OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Hormonale acne, wat is het precies?

Hormonale acne of hormonale puistjes zijn te herkennen aan het tijdstip waarop ze verschijnen. Bijvoorbeeld rondom je menstruatie wanneer bepaalde hormonen opspelen. Veertien dagen voor je menstruatie, tijdens de eisprong of ovulatie, kunnen ook al puistjes ontstaan. Zo verhogen de testosteronwaardes tijdens de ovulatie, en verlagen de oestrogeen- en progesteronwaardes tijdens je ongesteldheid. Hormonale puisten komen ook vaker voor tijdens een zwangerschap. Over het effect hiervan op de huid lees je verderop in dit verhaal meer. De pil wordt in dit soort gevallen tegen acne soms voorgeschreven, omdat deze bepaalde hormonen onderdrukt. Toch bestaan er ook andere manieren om puistjes door hormonale acne te behandelen. Karakteristiek aan dit soort onzuiverheden: vaak verschijnt hormonale acne op de kin of langs de kaaklijn. In dit artikel vind je alles over hormonale puistjes en de oplossing hiervoor. Voor hevige acne, een serieuze huidziekte, kun je het beste je huisarts en/of dermatoloog raadplegen om dit goed te behandelen. Voor sporadische puistjes die verband houden met hormonen bieden we hier een aantal handige tips.

Waarom hormonen een rol spelen

Verschillende oorzaken houden verband met acne, maar het is een hormonale ziekte. Hormonen zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van onze talgklieren en pas als deze volwassen worden, tijdens de puberteit, krijgen sommigen van ons acne. Tijdens de puberteit produceert ons lichaam een teveel aan mannelijke hormonen (androgenen) die de productie van talg in de talgklieren stimuleren. De overproductie van talg is een van de symptomen die tot puisten kunnen leiden. Terwijl hormonen bij mannen in de loop van de jaren stabiliseren, blijven ze bij vrouwen fluctueren. Vooral tussen de 20 en 40 jaar, en dan weer tijdens de overgang, zijn vrouwen bijzonder vatbaar voor hormonaal opgewekte puistjes. Dit treedt vooral op tijdens de menstruatiecyclus, tijdens een zwangerschap en vervolgens weer tijdens de overgang.

De pil tegen acne

Anticonceptiepillen die specifiek voor de behandeling van acne worden gebruikt, bevatten meestal ethinylestradiol (met dezelfde werking als het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol) en/of drospirenon, norgestimaat, norethisteron. Samen richten deze ingrediënten zich op de hormonen die kunnen bijdragen aan acne en puistjes. Dit helpt vooral bij puistjes tijdens de eisprong of ovulatie. Als roker mag je deze anticonceptie trouwens niet innemen. Antiandrogenen medicijnen werken door het mannelijke hormoon androgeen te verlagen. Zowel mannen als vrouwen hebben natuurlijke niveaus van dit hormoon. Te veel androgeen kan echter bijdragen aan acneproblemen door de talgklieren te verstoren die de huidcellen reguleren en de talgproductie verhogen. Raadpleeg eerst je huisarts voordat je overgaat op dergelijke acne-medicatie.

Hoe kom je van hormonale puistjes af?

Er bestaan geen specifieke wondermiddelen voor hormonale puistjes, het verschil zit hem in een consistente routine. Reinigen met zuiverende bestanddelen, hydrateren en af en toe behandelen met een SOS-crème.

Menstruatie

Veel vrouwen met acne en puistjes zien meer onzuiverheden opduiken tijdens hun menstruatie. Dit komt doordat de vrouwelijke menstruatiecyclus ervoor zorgt dat hormoonspiegels stijgen en dalen en de huid op verschillende tijdstippen van de maand anders wordt aangetast. Kort voordat het bloeden begint, zijn zowel oestrogeen als progesteron op hun laagste niveau. Op dit punt heeft testosteron (dat altijd bij vrouwen aanwezig is, hoewel in kleinere hoeveelheden dan bij mannen) een hogere waarde dan de vrouwelijke hormonen, waardoor er nog meer talg wordt aangemaakt. Premenstruele puistjes laaien meestal op tussen zeven en tien dagen voor een menstruatie – rond de 18 tot 21 dagen. Dit is zo ongeveer tijdens de ovulatie. Tijdens de menstruatie zelf verbetert de conditie van de huid over het algemeen.

Slaaptekort

Verstoringen van de slaapcyclus kunnen resulteren in een toename van cortisol, wat kan leiden tot huidontsteking, onjuiste genezing en huidproblemen zoals puistjes. Het zet de bijnieren aan tot overproductie van cortisol, een steroïde, waardoor de talgklieren meer talg produceren en de huid extra vettig wordt.

Zwangerschap

Zwangerschap is een ander moment waarop hormonen fluctueren en vrouwen hogere niveaus van androgenen (mannelijke hormonen) meemaken die acne kunnen veroorzaken. Heb je al last van veel puistjes dan kan dit verergeren tijdens de zwangerschap. Sommige zwangere vrouwen krijgen voor het eerst enorm last van puistjes. Dit kan komen door hormoonfluctuaties. De hormoonspiegels zijn het hoogst tijdens het eerste trimester, de eerste drie maanden van de zwangerschap. Puistjes tijdens de zwangerschap kunnen weliswaar voor het eerst optreden in elk stadium van een zwangerschap en ook nog na de bevalling. Aan de andere kant melden sommige vrouwen met een onzuivere huid ook dat hun huid tijdens de zwangerschap opklaart.

Stress en onrust

Een acne-gevoelige huid is het resultaat van een combinatie van factoren die leiden tot verstopte poriën, waarvan sommigen worden beïnvloed. Bijvoorbeeld cortisol en androgenen die als reactie op stress door het endocriene systeem worden uitgescheiden. Deze hormonen verhogen de productie van talg. Hoge niveaus van Propionibacterium acnes, een bacterie die in de menselijke huid leeft, zich voedt met talg en medeverantwoordelijk is voor acne, worden hiermee ook uitgelokt. Hiernaast scheiden witte bloedcellen die door deze bacterie worden aangetrokken een enzym af dat de wand van de talgklieren kan beschadigen. Hierdoor komt de inhoud in de haarschacht terecht, wat kan leiden tot een ontstekingsreactie. Elk van deze factoren dragen afzonderlijk en gezamenlijk bij aan een omgeving waarin een naar acne neigende huid ontstaat.

Voeding, gezond en ongezond

De exacte link tussen voeding en hormonale acne is nog niet helemaal duidelijk. Sommige voedingsmiddelen kunnen puistjes helpen voorkomen, met name voedingsmiddelen die ontstekingen bestrijden. Plantaardige voedingsmiddelen met veel antioxidanten kunnen ontstekingen helpen verminderen en een zuivere huid bevorderen. Omega-3-vetzuren (uit onder meer vette vis, chiazaden en walnoten) kunnen ook ongewenste huidontstekingen verminderen. Geen enkele dermatoloog zal aanraden om veel ongezonde, bewerkte voeding, zoals junkfood, te eten. Probeer suiker, zuivel, geraffineerde koolhydraten en rood vlees eens te beperken en kijk hoe je huid reageert.

go to top