OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Huidverstrakking: zonder operaties een strakkere huid

Naarmate we ouder worden, wordt de huid slapper. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, waaronder minder collageen in de huid. Collageen is een bouwblokje, een proteïne die ervoor zorgt dat de huid stevig, veerkrachtig en daardoor jeugdig blijft. Tot voor kort vereiste huidverstrakking van het gezicht, de hals, de fragiele huid onder de ogen drastische maatregelen. Maar tegenwoordig hoeft dat volgens veel dermatologen niet per se meer. Bepaalde producten, die bijvoorbeeld collageen stimuleren, en diverse behandelingen kunnen een verslapte huid zoveel mogelijk verhelpen. Huidverstrakking in het gezicht, maar ook huidverstrakking van bijvoorbeeld de buik en benen.

In dit artikel lees je met name over huidverstrakking in het gezicht, waar huidveroudering ook sneller kan optreden omdat het gezicht onder meer continu wordt blootgesteld aan UV-licht. Een reeks kleine aanpassingen, waarmee je een verslapte huid aanpakt zonder chirurgie, kunnen veel betekenen. Denk hierbij aan huidverzorging met een specifieke crème die een verslapte huid in het gezicht vermindert, lasers en meer.

Huidverslapping en leeftijd

Of het gezicht van een persoon er jonger of ouder uitziet, is afhankelijk van een aantal variabelen: van huidtextuur, toon en kleur tot natuurlijk rimpels (waarvoor je op tijd een anti-rimpel crème wil gaan gebruiken), die variëren van specifiek rimpels onder de ogen, die vaak als eerste optreden omdat de huid hier dunner is, tot voorhoofdrimpels en, zeker als je een roker bent, rimpels rondom de mond. Plus natuurlijk eerdergenoemd volumeverlies en verslapping, waar dit artikel specifiek over gaat. Laatstgenoemde, een verslapte huid, treedt op omdat collageen, de structurele ondersteuning van je huid, na verloop van tijd afneemt. Collageenverlies draagt trouwens ook enorm bij aan volumeverlies en rimpelvorming.

Huidverstrakking met de juiste huidverzorging

De allerbeste manier om er jeugdig uit te blijven zien is om in de eerste plaats geen collageen te verliezen, stellen veel dermatologen. Preventie is hier de heilige graal. Er is geen vervanging voor regelmatig gebruik van zonnebrandcrème, zoals bijvoorbeeld Vichy’s UV-Age Daily met SPF 50 die ook de impact van vrije radicalen door onder meer luchtvervuiling minimaliseert. Zie dit product daarom ook als een crème tegen een slappe huid.

Tegelijkertijd telt een goede levensstijl mee: niet roken, een laag alcohol- en suikerverbruik, lichaamsbeweging. Implementeer het en je zult in het begin minder zichtbare veroudering meemaken. Hiernaast zullen alle resultaten die je krijgt met anti-aging dermatologie (van crèmes tot behandelingen) beter zijn en bovendien langer aanhouden voordat je weer bijvoorbeeld een laser moet ondergaan.

Vichy heeft ook specifieke crèmes die werken op collageen in de huid, zoals Collagen Specialist crème of LiftActiv Specialist Ampullen met vitamine C en peptiden. Vooral na de overgang kan de huid trouwens slapper en droger worden, wegens verschillende hormonale veranderingen. Retinol, in een behandeling of een crème, werkt ook op huidverstrakking. In plaats van alleen dode huidcellen te verwijderen, zoals veel andere anti-aging (en acne) producten gaan de kleine moleculen waaruit retinol bestaat diep onder de epidermis (buitenste huidlaag) naar je dermis. Eenmaal in deze middelste huidlaag helpt retinol vrije radicalen te neutraliseren om de productie van elastine en collageen te stimuleren.

Huidverstrakking zonder operatie

Tot voor kort waren de manieren om de huid strakker te maken ofwel mild (stimuleren van collageen in de bovenste huidlagen met crèmes, behandelingen zoals peelings, retinoïden en bepaalde soorten lasers) of intensief (CO2-peeling of het strak trekken van de huid met een chirurgische facelift, die beiden downtime en een groter risico met zich meebrengen). Mensen die in het verleden misschien een facelift hebben gekregen, kiezen nu in plaats daarvan eerder voor dermatologische behandelingen die huidverstrakking bevorderen.

Huidverstrakking met behandelingen

Behandelingen die de huid effectief strakker maken zijn bijvoorbeeld die met draadlift, vulstoffen, Botox, lasers, Ulthera. Daardoor hebben minder patiënten een volledige facelift nodig. Het blijft daarbij ontzettend belangrijk dat je de juiste behandelaar zoekt, die goed naar de anatomie van jouw gezicht kijkt en precies weet hoe een natuurlijk strak resultaat te bereiken. Gespecialiseerde dermatologen kunnen ook filler langs bijvoorbeeld het jukbeen injecteren, waar het gecreëerde volume de huid eronder optrekt. Hiermee kan je mooie resultaten boeken, maar het is ook gemakkelijk om te veel filler in te spuiten en dat kan onnatuurlijk uitpakken. Dus zorg er echt voor dat je de juiste behandelaar kiest.

Nog een grote niet-invasieve doorbraak voor huidverstrakking: radiofrequentie- en ultrasone apparaten, die collageen opbouwen door energie naar verschillende huidlagen te sturen. Zie de collageenvezels als een los gebreide trui, en dit soort behandelingen maken die trui strakker. In een aantal nieuwe behandelingen wordt radiofrequentie gecombineerd met microneedling om collageen op te wekken en de huid van het gezicht te verstrakken.
 
Dermatologen zijn het er niet over eens wat de beste behandeling is. Het beste is waarschijnlijk een combinatie van factoren: kwalitatieve huidverzorging, desgewenst neuromodulatoren (Botox), gezonde voeding, lichaamsbeweging, vulstoffen, apparaten. Kies vooral waar jij je goed bij voelt en vraag een expert om advies.

go to top