OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Kloven op handen en voeten: wat is het en hoe kom je ervan af?

‘Kloven ofwel barstjes ontstaan wanneer de huid te weinig vet bevat, waardoor te weinig vocht kan worden vastgehouden’

De winter heeft een aantal voordelen: wintersport, warme chocolademelk en een excuus om vooral binnen te blijven met een paar boeken en Netflix. Helaas krijgt je huid het wat zwaarder te verduren in de winter. Deze droogt sneller uit, met kloven op de koop toe. Veel dermatologen zien in dit seizoen patiënten die te maken hebben met een intens droge, gebarsten huid. Het gebrek aan vet in de omgeving droogt de huid verder uit. Staat de verwarming binnen extra hoog aan dan kan dit de situatie verergeren. Het goede nieuws: een door droogte getroffen huid kun je eigenlijk heel gemakkelijk verhelpen.

Wat zijn kloven of kloofjes?

‘Kloven komen vaker voor op je handen, omdat deze het vaakst in aanraking komen met agressieve invloeden zoals wasmiddelen en temperatuurverschillen’

Kloven of kloofjes in de huid zijn in feite barstjes. Hierdoor lijkt je huid wel op craquelé of uitgedroogde aarde in een snikheet klimaat zoals Ethiopië. Hand- of voetkloven ontstaan ook door droogte ofwel dehydratie. Die twee begrippen, droogte en dehydratatie, zijn niet helemaal inwisselbaar. Met een gebrek aan hydratatie spreken we van te weinig vocht, waar zowel een droge als vette huid mee te maken kan krijgen. Dit is geen pretje, zeker niet als de huid ook nog eens openbarst. Zodra er weliswaar een goede regenbui over gebarsten aarde heen wast verminderen die barsten. De huid werkt in feite hetzelfde. Kloven ofwel barstjes ontstaan wanneer de huid te weinig vet (moisture, kenmerk van een droge huid) bevat, waardoor je vochttank leegloopt. Als resultaat verzwakt de barrièrefunctie van de huid, die veel gevoeliger raakt voor prikkende stoffen van buitenaf. Denk hierbij aan droge lucht, harde wind, luchtverontreiniging. De barrièrefunctie is een van de belangrijkste functies van de huid, want dit is eigenlijk je wapenschild tegen verlies van vocht en agressies van buitenaf.

Hoe ontstaan kloven op voeten en handen?

‘Kloven in je huid kunnen portalen vormen voor bacteriën of virussen, die de kans op infecties verhogen’

Kloven en kleine barstjes op handen en vingers ontstaan vooral hier, omdat deze plekken het vaakst in aanraking komen met agressieve invloeden. Denk hierbij aan wasmiddelen, zeep, een schril temperatuurverschil binnen en buiten. Het is daarom slim om je handen in barre wintertijdens buitenshuis goed warm, en zodoende vochtrijk, te houden met handschoentjes. Hiernaast was je in het najaar waarschijnlijk vaker je handen om verkoudheid, griep en andere bacteriën tegen te gaan die ’s winters wel overal lijken te zijn. Door dat overmatige wassen kun je de huid strippen van het beetje vet die het nog had. Deze pogingen om je huid schoon te houden kunnen daarom leiden tot droogte, kloven of barsten en schilfers. Dit ziet er niet alleen minder mooi uit, maar het is ook een serieuze aangelegenheid voor de gezondheid van je huid. Die kloven in je huid kunnen namelijk portalen vormen voor bacteriën of virussen, die de kans op infecties verhogen. Die mogelijkheid houd je natuurlijk liever buiten de deur. Vrouwen in de overgang, en sowieso naarmate mensen ouder worden, krijgen ook veel sneller te maken met een droge huid waar je liefst rekening mee wil houden. Hiernaast komen kloven op de voeten – en dan met name hielkloven – veel voor, omdat je de hele dag op je voeten staat. Kloven kunnen ontstaan door een combinatie van droogte en extra druk en frictie (in bijvoorbeeld te krappe, continu dichte schoenen) bij de voeten. Kleine scheurtjes in je huid rondom de hielen zijn een duidelijk teken dat je ze verwaarloosd hebt. Hielkloven kunnen pijnlijk zijn, maar de oplossing is nabij. Het is ook handig om te bekijken wat je precies kunt doen tegen droge handen an sich.

