OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

7 mythes over huidveroudering en rimpels

Rimpels verwijderen, een slappe huid onder handen nemen. Er bestaan nogal wat fabeltjes rondom wat echt werkt als je rimpels wil verminderen. Vaag ze juist ook niet allemaal weg, want naarmate je ouder wordt kunnen die rimpeltjes juist heel charmant staan in een gezicht. Terwijl je huidveroudering wellicht op een natuurlijke manier wil beïnvloeden. Vichy's huidexpert staat daarom klaar en ontkracht (of bevestigt) in dit artikel 7 hardnekkige mythes rondom rimpels en zichtbare huidveroudering. Met een beetje extra liefde en goede behandeling van je eigen lichaam kan je huidveroudering grotendeels vertragen. Alvast een spoiler over de oorzaken van rimpels: zon en de zonnebank veroorzaakt zeker rimpels, suiker heeft er ook effect op. Iets om rekening mee te houden. Lees meer en ontdek hoe de elasticiteit van de huid te herstellen.  

Wat is huidveroudering?

‘Huidveroudering is onvermijdelijk, maar je voeding, algehele gezondheid en blootstelling van je huid aan schadelijke factoren van buitenaf kunnen het proces wel versnellen’

Je hele leven lang zal je lichaam verschillende veranderingen ondervinden. Door een voortdurende blootstelling aan interne en externe factoren zal je huid bijvoorbeeld tekenen van veroudering gaan vertonen. Deze veroudering kan zich pas na jaren laten zien, maar bij sommige mensen kan huidveroudering al op jonge leeftijd zichtbaar worden. Heeft de een op zijn twintigste al kraaienpootjes, krijgt de ander pas een fronsrimpel (of helemaal niet) na zijn veertigste. Dit is aan genen te wijten.

Hoe ontstaat huidveroudering?

Huidveroudering is onvermijdelijk, maar je voeding, algehele gezondheid en blootstelling van je huid aan schadelijke UV-stralen, vrije radicalen en luchtvervuiling kunnen huidveroudering wel versnellen. Er is ontzettend veel informatie te vinden over huidveroudering, maar niet alles klopt. Onze huidexpert maakt onderscheid tussen feit en fictie, en geeft je de juiste informatie rondom een aantal bekende stellingen over rimpels, een slappe huid en algehele huidveroudering op leeftijd.

Feiten en mythes over huidveroudering

Rimpels opvullen met een goede rimpelcrème? Krijg je rimpels van suiker? Is het überhaupt mogelijk de elasticiteit van de huid te verbeteren? Hieronder maken we voor eens en altijd korte metten met fabels over huidveroudering.

Feit of fictie? Door de zon te vermijden, kan je rimpels en huidveroudering voorkomen

Fictie: De UV-stralen afkomstig van de zon veroorzaken inderdaad huidveroudering, maar je bent hier altijd wel enigszins aan blootgesteld. Zonlicht is het hele jaar door aanwezig, ook in de schaduw. Deze UV-stralen kunnen je huid beschadigen, waardoor de eerste tekenen van huidveroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels, ontstaan. Als je de zon vermijdt dan ontloop je de UVB-stralen. Mooi meegenomen, maar de UVA-stralen bereiken je huid nog steeds. Deze stralen bedragen zo’n 80% van de jaarlijkse blootstelling aan UV-stralen. UV-schade door vrije radicalen is cumulatief en wordt dus met de jaren pas duidelijk zichtbaar. Wil je de invloed van de zon op huidveroudering beperken? Gebruik dan een goede dagcrème met UV-bescherming om vervroegde rimpels en zichtbare huidveroudering te helpen voorkomen. Gebruik een goede zonnebrandcrème bij meer blootstelling aan de zon. En smeer je hele huid goed en regelmatig in op zonnige dagen om het huidverouderingsproces te verminderen. Van de zonnebank krijg je natuurlijk ook rimpels, dus doe dit vooral niet.

Feit of fictie? Het proces van huidveroudering is voor iedereen hetzelfde

‘Reinig je huid goed en je geeft de huid de kans om ’s nachts voldoende te herstellen’

Met het verstrijken van de jaren wordt het verschil in huidtypen duidelijk zichtbaar door het ontstaan van rimpels. De vette en gemengde huidtypes zijn hier in het voordeel omdat de hoge talgproductie de huid een natuurlijke bescherming geeft tegen externe invloeden. Daarnaast functioneert talg als een hydraterende barrière waardoor een teveel aan vochtverlies wordt voorkomen. In vergelijking met de vorige twee huidtypes, vertoont het droge huidtype in een vroeger stadium rimpels door de lagere talgproductie. De oorzaak ligt in het tekort aan lipiden waardoor het droge huidtype een zwakkere barrièrefunctie heeft en sneller vocht verliest. Daarnaast kunnen verschillen in levensstijl, omgevingsfactoren en de gezondheid van een individu ertoe leiden dat huidveroudering eerder optreedt of juist op latere leeftijd pas zichtbaar wordt.

