OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat is de menopauze en hoe herken je de symptomen?

Tijdens de menopauze is ons lichaam aan het veranderen, een onvermijdelijk feit. Ons figuur, ons haar, onze huid, vrijwel alles aan ons uiterlijk lijkt in rap tempo te verouderen zodra de menopauze, ofwel overgang, zich aandient. Maar vrees niet, er zitten juist ook heel mooie kanten aan deze ‘tweede fase in ons leven’.

Bovendien valt er veel te doen aan problemen tijdens de menopauze, zoals opvliegers, waarvoor Vichy een speciaal platform rondom de overgang heeft gelanceerd. Hieronder vatten wij alvast kort samen wat de impact is van het einde van de vruchtbaarheid – iets wat vrouwen die wij interviewden, zoals actrice Isa Hoes, juist een verademing vonden. Al die veranderingen tijdens de menopauze zijn niet levensbedreigend, maar het helpt wel aanzienlijk als je weet wat er precies speelt en hoe hiermee om te gaan.

Wat is de menopauze?

De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze begint is 52 jaar, maar de ene vrouw kan er eerder mee te maken krijgen dan de ander. Tip: vraag eens aan je moeder wanneer het bij haar van start ging? Vaak is het genetisch bepaald. Ergens tussen het 45e en 55e levensjaar hoort het te gebeuren – al vertelt kunstenares Ans Markus in gesprek met Vichy dat haar menstruatie pas op haar 58e stopte. Er zijn ook vrouwen die al op hun 30e in de overgang raken, maar in dit geval spreken we van prematuur ovarieel falen. Nu telt de menopauze drie periodes: een aanloopperiode, de menopauze ofwel de overgang zelf en de postmenopauze. Houd rekening met het volgende:

- De perimenopauze
Komen vanaf begin of halverwege je 40e decennium menstruaties onregelmatig voor en worden ze ineens minder voorspelbaar? Dit is een teken dat de perimenopauze is begonnen, iets waarvoor actrice Medina Schuurman bijvoorbeeld speciale hormoonpillen slikt. Die perimenopauze kan circa zes jaar (of langer) duren, en deze eindigt één jaar na je laatste menstruatie. Tenzij het uitblijven van de menstruatie komt door een andere medische aandoening, die geheel losstaat van de overgang. Tijdens deze periode kunnen oestrogeen-waardes ook dalen.

- De menopauze
Ben je al zeker 12 maanden achtereen niet meer ongesteld geworden? Gefeliciteerd, de menopauze heeft nu echt zijn intrede gedaan. Iets wat je misschien kan afschrikken, maar talloze vrouwen zijn je voorgegaan en hebben hier juist positieve ervaringen mee. Mits ze weten wat er gebeurt in hun lichaam, en hoe ze hierop kunnen inspelen. Nu dalen die oestrogeen-waardes echt drastisch. Door die hormonale schommelingen verandert er een en ander in het lichaam. Resultaat: opvliegers en osteoporose.

- De postmenopauze
Gemiddeld duurt de overgang 6 tot 7 jaar, maar het kan zelfs 10 jaar aanhouden. Hierna komt de laatste fase rondom de menopauze: de postmenopauze. Deze periode kan beginnen wanneer je in de 50 of 60 bent. Het is vooral ook merkbaar in de huid, waarvoor Vichy een speciale huidverzorgingslijn heeft geformuleerd. Oestrogeen-waardes dalen verder, en dit heeft weer zijn uitwerking op het lichaam. Lees hieronder alles over de fysieke transities tijdens de menopauze.

Wat is het verschil tussen menopauze en de overgang?

De menopauze en de overgang zijn verschillende benamingen voor hetzelfde. In het Nederlands is de juiste term eigenlijk de overgang, niet de menopauze. In het Engels wordt menopauze gebruikt om aan te geven dat een vrouw een levensfase ingaat waarin ze haar vruchtbaarheid verliest en haar lichaam verandert.

Wat zijn de symptomen?

De overgang kan gepaard gaan met verschillende symptomen:

- Lichamelijke symptomen: van binnen en buiten
De symptomen van de menopauze verschillen per persoon, maar de klassieke symptomen zijn o.a. een onregelmatige cyclus die uiteindelijk stopt, opvliegers, gevoelige borsten, stemmingswisselingen, lage sexdrive, vermoeidheid, vaginale droogheid en/of ongemak tijdens de seks, urinale problemen en slapeloosheid. Wanneer het aankomt op lichamelijke veranderingen die je van buiten kunt zien, merken vrouwen ook een vermindering van de uitstraling van hun teint, verslappende huid, een vermindering van stevigheid van de gezichtscontouren, dunnere huid en doffer of dunner wordend haar. Daarnaast worstelen veel vrouwen ook met gewichtsschommelingen je kan je bloed laten prikken om je hormoonlevels te laten checken. 

- Geestelijke symptomen
De menopauze heeft ook invloed op je geestelijke gesteldheid. Een op de drie vrouwen rond de vijftig ervaart depressieve gevoelens in vergelijking met een op de vier mannen. Tekenen van depressie en een toename in prikkelbaarheid komen vaak voor tijdens de perimenopauze. Vrouwen die vaker aangeven zich niet goed in hun vel te voelen zijn vatbaarder voor piekeren, verliezen eerder de interesse en voelen zich ondergewaardeerd. Er is geen wetenschappelijke correlatie tussen de afname van oestrogeen en depressie, angst en prikkelbaarheid. De hormonale veranderingen lijken het bestaande gevoel van ongemak te stimuleren.

