OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Is het risico op huidkanker hoger tijdens de overgang?

Één op de drie vrouwen in Nederland krijgt kanker, volgens cijfers van de KWF Kankerbestrijding en het ‘Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde’. Wellicht een veel hoger cijfer dan u had verwacht. Zelfs filmster Diane Keaton (u kent haar misschien als ‘Annie Hall’ uit de gelijknamige film eind jaren ‘70) werd getroffen door huidkanker. Tijdens de overgang rijst vaak de vraag: heb ik nu een hogere kans op kanker? Tijdens deze transitieperiode worden delen van het lichaam kwetsbaarder, en daarmee meer vatbaar voor agressieve invloeden van buiten- of juist binnenaf. Vaak is uw huid de eerste die hieronder lijdt, dus smeer volop met zonnebrandcrème. Meer is beter, in dit geval.

Extra hoge zonbescherming tijdens de overgang

‘Huidartsen luiden de alarmklok, omdat een epidemie van huidkanker op de loer ligt’

Vooral huidkanker kan zich manifesteren als zeer kwaadaardig. Huidartsen luiden en masse de alarmklok, waarbij Martino Neumann, hoogleraar dermatologie en voorzitter van het Huidfonds, al jaren geleden waarschuwde voor een huidkankerepidemie in een interview met AvroTros. Volgens berichtgeving van de NOS begin dit jaar is het aantal huidkankerpatiënten gestegen. De grootste boosdoener? De zon, waar menigeen juist zo dol op is. Wat extra Vitamine D, graag, maar u goed wapenen tegen zonnestralen is zeker op dit moment in uw leven cruciaal. Vaak heerst het idee ‘dat overkomt mij toch niet’ bij een vlug strand- of terrasbezoek. En dan ineens: bent u de klos. Blootstelling aan de zon kunt u zelf managen, dus spring zorgvuldig met uw huid om. Aangezien uw lichaam al aardig wat te verduren krijgt tijdens de overgang (zoals lagere oestrogeenwaardes, volgens onderzoek van onder meer Utrecht Medisch Centrum) is het belangrijk om uzelf in deze meer kwetsbare overgangsperiode extra goed te beschermen tegen agressies van buitenaf.

Onderzoek naar de link tussen anticonceptie en huidkanker

Volgens klinisch onderzoek zou oestrogeen een rol kunnen spelen in het ontwikkelen van huidkanker. Hoe werkt dit precies? Oestrogeenreceptoren zijn aanwezig in keratinocyten in de huid. Keratinocyten zijn cellen waaruit 90% van de bovenste huidlaag bestaat. Zo komt uit research naar voren dat anticonceptiemiddelen, die oraal worden ingenomen, en hormoontherapie gedurende de overgang huidaandoeningen zoals acne en veroudering van de huid verminderen. Toch nog een lichtpuntje. Tegelijkertijd is er een link gevonden tussen het innemen van anticonceptiepillen en een verhoogde kans op non-melanoma huidkanker. Niet dodelijk, maar wel gevaarlijk, deze kankersoort. Wees in alle gevallen op uw hoede.

Simpele stappen om de kans op huidkanker te verkleinen

‘Dit is hét moment om uw telefoon te pakken en een afspraak te maken bij de dermatoloog’

Met jaren komt wijsheid en levensvreugde, maar tegelijkertijd ook een verhoogde kans op kanker – waaronder huidkanker. Wij bij Vichy (en talloze experts wereldwijd) adviseren daarom met klem om na uw veertigerjaren nog beter op te letten. Hoe vroeger, hoe beter. Bestudeer regelmatig zelf uw huid en bezoek de dermatoloog, die uw huidoppervlak nog eens extra onder de loep kan nemen. Zo’n doktersbezoek is zo gepland, en verdachte plekjes kunnen dan veel sneller geïdentificeerd en behandeld worden. Sterker nog, dit is hét moment om uw telefoon erbij te pakken en een afspraak te maken. Let’s go!


Dagelijkse SPF: maak er een gewoonte van

Grote risicofactoren bij huidkanker zijn dus blootstelling aan de zon, maar ook huidtype, een verbrand velletje in het verleden (helaas, de huid vergeet niet) en een familiegeschiedenis waarin huidkanker voorkomt. Eigenlijk hoort het al onderdeel te zijn van uw beautyritueel, maar zeker nu: begin met een broad-spectrum zonnebrand die u ‘s ochtends royaal opsmeert en regelmatig (liefst om de twee uur) opnieuw aanbrengt. Kies voor een SPF 50 op alle delen van de huid, die in aanraking komen met de zon en dus niet bedekt zijn door kleding. In Oost-Azië is het niet voor niets gebruikelijk om een parasolletje bij de hand te hebben ter bescherming tegen de zon. Niet voor niets hebben Aziatische vrouwen vaak tot op latere leeftijd een prachtig gladde huid. In beautyland Zuid-Korea is daar zelfs een term – ofwel beautytrend – voor: glass skin, een bijna porie-loos gelaat. Los van looks, is het bovenal belangrijk om zorg te dragen voor uw gezondheid. Nu uw huid er minder toe in staat is zichzelf te beschermen.

Meer weten? Lees hier meer over:
-Huid & Beauty
-Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit

go to top