OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Lachrimpels, wat zijn het?

Vrijwel iedereen krijgt op een gegeven moment lachrimpels. Ze zijn niet schadelijk of gevaarlijk voor de gezondheid, maar sommige mensen vinden ze storend. Bijvoorbeeld als make-uppoeder in die lijntjes langs de mond kruipt. Lachlijntjes krijg je niet, zoals weleens wordt gedacht, door lachen. Niemand zou natuurlijk zijn gezichtsexpressie horen te baseren op of je hier wel of geen rimpels van krijgt, maar deze mythe is in ieder geval niet waar. Sterker nog, volgens veel onderzoeken lijk je zomaar drie jaar jonger met een lachend gezicht. Intussen nieuwsgierig waar die mondplooitjes ofwel rimpels langs je mond nu eigenlijk vandaan komen? En wat je hier toch aan kunt doen? In dit artikel duiden we precies wat lachlijntjes zijn, waarom je ze krijgt en wat je kunt doen om ze minder opvallend te maken. Met behulp van een anti rimpel crème of andere gerichte methoden.

Wat zijn lachrimpels?

Lachrimpels zijn de gebruikelijke, niet-wetenschappelijke term voor nasolabiale plooien. De verticale lijnen die zich uitstrekken vanaf de zijkanten van de neus en die zich rond de mond buigen. Net zoals rimpels onder de ogen zijn lachrimpels een natuurlijk onderdeel van veroudering. Al beginnen rimpels onder de ogen meestal eerder, omdat de huid hier op zijn dunst is.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

De perceptie dat je lachrimpels zou krijgen van veel lachen dateert terug tot de 19e eeuw, maar dit klopt in feite niet. In realiteit krijg je geen uitgesproken nasolabiale plooien of marionetlijnen (de plooien die aan weerszijden van de mond liggen) door spierbeweging alleen.

De meeste rimpels worden veroorzaakt door een combinatie van huiddikte, elasticiteit, vetverdeling en collageengehalte waarbij genetica en omgevingsinvloeden een grote rol spelen. Oogrimpels (kraaienpootjes) kunen wel deels veroorzaakt worden door breeduit lachen, maar dit kan aangepakt worden met zonnebrandcrème en oogserums met antioxidanten.

Lachrimpels ontstaan dus als gevolg van het natuurlijke volumeverlies in het gezicht met de jaren. Ons wangcompartiment heeft zeven vetkussentjes die met de tijd naar beneden gaan en verschuiven. De lachlijnen worden prominenter door de manier waarop deze vetkussentjes verschuiven en bewegen. Hoewel lachrimpels in wezen een onvermijdelijk en een natuurlijk onderdeel zijn van het verouderingsproces, kunnen bepaalde leefstijlfactoren het verergeren. Zoals zonschade, plots drastisch gewichtsverlies of dieet.

Wat kun je doen tegen rimpels?

Het is dus belangrijk om je huid dagelijks goed te beschermen tegen de zon en voldoende groenten en fruit te eten.

Verder zijn relatief invasieve procedures zoals mid-face-lifts een optie om lachrimpels te verhelpen. Al is dat vrij ingrijpend.

Fillers met hyaluronzuur kunnen ook worden geïnjecteerd om het uiterlijk van lachrimpels te verbeteren. Die injecties bieden een vrij natuurlijk en snel resultaat.

Voor onderhoud en preventie van lachrimpels is een goede huidverzorgingsroutine van belang. De sleutel? Producten rijk aan peptiden en die collageen stimuleren zoals Liftactiv Collagen Specialist kunnen de elasticiteit van de huid verbeteren om de vorming van lachrimpels te vertragen. Verder is het belangrijk om de huid goed gehydrateerd te houden.

Welke ingrediënten bevorderen een strakkere huid in het gezicht?

Hyaluronzuur is een van nature voorkomend polysaccharide dat in het menselijk lichaam wordt aangetroffen. Het werkt als smeermiddel voor onze gewrichten, zenuwen, haar, huid en ogen. In huidverzorging werkt het als een vochtbinder. Dit betekent dat het zich aan het water in de cellen zal hechten (terwijl het ook water uit de lucht aantrekt en vasthoudt) waardoor ze voller worden. In Liftactiv Epidermic Filler is hyaluronzuur het steringrediënt.

Retin-A (tretinoïne) is een vorm van vitamine A die de huid helpt zichzelf te vernieuwen door celvernieuwing te stimuleren. Het wordt vaak voorgeschreven voor acne, fijne lijntjes en een door de zon beschadigde huid.

Tot slot zijn er nog peptiden: signaalpeptiden, dragerpeptiden en peptiden die zenuwsignalen helpen remmen. Door als boodschappers te fungeren, kunnen signaalpeptiden de synthese van collageen veroorzaken, waardoor de huid steviger wordt.

Welke producten en ingrediënten zijn juist niet geschikt tegen rimpels?

Het is belangrijk om goed te kijken naar hoe jouw huid reageert op bepaalde producten. Nu kan retinol in het begin wat irritatie veroorzaken, je huid moet er even aan wennen. Maar als je bijvoorbeeld te veel reinigt en te harde producten gebruikt dan kan dit je huidbarrière aantasten. Hierdoor is je huid letterlijk minder goed gewapend tegen agressies van buitenaf waardoor er sneller rimpels vormen.

Let ook goed op wat je eet. Als je al op jonge leeftijd (zo in je tienerjaren) lachrimpels krijgt dan kan dit komen door genen, maar ze horen meestal pas op latere leeftijd te komen. Vanaf je 20e of pas vanaf je 30e, dit verschilt per persoon. Zorg dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt zoals vitamine C uit bijvoorbeeld broccoli.

Natuurlijk wil je ook beslist niet roken als je rimpels wil vermijden. Roken kan bovendien dynamische rimpels rond de mond veroorzaken doordat je continu je lippen plooit om de nicotine via een sigaret naar binnen te zuigen.

De oplossing van Vichy

 • Collagen Specialist

  LIFTACTIV SPECIALIST

  Collagen Specialist

  Dagcrème

  Vermindert rimpels en pigmentatie.

 • Nieuw

  H.A. Epidermic  Filler Serum
 • Peptide-C  Anti-Aging ampullen
 • Anti-Aging 3-in-1 antioxidante verzorging SPF 50 | Vichy Ideal Soleil

  CAPITAL SOLEIL

  Anti-Aging 3-in-1 Antioxidante Verzorging SPF 50

  Zonnebrandcrème

  Drievoudige werking, anti-rimpel, verbeterde elasticiteit, boost stralendheid.

 • go to top