Vanaf welke leeftijd begint de pre-menopauze?

Dit verschilt per persoon en is genetisch bepaald. Maar gemiddeld begint de perimenopauze rond je 40e. Je kunt dan de eerste symptomen van de overgang merken, waaronder een onregelmatige overgang, gevoelige borsten, zware benen, het vasthouden van vocht en je kan sneller humeurig worden. Er zijn veel verschillende symptomen, die allemaal erg onhandig kunnen zijn. Het is echter niet alleen maar ellende. Vrouwen die een anticonceptiepil gebruiken hebben een kans dat ze van deze fase niets merken. Ons lichaam ‘werkt’ op hormonen, en door aanzienlijke vermindering ervan stopt de overgang niet alleen, ook de kans om natuurlijk zwanger te worden is voorbij. Het betekent ook dat andere tijdelijke, maar ook langdurige, symptomen optreden. Deze symptomen zijn ook voor elke vrouw verschillend.

Zelf testen of de menopauze is begonnen

Het is mogelijk maar niet nodig om te testen of de menopauze is begonnen. Na een jaar zonder menstruatie, daalt de menopauze in en begint de post-menopauze. Geleidelijk nemen bepaalde symptomen af zoals stemmingswisselingen en opvliegers.

Vervroegde menopauze, is dat erg?

Het is inderdaad niet wenselijk om te vroeg in de overgang te geraken. Vrouwen die een vroegtijdige menopauze (vóór de leeftijd van 40 jaar) of een vroege menopauze (tussen de 40 en 45 jaar) ervaren, lopen een verhoogd risico op algehele mortaliteit, hart- en vaatziekten, neurologische aandoeningen, psychiatrische aandoeningen, osteoporose en andere gevolgen.

Veelvoorkomende klachten tijdens de menopauze

Naast eerdergenoemde symptomen zoals opvliegers kan ook de huid veranderen tijdens de menopauze. Dr. Christos Zoubouli, dermatoloog en endocrinoloog, zegt: ‘Net als de organen in het lichaam, is de huid aan verandering onderhevig. De buitenste lagen worden dunner en in de diepere lagen verandert de huid ook. De huid krijgt rimpels en wordt gevoeliger. Tegelijkertijd wordt de huid ook droger. Als de huid droger wordt en zijn stevigheid verliest, verliest het ook zijn gloed. Daardoor ziet de huid er dof uit.’ Een fijn product: Vichy’s Rose Platinum met paarlemoeren pigmenten die het licht reflecteren voor een rozige uitstraling. Fijne lijntjes, een gedehydrateerde huid, een doffe teint en een dunnere huid zijn allemaal uitdagingen voor ons. Zeker naarmate de jaren verstrijken. De oplossing ligt in huidverzorging aangepast op de menopauze, maar het heeft ook te maken met een gezondere levensstijl, minder stress, voldoende beweging en slaap plus dagelijkse bescherming tegen UV-stralen. Oftewel, het hele pakket.

Post menopauze verschijnselen

Tijdens de postmenopauze kunnen veel van de symptomen die je mogelijk tijdens de perimenopauze en de menopauze hebt ervaren verdwijnen. Er zijn echter andere gezondheidsproblemen waarmee je rekening moet houden die kunnen worden veroorzaakt door de afname van hormonen in je lichaam. Vraag je huisarts om advies.

Hoe Vichy je door de menopauze kan helpen

Het is handig om de huidverzorgingsroutine aan te passen vlak voor, tijdens en na de menopauze. Tips:

- Gebruik altijd een SPF
Gebruik altijd een SPF, vooral als de zon schijnt, want uv-stralen versnellen de huidveroudering en dragen bij aan de ontwikkelen van pigmentvlekken.

- Exfolieer de huid regelmatig
Exfolieer je huid één of twee keer per week met een, enzymatische scrub zonder korrel

- Hydrateer, hydrateer, hydrateer!
Geef je huid een hydraterend en voedend gezichtsmasker zodra je huid trekkerig aan begint te voelen. Het is een ideaal moment om direct hierna te exfoliëren. Probeer Vichy’s Neovadiol Substitief Complex, dit product is speciaal ontwikkeld voor deze periode in je leven en is ook verkrijgbaar als serum.

- Verstevigende en liftende verzorging tijdens de menopauze
Een dagcrème is goed, een dagcrème in combinatie met een massage is nog veel beter! Vichy Laboratoires heeft speciale massagetechnieken ontwikkeld voor bepaalde producten. Onze aanpak? De professionele massagetechnieken overdragen die gebruikt worden in het Schoonheidsinstituut van Vichy en gemakkelijk te leren zijn. Ons doel? De werking van onze producten optimaliseren, of met andere woorden, ervoor zorgen dat de liftende en verstevigende effecten van de actieve ingrediënten in onze producten verhoogd worden, zodat het volume en de contouren van het gezicht worden verbeterd.

De oplossing van Vichy

go to top