuil zich uiteindelijk ophopen. Het is ook voelbaar als je veel mee-eters hebt: de huid van het gezicht voelt ruw en hobbelig aan.

Wie krijgt mee-eters?

Iedereen kan mee-eters krijgen, maar met een gecombineerd of vet huidtype ben je vatbaarder voor het ontwikkelen van comedonen. Het kan kloppen dat je meer mee-eters ziet op je neus dan elders op je gezicht. De huid rondom onze neus heeft namelijk een bijzonder hoge concentratie talgklieren. Dit betekent extra talg en dus een grotere kans op verstopte poriën.

Hoe kun je mee-eters voorkomen?

Een verzorgingsplan is bij een vette en acne-gevoelige huid altijd de beste manier om mee-eters zoveel mogelijk te voorkomen en te verminderen. Er bestaan geen wondermiddelen, een consistente routine is het belangrijkste. Reinigen met bijvoorbeeld Normaderm Phytosolution, de huid helpen versterken met Minéral 89, verzorgen met Normaderm-dagcrème tegen onzuiverheden en natuurlijk de huid beschermen met SPF 50 3-in-1 Onzuiverheden. Het begint dus bij je reinigingsroutine. Twee keer per dag wassen, tenzij je een gevoelige huid hebt, en na het sporten en zweten nog eens met een milde reiniger. Onzuiverheden kun je ook aanstippen met een S.O.S. pasta met zwavel.

Zorg er ook voor dat je dagelijks zonnebrandcrème gebruikt (breed spectrum en ten minste SPF 30), omdat blootstelling aan de zon een acne-gevoelige huid kan verergeren. Het is bovendien belangrijk voor mensen met een naar acne neigende huid om producten te gebruiken die olievrij en niet-comedogeen (verstoppen je poriën niet) zijn. Andere tips: was regelmatig je lakens en kussensloop en zoek contact met een dermatoloog voor doorlopend advies en behandeling wanneer je echt acne hebt.

Hoe kom je van mee-eters af?

Langzaam en voorzichtig is de beste en bovendien minst schadelijke manier om mee-eters te behandelen en te voorkomen. Dat betekent weliswaar ook dat je niet meteen van je mee-eters op kin, neus of voorhoofd af zal zijn. Het kan tot een maand duren voordat jouw huid opklaart. Je kunt wel langsgaan bij een dermatoloog om mee-eters professioneel te laten verwijderen, maar het wordt nooit aanbevolen om dit zelf te doen want dit kan het probleem verergeren. Verwijder je mee-eters verkeerd dan kan dit trauma aan de huid en daardoor restlittekentjes of blijvende littekens veroorzaken.

Tips tegen mee-eters

Van een kleimasker tot ook op onverwachte momenten de huid nog eens reinigen: de volgende tips helpen om mee-eters tegen te gaan.

Was je gezicht liefst tweemaal daags

Door je huid regelmatig te reinigen, verwijder je overtollig vuil, talg, dode huidcellen, bacteriën of make-up. Voor de meeste mensen is het twee keer per dag wassen van hun gezicht de juiste zet. Maar sommige mensen met een bijzonder droge of gevoelige huid kunnen hun gezicht misschien maar één keer per dag wassen met een reinigingsmiddel. Als je acne probeert te behandelen, zal je merken dat een reinigingsmiddel met een chemische exfoliant zoals salicylzuur of glycolzuur helpt om die problemen onder controle te houden.

Was je gezicht ook na het sporten

Overtollig zweet kan in combinatie met vuil, bacteriën en dode huidcellen je poriën verstoppen, wat mogelijk kan leiden tot mee-eters. Het is dus belangrijk om je gezicht te wassen voor en na een training of een activiteit die overmatig zweten veroorzaakt.

Gebruik af en toe een kleimasker

Maskers met klei kunnen helpen om overtollig vuil en talg van de huid te verwijderen. Dergelijke producten 'ontgiften' jouw huid misschien niet, maar na verloop van tijd kunnen ze helpen bij het wegwerken van mee-eters en andere onzuiverheden. Je kunt de producten gebruiken zoals voorgeschreven (10 tot 15 minuten opdoen en vervolgens afspoelen) of je kunt ze 's nachts als puistjesbehandeling gebruiken. Breng erna een vochtinbrengende crème aan, want het kan de huid ook uitdrogen.

Exfolieer

Milde exfoliërende zuren zijn een effectieve manier om dode huidcellen en talg die de porie verstoppen af te breken. Deze ingrediënten lossen de bindingen tussen dode huidcellen op, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden weggespoeld. Dat omvat zowel alfa-hydroxyzuren (AHA's) zoals glycolzuur en melkzuur als beta-hydroxyzuren (BHA's) zoals salicylzuur.

Exfoliëren helpt voorkomen dat overtollig talg en vuil vast komen te zitten in de follikels. Kies wel de juiste exfoliant voor jouw huidtype. Glycolzuur is bijvoorbeeld het meest irriterend, dus voor een gevoelige of snel geïrriteerde huid is melkzuur of PHA beter. Een vette huid zal daarentegen het meest uit salicylzuur halen, omdat het dieper in de poriën kan komen dan andere zuren.

Vermijd comedogene make-up en zonnebrandcrème

Helaas kan make-up en zonnebrandcrème je huid en dus poriën verstoppen. Mits je voor olievrije, niet-comedogene (lees: die de poriën niet verstoppen) make-up en zonnebrandcrème kiest. Op een acne-gevoelige huid wil je zware producten op oliebasis sowieso vermijden. Die blijven namelijk op je huid zitten en houden zweet, vuil en dode huidcellen in jouw poriën vast. Kies in plaats daarvan voor een zachte reiniger en een lichtgewicht hydraterende crème.

go to top