OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Huidverzorging: kamertemperatuur of in de koelkast?

Kleine beautykoelkastjes zijn over de afgelopen jaren populair geworden, maar is het überhaupt nodig om al je huidverzorging in de koelkast te bewaren? Het kan aangenaam aanvoelen om een gua sha (massagetool voor het gezicht), frisse gezichtsmist zoals Vichy’s Mineraliserend Water, sheet- en oogmaskers in de ijskast te bewaren zodat ze ’s ochtends lekker koel zijn. Bij sommige acné-cremes bevelen dermatologen aan om ze gekoeld te bewaren, maar deze tip krijg je dan specifiek van een expert. In dit artikel lees je wat de mogelijke voordelen zijn van een ijskoude temperatuur voor je huidverzorging en welke je dan het beste in de koelkast kunt zetten voor bijvoorbeeld langere houdbaarheid.

Waarom huidverzorging gekoeld bewaren?

Naast het aangename gevoel van een gekoeld product op je huid zal een product dat is gekoeld effectiever zijn in het terugbrengen van zwellingen. Bijvoorbeeld wallen of een opgezwollen gezicht, omdat je huid meer vocht vasthoudt door bijvoorbeeld te veel alcohol drinken of zout eten de avond ervoor. Hiernaast helpt een gekoeld product bij het stimuleren van de circulatie in vergelijking met een product op kamertemperatuur. Bovendien is het zo dat producten die aan de lucht worden blootgesteld sneller oxideren. Koelen vertraagt het oxidatieproces en zorgt ervoor dat bepaalde ingrediënten zoals vitamine C (dat snel uit balans raakt) niet inactief worden.

Tegelijkertijd wordt koelen eigenlijk vooral aanbevolen bij volledig natuurlijke huidverzorging. Die formules kunnen meestal wat extra hulp gebruiken. Alles met 100% natuurlijke ingrediënten of natuurlijke of biologische ingrediënten als eerste ingrediënt kun je in de koelkast bewaren. De kans is groot dat er in deze formules ook nog steeds enkele conserveermiddelen zitten, maar waarschijnlijk minder en daarom hebben deze producten een kortere houdbaarheid. Bewaar deze daarom in de koelkast. Vichy’s producten bevatten natuurlijke ingrediënten maar zijn ook zo geformuleerd dat ze lang houdbaar zijn. Om deze reden hoeven niet alle Vichy-producten in de koelkast te worden bewaard, maar bewaar ze liever ook niet in je badkamer.

De verandering in temperatuur wanneer je doucht kan de producten namelijk beïnvloeden. Dus liever bewaar je ze dan in je slaapkamer. Door een paar van je producten in de koelkast te bewaren, kun je de effectiviteit weer boosten. Koude huidverzorging helpt actieve ingrediënten stabiliseren, en kan ook irritaties in de huid kalmeren en verzachten. Het helpt de poriën verkleinen en de huid verstrakken terwijl het verfrist.

Welke huidverzorging in je koelkast bewaren?

Het is beslist niet nodig om nu ineens al je crèmes in de koelkast te bewaren, maar er zijn een paar producten die hier wel baat bij kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan sheetmaskers, op water gebaseerde toners en face mists. Die hoeven niet in de koelkast, maar het is een optie. Deze producten reageren doorgaans goed op de blootstelling aan kou en het kan vervolgens helpen bij het verwijderen van gezwollen gedeelten in je gezicht. Soms kunnen gekoelde producten het gezicht ook helpen kalmeren na een gezichtsbehandeling of laserbehandeling.

Verder is het belangrijk om na te denken over het soort formule dat je gebruikt. Aangezien natuurlijke huidverzorging en alles met vitamine C bevat zullen profiteren van de conserverende kracht van de kou. Vitamine C en retinoïden (retinol ofwel vitamine A) zijn warmte- en lichtgevoelig. Dit betekent dat ze sneller afbreken en oxideren als ze worden bewaard op plaatsen met veel licht of warmte. Dit is de reden waarom de meeste vitamine C- en retinoïde serums zijn verpakt in donkere flesjes. Voor een langere levensduur bewaar je deze bij uitstek in de koelkast. Het zorgt er niet alleen voor dat ze langer meegaan, maar het houdt ze ook langer effectief en zonder een vreemde geur.

Het laatste product waarvan je zou kunnen overwegen om het in de koelkast te bewaren: een gezichtsroller. Een gezichtsroller, zoals een gua sha, kan helpen de lymfedrainage te stimuleren en een gekoelde roller voelt aangenaam fris aan.

Welke huidverzorging op kamertemperatuur bewaren?

Sheetmasks, gezichtsmists en op water gebaseerde serums kunnen eigenlijk zowel in de koelkast als op kamertemperatuur worden bewaard. Er zijn hiernaast ook producten die je echt niet in de koelkast wil bewaren. Make-up heeft er niks aan als het in de koelkast wordt bewaard. Het kan zelfs zo zijn dat make-up moeilijker te gebruiken wordt nadat je het hebt gekoeld in de ijskast. Vloeistoffen zoals oliën en vaste stoffen zoals balsems kunnen scheiden of te stevig worden, dus bewaar deze vooral op kamertemperatuur. Op olie-gebaseerde producten zoals serums kunnen troebel worden als ze in de koelkast worden bewaard. Ze kunnen er ook voor zorgen dat de olie- en wateringrediënten in het product scheiden, waardoor het product in zijn geheel onbruikbaar wordt. Het is waarschijnlijk ook beter om je kleimaskers uit de koelkast te houden, want hierdoor verharden ze en kun je ze amper nog gebruiken. Parfums zullen een koelkast te koud vinden, maar bewaar ze ook niet in de buurt van de zon of in je badkamer.

go to top