Feit of fictie? Gezichtsreiniging is cruciaal om huidveroudering tegen te gaan

Overdag krijgt het lichaam met allerlei negatieve invloeden te maken, zoals luchtvervuiling. De huid vormt de barrière tegen deze schadelijke factoren. ’S Nachts wil je jouw huid de kans geven om te herstellen van alle schade die het gedurende de dag heeft opgelopen. Hierdoor worden overdag afvalstoffen en talg geproduceerd, en het is dus erg belangrijk om je huid na het ontwaken te reinigen om vervolgens je dagverzorging aan te brengen. Verder kan luchtvervuiling het huidoppervlak en de huidkwaliteit beïnvloeden. Ook make-uprestjes, zweet en tabak kunnen veroudering van de huid versnellen. Tot slot is het erg belangrijk dat jij je gezicht goed reinigt om rimpels tegen te gaan en zodat je dag- en nachtcrème beter kunnen inwerken.

Feit of fictie? Het dagelijks exfoliëren van je gezicht kan huidveroudering helpen tegengaan

Exfoliëren, dat kan een groot verschil maken. Door je gezicht regelmatig te exfoliëren kan je dode huidcellen verwijderen en het celvernieuwingsproces bevorderen. Scrub je weliswaar te veel dan kun je de huid ook beschadigen. Hierdoor kan de huid uitdrogen, waardoor de barrièrefunctie verzwakt en je huid gevoeliger wordt voor externe agressies. Zoek de balans. Huidtypes zoals de droge huid, gevoelige huid of een huid met verwijde haarvaatjes doen er goed aan om voorzichtig te zijn met het gebruik van een scrubcrème. Gebruik een scrub één keer in de week of eens in de twee weken als je een gevoelige huid hebt, bijvoorbeeld Pureté Thermale.  Mensen met een gemengde en vette huid kunnen vaker scrubben, ongeveer één tot driemaal per week. Dit kan bijvoorbeeld met de dagelijkse scrubgel van Normaderm. Gebruik altijd milde exfoliërende producten die speciaal ontwikkeld zijn voor het gezicht. Het dagelijks scrubben van je gezicht is dus echt te veel van het goede. Dit kan er zelfs voor zorgen dat de huid extra gevoelig wordt voor het vormen van ongewenste rimpels.

Feit of fictie? Mijn dieet heeft geen invloed op mijn huidveroudering

Onderzoek van de laatste jaren (*1) heeft uitgewezen dat er een directe relatie bestaat tussen voeding, dieet, en de gezondheid van de huid. Hiermee kun je dus ook rimpels verminderen of verergeren. Let op met voeding met een hoge glycemische waarde, want dit verhoogt het insulinegehalte. Suiker en rimpels, die zijn bijvoorbeeld ook aan elkaar gelinkt. Blijf weg van bewerkt voedsel, dat vaak bomvol suiker zit: van snoepjes tot zelfs granola. Ongezond eten kan ook ontstekingsreacties veroorzaken. Veel van dit soort ontstekingen in je lichaam kan tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes, opwekken. Let hiernaast op wat je lichaam nodig heeft.   Een crashdieet is nooit een goed idee. Probeer een stabiel gewicht te behouden, want een flink verlies in gewicht kan weer een slappe huid veroorzaken. Je huid heeft eiwitten en vetten nodig om collageen en elastine aan te maken. Deze stoffen zijn belangrijk om je huid stevig en elastisch te houden. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en let erop dat je een gezond gewicht behoudt.

Feit of fictie? Antioxidanten helpen tegen huidveroudering

Vrije radicalen zijn moleculen die ons lichaam aanmaakt. Vrije radicalen kunnen het collageen en de elastine in onze huid beschadigen waardoor de huid minder stevig en elastisch wordt. De huid maakt zelfantioxidanten aan om vrije radicalen te neutraliseren, maar door verschillende factoren kan het zijn dat je lichaam niet voldoende antioxidanten aanmaakt. Houd je huid gezond, met minder rimpels en verslapping, door dit aan te vullen. Eet voeding met antioxidanten, zoals groentes, fruit en noten, en smeer huidverzorging met bijvoorbeeld vitamine C.

Feit of fictie? Goede verzorgingsproducten helpen huidveroudering tegengaan

Een geoptimaliseerd huidverzorgingsproduct- en routine kan jouw dierbare huid ondersteunen en zichtbare fijne lijntjes en rimpels verminderen. Dit is weliswaar niet genoeg voor een frisse, stralende huid. Gezonde voeding is essentieel, daarnaast is een goede bloedcirculatie belangrijk om de huid een stralend uiterlijk te geven. Regelmatig bewegen, yoga en het in balans houden van de bloeddruk zijn allemaal activiteiten die goed zijn voor je lichaam en je bloeddruk. Een andere belangrijke invloed op de kwaliteit van de huid is dus de zon. Dagelijkse UV-straling veroudert de huid, dus gebruik goede zonnebrandproducten zodat rimpels niet vroegtijdig verschijnen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops. 

De oplossing van Vichy

BESTSELLER

BB creme dry touch met spf 50

BB crème dry touch SPF50 - Zonnebrandcrème

Hoge zonnebescherming voor een ideale bruine teint.

( 1 beoordelingen )

Intensieve verzorging voor extra droge huid - Nutrilogie Balsem

Balsem - Dagcrème

Intensieve verzorging voor extra droge huid.

go to top