OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Hoe mijn huid te verzorgen tijdens de overgang? Het beste advies voor blijvend resultaat

Ongeacht uw leeftijd, is hydratatie altijd belangrijk voor uw huid. De huid is toch het grootste orgaan in uw lichaam, die uw gezondheid gelijk reflecteert. Voldoende ‘dorstlessers’ voor de huid zijn voor iedereen een aanrader, maar des te meer tijdens de overgang. Dit is namelijk een periode waarin een droge huid veelvuldig optreedt – tijdens alle seizoenen. Vrouwen in de overgang noemen dehydratatie zelf het meest veelvoorkomende huidprobleem. Het goede nieuws? Het verschil ligt simpelweg in goede huidverzorging – net het juiste product voor uw huid en hoe vaak u deze opbrengt. Zo verwelkomt u die felbegeerde stralende huid.

Hoe kan ik mijn huid ondersteunen tijdens de overgang? Beste tips voor een goede huidverzorgingsroutine

‘Voor de een voelt de overgang als een aardverschuiving, terwijl de ander amper iets merkt – afhankelijk van genen en familiegeschiedenis’

Veel persoonlijker kan het niet: voor de een voelt de overgang als een aardverschuiving, terwijl de ander er amper iets van merkt. Vraag ook eens aan uw moeder hoe zij het heeft ervaren – een gesprek dat onder vrouwen niet zo vaak wordt gevoerd, maar juist een band schept – voor meer inzicht. Het is namelijk gelinkt aan uw genen en persoonlijke familiegeschiedenis. Vergeet hiernaast ook niet: u bent niet de enige in de overgang. Miljoenen vrouwen zijn u voorgegaan. Wij helpen u hierbij te doorgronden wat er in uw lichaam gebeurt om het proces aangenamer te maken. Zo raken hormonen tijdens de overgang uit balans, wat vervolgens impact heeft op de hydratatiewaardes van de huid. Naarmate de jaren verstrijken gaat de talgproductie er bovendien op achteruit. Kijkt u in de spiegel en ziet u ineens een doffe huid die ruw aanvoelt? De huid is nu gevoeliger, dus het is tijd om uw huidverzorgingsroutine om te gooien. Dat heeft u zelf in de hand.


Huidveroudering is het resultaat van genetische en externe factoren

‘Voelt uw huid ineens zo droog aan als de Sahara? Niks vreemds aan de horizon, maar er is wel iets aan te doen’

Voelt uw huid ineens zo droog aan als de Sahara? Niks vreemds aan de horizon, want vooral in aanloop naar de overgang (ook wel perimenopauze genoemd) treden er een aantal nadelige veranderingen op. Niet meteen schrikken, maar we hebben het dan over: huidverdunning, verstoringen in de microcirculatie (ofwel bloedcirculatie), vermindering van collageen en elastische vezels (wat de huid stevig houdt), glycatie en een lagere talgafscheiding. Het wordt zichtbaar in de huid. Eerlijk gezegd, niet een al te mooi gezicht. Het goede nieuws is weliswaar dat deze symptomen van de overgang verminderd kunnen worden met de juiste huidverzorgingsroutine.

Het juiste stappenplan: was voorzichtig, hydrateer volop

Let op huidverzorgingsproducten die rijk zijn in ceramide of Omega-3- of 6 (denk aan: sheaboter, rijstzemelolie en saffloerzaadolie) die het tekort aan vetzuren in de huid helpen herstellen. Deze vetzuren zijn verantwoordelijk voor de flexibiliteit en het optimaal functioneren van de huidbarrière.
Wellicht heeft u ook dagelijkse exfoliatie nodig om de hydratatie van de huid te optimaliseren en om de celvernieuwing aan te sporen terwijl poriën ontstopt worden. Afhankelijk van de staat van de huid, zijn een enzymatische peel en exfoliërende producten voorzien van glycolzuur aanraders.
Kies hiernaast voor dagelijkse en wekelijkse huidverzorgingsproducten (crèmes, serums) die zijn voorzien van retinol, groeifactoren zoals fyto-hormonen, aminozuren, Vitamine C, E en A, peptiden en andere moleculen die de tekenen van huidveroudering tegengaan.
Hiernaast is het essentieel om een broad-spectrum zonnebrand te gebruiken. Elke dag! En dan hebben we het hier over UVA +++++, voordat u de zon instapt. Deze hoort ook regelmatig opnieuw aangebracht te worden. Maak er een gewoonte van en uw huid zal u dankbaar zijn. Het beschermt de huid namelijk tegen zonschade, toenemende huidverdunning en photo-aging. Waar wacht u nog op.

Dagelijks hydrateren van buiten- en binnenuit

‘Tijdens de overgang mag u juist blij zijn met overmatige talgproductie; een vettige huid blijft eerder vol en goed doorvoed’

Hydrateren, hydrateren, hydrateren. Het is zo belangrijk voor de huid tijdens de overgang. Wie ooit zijn vettige huid vervloekte, mag nu juist blij zijn met een overmatige talgproductie: het houdt de huid vol en gevoed. Hydrateren kan natuurlijk ook van binnenuit. Zie hier een paar tips voor elke dag:

1. Gebruik tweemaal daags een zachte cleanser, die het functioneren van de huidbarrière beschermt. Plus, vermijd heet water.
2. Moisturize uw gezicht en lichaam minstens twee keer per dag.
3. Kies producten met ingrediënten die water aantrekken, zoals hyaluronzuur en glycerine.
4. Exfolieer ook een schilferige huid die ruw aanvoelt, want deze neemt waarschijnlijk de ‘dorstlessers’ niet voldoende op bij het aanbrengen. De oplossing: verwijder dode huidcellen van de bovenste huidlaag. Dit kunt u thuis doen – in het comfort van uw eigen badkamer – of bij een professional die zich specialiseert in chemische peels of microdermabrasie. Heel belangrijk: gebruik altijd broad-spectrum zonnebrandproducten na de exfoliatie. Uw dermatoloog kan u hierbij ook van advies voorzien.
5. Overweeg een gezondere lifestyle! Roken, alcohol, overmatige blootstelling aan de zon zonder SPF maken uw huid er niet mooier op en werken een droge huidstructuur in de hand.
6. Start met hydraterende gezichtsmists of spray thermaal water over uw gezicht gedurende de dag. Vermijd ook plekken waar de lucht te droog is. Met andere woorden: knal niet meteen de verwarming of airconditioning aan als u het een beetje koud of warm heeft. Deze watertjes, speciaal voor de huid, kunnen uw huid ondertussen van voldoende vocht voorzien.
7. Vergeet vooral niet goed te eten! Drink voldoende water om uw lichaam volop te hydrateren. Probeer ook meer waterrijke producten en Omega-3 vetzuren toe te voegen aan uw dagelijkse eetpatroon.

Volop hydrateren staat buiten kijf, maar het ‘hoe’ kan nog even zoeken zijn. Ter opsomming om een kurkdroge huid tegen te gaan:
- Parfumvrije producten
- Water dat niet te heet is
- Hydrateer ten minste twee keer per dag
- Een gezonde lifestyle

Meer weten? Lees hier meer over:
Huid & Beauty
Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit

Meest gelezen

go to top