Wat te doen tegen kloven?

Het is bij kloven op handen en voeten vooral belangrijk om het vet- en vochtpeil te verhogen. Dit schort er namelijk vaak aan wanneer je huid barstjes vertoont. Zie hieronder tips om je handen te verzorgen zodat ze snel weer zijdezacht aanvoelen.

Kloven op je handen

Vooral kloven aan de vingertoppen zijn erg vervelend, want dit kan je beperken in je dagelijkse bezigheden. Of je nu voor werk op je laptop zit of in de keuken aan de slag bent. Ontdek je een barst in je huid dan is het allereerst belangrijk om infectie te voorkomen. Was je handen met water (geen uitdrogende zeep), spoel het barstje schoon en was er voorzichtig omheen met een milde zeep. Hierna kun je een antibiotica-crème aanbrengen. Bij de apotheek kunnen ze je hierover adviseren. In het geval van een klein barstje hoef je deze niet te verbinden. Is de kloof heel rood, pijnlijk, warm of zwelt deze op? Maak dan een afspraak met je huisarts. In sommige gevallen kunnen handkloven bloeden en dan kun je het beste direct naar een specialist stappen.

Kloven op je voeten

Hielkloven kun je op dezelfde manier behandelen als de kloofjes op de handen – zoals hierboven al aangegeven. Verder kun je hetzelfde stappenplan ondernemen als wanneer de huid van je voeten bijzonder droog is. Denk hierbij aan een voetenbad, het zachtjes scrubben van de voeten met een puimsteentje en ze goed insmeren. Verder bieden we advies bij barsten die helpen bij zowel voeten als handen. Zie hieronder.

Handcrème tegen kloven

Vichy’s hand- en nagelcrème is verrijkt met maar liefst 10 oliën, die het vocht in de huid vasthouden. Al die oliën samen hebben een voedende, hydraterende én kalmerende werking. Na het insmeren voelt de huid gelijk rustiger aan. Hiernaast zit er thermaal bronwater in de formule, dat de huidbarrière herstelt. In de Minéral 89-producten van Vichy zit zelfs de hoogste concentratie mineraal bronwater uit Frans vulkaangebied. Moisturize je handen verder gelijk nadat je ze hebt gewassen met water. Plus nog eens vlak voor het slapengaan. Het is ook geen gek idee om ‘s nachts ademende sokken of handschoentjes aan te trekken om al die ingrediënten op hun plek te houden. Hierdoor houd je het vet dicht op de huid, trekken de ingrediënten goed in en geeft er niks af op je beddengoed.  Verder kun je tips erop naslaan om een droge huid te behandelen. Dit helpt ook tegen vervelende barstjes en kloven op handen en voeten.

Lichaamsverzorging bij gebarsten handen en voeten

Naast de juiste handcrème wil je voor een bodylotion kiezen die rijk is aan oliën, zoals Vichy’s Idéal Body Balsem. In de winter wil je sowieso een switch maken naar rijkere moisturizers met olie want deze houden vocht beter vast dan water. In deze bodybalsem zitten maar liefst 10 oliën, waaronder jojoba olie. Verder wil je kiezen voor producten met humectanten (die vocht aantrekken) als bestanddeel, zoals hyaluronzuur. Voor dit Idéal Body-product wordt hyaluronzuur gemixt met LHA, een exfoliërend bestanddeel. Tip: breng de moisturizer direct aan nadat je gedoucht hebt. Wat drooggedept, niet kurkdroog. Hierdoor wordt het vocht beter in de cellen van je huidoppervlak gevangen.

Wil je zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

go to top