OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Hoe kom je van lachrimpels af?

Lachrimpels zijn heel natuurlijk. Karakteristiek voor jou als persoon en een teken van levendigheid. Toch kunnen lachrimpels voor sommige mensen onwenselijk zijn, omdat zij hun gezicht liever helemaal glad en rimpelvrij zien. Is het überhaupt mogelijk om van lachrimpels af te komen? Ook als je mimiek en persoonlijkheid ernaar is dat je veel lacht op een dag? Gelukkig hoef je niet minder te lachen om van lachrimpeltjes af te komen. In dit artikel lees je wat lachrimpels precies zijn en wat je kunt doen om ze zoveel mogelijk te verzachten en te voorkomen.

Wat zijn lachrimpels?

Lachrimpels zijn de verticale lijnen die zich uitstrekken vanaf de zijkanten van de neus en rondom de mond buigen. In sommige gevallen lopen ze zelfs door tot aan de kin. Het is in ieder geval geen zeldzaamheid, deze rimpels komen veel voor. Er zijn twee soorten lachrimpels: de nasolabiale rimpel ofwel lijn en de nasolabiale plooi ofwel vouw. De nasolabiale lijn is de rimpel die je ziet tussen de bovenlip en de wang. Terwijl de nasolabiale plooi de huid of het weefsel is dat over die plooi hangt. Beide typen ontwikkelen zich in de loop van de tijd door huidveroudering en andere leefstijlfactoren.

Wat veroorzaakt lachrimpels?

Ook in je tienerjaren hebben jij en je leeftijdsgenoten al lachrimpels bij het lachen, dat is volkomen natuurlijk. Ze kunnen alleen verdiepen en (zonder lachen) blijven staan naarmate we ouder worden en naar gelang onze levensstijl en adequate verzorgingsroutine. Wat ook een rol kan spelen: gewichtstoename (dat heeft effect op het gezicht) en het gebit wanneer deze zich terugtrekt of andere gebitsproblemen. In dat laatste geval ondersteunen de tanden niet langer het bovenliggende weefsel, waardoor de lijn of vouw dieper wordt.

Wat voor lachrimpels heb jij?

Er is een verschil tussen dynamische rimpels (rimpels die je ziet bij beweging) of statische rimpels (rimpels die je nog steeds ziet als je gezicht niet beweegt). De behandeling van deze type rimpels verschilt ook en daarom is het belangrijk te weten welke jij hebt. Statische rimpels wil je zoveel mogelijk voorkomen, omdat ze na verloop van tijd moeilijker te behandelen zijn. Lachrimpels die je ziet als je lacht, dat zijn dynamische rimpels. Dynamische rimpels komen vrij vaak voor, omdat we de spieren rond onze ogen en lippen aan de lopende band gebruiken bij het knipperen, glimlachen en andere expressies. Dit veroorzaakt lachrimpels bij de ogen en mond.

Lifestyle en lachrimpels

Kleine veranderingen in je dagelijks leven kunnen lachrimpels verminderen. Begin met goede gewoonten, zoals 's nachts voldoende slapen, met mate alcohol drinken en het lichaam goed gehydrateerd houden zodat de huid in conditie blijft. Het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème is natuurlijk van groot belang. Dagelijkse zonnebrandcrème kan helpen om je natuurlijke collageen te behouden en de verdieping van bestaande lijntjes te voorkomen. Hiernaast is roken een van die externe oorzaken waardoor lachrimpels rond de mond beter zichtbaar worden. Dit is een (van de vele) goede reden om die sigaret en JUUL uit je leven te bannen.

De beste huidverzorging voor lachrimpels

Met behulp van je huidverzorgingsroutine kun je de verschijning van lachrimpels verminderen. Zoek naar producten met ingrediënten zoals retinol of vitamine C die de productie van collageen bevorderen. Dit soort ingrediënten (mits van goede kwaliteit en in de juiste verpakking) werken op cellulair niveau om collageen en huidherstel in de huid te verbeteren. H.A. Epidermic Filler Serum zit bijvoorbeeld vol vitamine Cg (en hiernaast intensief hydraterend hyaluronzuur) om lijntjes optisch op te vullen. Wat betreft retinol: er zijn alternatieven als je huid te gevoelig reageert op retinol, wat vaker kan voorkomen rondom de mond. Vergelijk dit gebied met de tere oogcontour. (Hoewel retinol in principe ook geschikt is voor een gevoelige huid). Zoek naar zachtere retinol-alternatieven zoals melkzuur die exfoliëren zonder roodheid of gevoeligheid te veroorzaken. Ook het gebruik van een dagelijkse SPF helpt schade door de zon te voorkomen. Dit is van groot belang om lachrimpels zoveel mogelijk tegen te gaan. Vichy’s innovatieve UV Age Daily beschermt de huid met SPF50+ maar vermindert ook andere zichtbare tekenen van huidveroudering zoals rimpels en pigmentvlekken met onder meer peptiden. Dagelijks zacht exfoliëren met een reiniger die fysieke of chemische exfolianten bevat of een actueel product met alfahydroxyzuren kan ook helpen bij lachrimpeltjes. Het is verder niet bewezen dat gezichtsmassage helpt tegen rimpels, maar het kan geen kwaad dit uit te proberen. Sommige mensen zweren erbij. Je wil hierbij de huid wel altijd naar boven masseren (nooit omlaag) om het gezicht te liften.

Lachrimpels verwijderen: Fillers

Filler is een van de meest voorkomende behandelingen om lachrimpels rond de mond te verwijderen. Zorg er wel voor dat je bij een gecertificeerd specialist langsgaat die de nuances van de gezichts
anatomie begrijpt. Te veel vulmiddel in de rimpel kan de huid niet alleen gladder maken, maar ook iets meer opgezwollen. Begin altijd met een kleinere hoeveelheid fillers. Vaak maken kleine beetjes filler al veel verschil. Met filler boek je gelijk resultaat, de rimpel wordt meteen opgevuld. Fillers bestaan uit hyaluronzuur, een van nature voorkomend suikermolecuul dat onder de huid wordt aangetroffen. In tegenstelling tot Botox, dat ongeveer een week nodig heeft om in werking te treden, is de verbetering van rimpels met fillers direct zichtbaar op de huid.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top