Kippenvel-achtige bultjes? Het kan keratosis pilaris zijn

Keratosis pilaris ziet eruit als kippenvel, maar wat ruwer en roder. Zie je het op je bovenarmen, benen, billen? Zo bestrijd je deze huidaandoening.

Wat is keratosis pilaris?

Hoewel keratosis pilaris vrijwel nooit helemaal verdwijnt, is het een volstrekt onschuldige huidaandoening. Ter plaatse zijn haarzakjes (vaak zijn de achterzijde van bovenarmen aangedaan, maar het kan ook op andere delen van het lichaam verschijnen) iets dikker geworden en soms wat rood. De huid heeft hier ook een zekere ruwheid. Rasperig, waarbij je moet denken aan (jawel) kippen- of ganzenvel. Circa 25% van de Nederlanders heeft eens in zijn leven wel last van rode plekjes door keratosis pilaris. In de winter heb je waarschijnlijk meer last van deze huidaandoening dan in de zomer. Vaak begint het verder in de kindertijd – bij zowel jongens als meisjes –, waarna het met tussenpozen kan terugkomen. Wie last heeft van eczeem , astma en hooikoorts schijnt gevoeliger te zijn voor het ontwikkelen van deze ruwe en rode bultjes. Goed, wat ligt eraan ten grondslag? Keratosis pilaris is een ophoping van keratine – een haarproteïne – in de poriën dat zich opstapelt en daardoor de opening van groeiende haarfollikels blokkeert. Resultaat: de genoemde kleine bultjes vormen zich op plekken waar doorgaans haar zit. Naast op de armen komt dit type bultjes ook voor op:

Keratosis pilaris en benen

Aangezien keratosis pilaris zich vormt rondom haarfollikels, ofwel haarzakjes, kan het ook zomaar opdoemen op de benen. Met name op de bovenbenen. Waar je armen simpelweg kunt insmeren met een crème tegen keratosis pilaris, ligt het bij de benen niet zo eenvoudig. Het scheren van je benen is namelijk niet handig bij deze huidaandoening, omdat het ingegroeide haartjes kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je de benen wast en verzorgt met milde verzorging om verdere irritatie te voorkomen.

Keratosis pilaris op de handen

Keratosis pilaris zal nooit voorkomen op de palmen van je handen. Simpelweg omdat er zich hier geen haarzakjes bevinden. Soms kan je last krijgen van dit ‘ganzenvel’ op de bovenkant van je handen, maar het zou ook zomaar eczeem kunnen zijn. In het bijzonder: handeczeem met roodheid, kloofjes en blaasjes.

Wat te doen tegen keratosis pilaris?

Van de juiste verzorging – voorzichtig scrubben en een rijke crème – tot behandelingen bij de dokter: dit is wat je kunt ondernemen tegen deze soms storende huidaandoening, resulterend in rode bultjes op verschillende delen van het lichaam. Namelijk:

De beste oplossing voor keratosis pilaris

Je komt nooit helemaal van je keratosis pilaris af, want het is een genetische aandoening waarbij – om nog onbekende reden – de haarzakjes op voornamelijk de armen, maar ook de dijen en billen, verstopt raken en niet exfoliëren. Terwijl je huid zichzelf van nature hoort te exfoliëren, ofwel vernieuwen waarbij dode huidcellen verdwijnen. Extra exfoliëren dan maar? Niet zo snel, want overmatig exfoliëren kan de bultjes juist irriteren en daardoor verergeren. Om het proces van exfoliëren op milde wijze op gang te brengen zodat die follikels worden ontstopt: begin met een chemische exfoliator, ofwel de ouderwetse scrub waarmee je ook dode huidcellen verwijdert. Dit zal geen blijvende oplossing bieden, maar het kan er wel voor zorgen dat de bultjes een tijdje wegblijven met behulp van behandelingen met Glycolzuur en Melkzuur. Het vermindert die ophoping van keratine en doet je huid zachter aanvoelen. Verder kan een schoonmaakborsteltje, zoals een Konjac Spons, ook helpen bij het reinigen van de huid. Gebruik daarbij een mild product met Glycolzuur, maar ook Salicylzuur. Dit ingrediënt, Salicylzuur, wordt ook vaak ingezet bij een vette, onzuivere huid.

Keratosis pilaris crème

Het is inderdaad wel handig bij keratosis pilaris om ruimschoots bodylotion aan te brengen, weliswaar voor een gevoelige huid. Vooral na een warme douche of bad waarbij de huid geïrriteerd kan raken door het kraanwater. Zoek naar een bodylotion, moisturizer of crème met een exfoliërend bestanddeel (zoals melkzuur om cellen voorzichtig los te weken) als ook een humectant. Humectanten, ofwel bevochtigers zoals Hyaluronzuur, voegen extra vocht toe en minimaliseren irritatie. Smeer jezelf bij uitstek tweemaal daags in voor op den duur een gladdere huid.

Doktersbehandeling voor keratosis pilaris

Wil al die liefdevolle verzorging met keratosis pilaris crème en exfoliëren onvoldoende baten? Maak dan een afspraak met je huisarts die je kan doorverwijzen naar een dermatoloog. Dermatologen kunnen doorgaans de verschijning van keratosis pilaris aanzienlijk inperken met behulp van een paar laserbehandelingen. Dit helpt de huid eveneens exfoliëren, maar dan op het niveau van diepere huidlagen.

Wil je zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij jouw dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De redactie

De oplossing van Vichy

IDÉALIA

Dagcrème - Droge Huid

Dagcrème - Anti-Aging

Een optimale verzorging voor een 'ideale' huid, om de kwaliteit van de huid te verbeteren.

Meest gelezen