getGeoIPCountryCode = US SiteAppCode = NL Test : 'NL/US'

OK

OKAnnuleren

Bedankt

Sluiten

Haaruitval en de invloed van het seizoen: oorzaken en oplossingen

Haaruitval en de invloed van het seizoen: oorzaken en oplossingen
 • favoriet

Soms valt je haar ineens uit. Om dit vaak seizoensgebonden fenomeen te stoppen zoek je naar de oorzaken van dit haaruitval en ga je aan de slag met deze oplossingen.

Niet iedereen is blij met de komst van de lente, want waar sommigen het voorjaar associëren met de terugkeer van de bloemen en de vogels, zien andere op tegen het haarverlies dat zij moeten ondergaan.  Lente staat net als herfst namelijk synoniem voor haaruitval. Als u zich aangesproken voelt en als u naar oplossingen zoekt, dan zal het volgende u zeker interesseren.

Haarverlies en het haar begrijpen

Om te kunnen begrijpen waarom u last heeft van haaruitval, dient u eerst te begrijpen hoe de haren functioneren. Uw hoofdhuid bevat 100.000 haarfollikels: kleine fabriekjes die uw dierbare haren produceren. Binnenin elke haarfollikel met een soepele collageenomhulling, bevindt zich de bulbus: een minuscule protuberantie die alle stoffen bevat die verantwoordelijk zijn voor de groei van het haar.

De haarfollikels ontwikkelen zich in een cyclus van drie fasen: een groeifase, een korte regressiefase (of overgangsfase) en een rustfase, waarin ze hun haar verliezen en in de stand-by modus gaan. Na 2 tot 12 maanden worden ze weer actief en begint de cyclus weer van voren af aan.

Waarom seizoensverandering en haarverlies samengaan

Onder normale omstandigheden bevindt 90 à 95% van de haarfollikels zich gelijktijdig in de groeifase en staat de resterende 5 à 10% op non-actief. Dit uit zich in een natuurlijk haarverlies van 50 tot 100 haren per dag, hetgeen in het voorjaar en de herfst meer kan zijn. Wetenschappers wijzen als een van de oorzaken achter de seizoensgebonden kaalheid naar de zon, die mogelijk invloed heeft op de hormonen in het lichaam die het aantal haarfollikels dat zich in rusttoestand bevindt, hoger maakt, maar deze versterkende factor is niet aangetoond.

Heeft u last van zeer ernstige haaruitval, dan moet u dat absoluut behandelen om te voorkomen dat uw haardos erg uitdunt en uw hoofdhuid zichtbaar wordt.

Zoek de oorzaken achter uw haaruitval

Wat te doen? « Allereerst is het belangrijk om te bepalen of uw haar wel of niet uitvalt », aldus Pascale Mora – Directrice Wetenschappelijke Communicatie Vichy. Tientallen haren in een kam of borstel zijn niet alarmerend, maar u dient zich wel zorgen te gaan maken als er hele plukken haar op uw kussen liggen. Vooral vrouwen moeten goed het onderscheid maken tussen uitgevallen haren en afgebroken haren van droog lang haar dat breekbaar geworden is.

Goede gewoontes voor ieder seizoen

« Als u last heeft van seizoenshaaruitval, dient u dat absoluut een halt toe te roepen », zegt Pascale Mora. Daarvoor is een product nodig dat speciaal ontwikkeld is om de verharding van het collageen van de haarfollikels tegen te gaan - hetgeen de oorzaak is van de haaruitval - en de haarvezel versterkt en de microcirculatie stimuleert die onmisbaar is voor gezonde haren.

Buiten de periodes van haaruitval dient nog een andere benadering te worden toegepast, die een dunne haardos weer voller maakt . « Daarbij proberen we zoveel mogelijk de rustfase van de haarfollikel te verkorten en de haarbulbus te stimuleren zodat deze weer actief wordt », legt Pascale Mora uit.

Langzaam maar zeker

Een kleine tip: verwacht niet direct resultaten. Haar heeft tijd nodig en ongeacht welke behandeling u ook kiest, de eerste resultaten zullen pas na 3 maanden zichtbaar zijn. Geduld is dus een schone zaak in dit geval!

Wilt u meer weten over optimale haarverzorging? Lees dan hier verder >

Ontdek hier of u haargroei kunt stimuleren.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

 • Haaruitval - Haarverzorging producten - Vichy
 • Shampoo bij haarverlies of dunner wordend haar - Vichy Dercos
 • Meest gelezen

  Tips voor dikker haar: hoe kan je dikker haar krijgen?

  Advies van Experts

  Tips voor dikker haar: hoe kan je dikker haar krijgen?

  Dikker haar, hoe krijg je dat? Sommigen dromen al hun hele leven van een volle bos haar. Anderen verlangen terug naar de tijd waarin hun haarbos alle aandacht opeisten. Zowel mannen als vrouwen hebben last van haarverlies en dun haar. Maar hoe kan je dikker haar krijgen? In dit artikel lees je wat voor soort haar jij hebt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je dikker haar krijgt.

  lees het artikel

  go to top